• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Laurențiu Baciu, LAPAR: Fermierii nu vor avans din plățile APIA, ci plata integrală a subvențiilor în luna decembrie

    Gabriela Gimbășanu -

    Cea mai puternică organizație de fermieri din sectorul vegetal, prin vocea președintelui Laurențiu Baciu, a făcut astăzi un anunț neașteptat. Mai mulți membri de seamă ai Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România –  LAPAR consideră că Ministerul Agriculturii trebuie să renunțe la plata avansului din plata unică pe suprafață, bani ce ar urma să fie virați fermierilor în perioada 16 octombrie-1 decembrie. În schimb, agricultorii cer să se achite direct plățile integrale începând cu luna decembrie, așa cum permite legislația europeană.

    Membrii LAPAR și-au exprimat dorința de a se renunța la un avans din subvenție, tocmai pentru a-și primi integral subvențiile începând cu luna decembrie. Din experiența anului acesta ne-am dat seama că este mult mai util fermierului să aibă banii la timp. Dacă plătim avans și ajungem iar în situația de anul acesta cu achitarea subvențiilor? Este clar că ne-ar fi mult mai bine fără avans și cu începerea plăților integrale din luna decembrie. Acordarea avansului ar duce la o întârziere în începerea plăților integrale. Plata integrală a subvențiilor din decembrie ne oferă siguranță că, făcând bugetul pentru 2017 știm exact pe banii pe care contăm și ar fi o sumă care sigur va fi prinsă în buget. Ministrul Achim Irimescu nu mi-a oferit un punct de vedere la propunerea mea, dar probabil că în cursul săptămânii viitoare vom avea o discuție pe această temă și chiar o să încerc să-i facem să înțeleagă, atât pe cei din minister, cât și Guvernul că ne dorim toți banii în luna decembrie”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Vă reamintim că pe 31 august, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a transmis Agrointeligența că anul acesta se va achita, la fel ca și în 2015, un avans din plata unică pe suprafață. Mai mult, ministrul agriculturii Achim Irimescu a comunicat astăzi că Guvernul are deja banii pregătiți pentru efectuarea acestor plăți începând din 16 octombrie.

    Suntem pregătiți să acordăm avansul din subvenție. Vestea bună este că și în acest an se pot acorda avansuri fără condiția de a finaliza controlul pe teren, deci putem acorda avansul. Procesul va începe pe 16 octombrie și suntem în grafic cu tot ce este necesar. Sperăm să nu avem probleme cu softul care repet, pe anumite componente încă mai dă erori (…) Fermierii ar trebui să aștepte în primul rând avansurile din 2016, din 16 octombrie sperăm să demarăm procesul. Pentru 2016 totul a mers normal, depunerea cererilor de plată s-a făcut începând cu 1 martie, iar procesul de prelucrare al cererilor este în grafic și cred că nu avem probleme să plătim avansul. Avem banii pentru a plăti acest avans, oricum sunt bani europeni care se rambursează la o lună. Pentru a reuși ca în 2016 să facem cât mai multe plăți trebuie să le efectuăm cât mai repede posibil, trebuie să plătim avansul cât mai repede pentru a a permite ca banii să ne fie rambursați de către Comisia Europeană în prima decadă a lunii ianuarie”, ne-a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    În 2015, cuantumul avansului din plata unică pe suprafață a fost de 236 de lei, respectiv 53,4198 de euro/ha – aproape 70% din SAPS-ul fixat la acel moment la 77,42 de euro/ha. La data de 30 noiembrie 2015, până la miezul nopții, APIA reușise să finalizeze efectuarea plăților în avans la nivelul întregii țări pentru un număr de 602.149 de dosare însumând 255.442.133 euro. De precizat că au existat numeroase probleme –  mai ales blocări de soft, ceea ce a făcut ca banii să fie virați pe ultima sută de metri, înainte de termenul limită de 1 decembrie,  dată după care nu se mai poate da avans, ci doar plată integrală.

    Până la acest moment, APIA nu a finalizat toate plățile aferente anului de cerere 2015, anunțând data de 30 septembrie pentru a vira toți banii. Mai sunt blocați la plată fermieri dintre cei care au fost la control, fermieri care au avut probleme la dosar, cei care au făcut transfer de exploatație sau care au bifat greșit în cererea depusă la APIA anul trecut.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA