• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii – față în față cu autoritățile! Dezbatere la Alba Iulia despre problemele punctuale din agricultură

    Roxana Dobre -

    Întâlnire autorități-fermieri. Producătorii agricoli din Alba Iulia, județul Alba, au avut vineri oportunitatea să stea față în față și să pună întrebări reprezentanților Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților sau liderilor din sector. Printre prezențele de seamă s-au numărat Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, Nini Săpunaru, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților și Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

    Agrointeligența a stat de vorbă cu cei trei lideri care au fost prezenți astăzi la Alba Iulia, la Casa de Cultură a Studenților, și care au recunosut la unison că astfel de întâlniri sunt extrem de binevenite pentru producătorii agricoli. Printre temele principale pe marginea cărora s-a discutat se află implementarea Legii supermarketurilor,  stadiul Legii cooperației dar și alte problemele pe care fermierii români le întâmpină zi de zi.

    14241444_554186878112473_3526219482525757695_o

    Emil Dumitru, Pro Agro: ”Am vrut să ascultăm punctele de vedere ale fermierilor și cu ce probleme se confruntă ei”

    Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, ne-a declarat în exclusivitate că întâlnirile cu fermierii din teritoriu ajută la o înțelegere mai bună a problemelor cu care aceștia se confruntă.

    Mai degrabă vorbim despre o întâlnire a fermierilor din zonă, crescători de animale și producători agricoli, la care am participat și noi. Din partea autorităților locale a fost prezent președintele Consiliului Județean și cred că Alba este o excepție, din punctul meu de vedere, de la modul în care înțelege să sprijine mediul asociativ și fermierii. S-a pus accent în discuții pe relația fermier-APIA, fermier-procesator-supermarket mai ales în contextul Legii supermarketurilor, măsurile de ajutor de minimis pe care Ministerul Agriculturii o parte le-a promovat și altă parte urmează să le promoveze. Mai degrabă am vrut să ascultăm punctele de vedere și cu ce probleme se confruntă ei și să înțelegem și noi despre ce este vorba pentru că de la București dintr-un glob de cristal se văd puțin diferit lucrurile”, ne-a explicat Emil Dumitru.

    Președintele Federației Naționale Pro Agro spune că dialogul direct trebuie să devină o practică curentă în întâlnirile cu fermierii mai ales dacă se vrea de la București să se știe care este situația reală din agricultura românească. ”Au participat fermieri mici și mari de aceea ne-am dorit să fie o prezență din toate categoriile de dimeniuni economice ale agricultorilor ca să înțelegem cu ce probleme specifice se confruntă fiecare dintre ei. Dacă fermierul mic are în general o problemă cu producția, cel mare are o problemă cu comercializarea și relațiile comerciale cu supermarketurile iar toate aceste detalii cred că este important să le aflăm direct de aici de la firul ierbii mai ales dacă vrem să schimbăm ceva și să venim cu propuneri concrete de îmbunătățire a legislației, fie că vorbim de Comisia de Agricultură sau chiar Ministerul Agriculturii”, ne-a mai declarat liderul fermierilor.

    Emil Dumitru ne-a dezvăluit și care a fost concluzia la unison a acestei întâlniri: este nevoie de asociere și de reprezentare a intereselor legitime ale fermierilor. ”Trebuie să se înțeleagă că fermierul nu stă cu mâna întinsă și așteaptă subvenția așa cum percep uneori funcționarii care sunt plătiți din bani publici și ar rebui să fie în slujba noastră. Și mai degrabă cer reglementare, verficare și control. Astăzi am aflat despre foarte multe cazuri de concurență neloială și vă dau un exemplu concret al unui producător de ouă din România care ne-a semnalat faptul că din Polonia vine același produs neinscripționat care se inscripționează în țara noastră la niște prețuri de dumping. În schimb, producătorii noștri sunt supracontrolați de ANVSA  pe când importatorii, din păcate, nu toți dintre ei sunt verificați. Acest lucru nu face altceva decât să decapitalizeze fermierul nostru și să piardă piața fermierul român în România”, a mai subliniat președintele Federației Naționale Pro Agro.

    După cum era de așteptat, nici întârzierea subvențiilor acordate în campania 2015 nu a lipsit din discuțiile deschise care s-au purtat la Alba Iulia. ”Foarte multe persoane prezente și-au exprimat supărarea pentru că într-adevăr a fost un an prost din punct de vedere al funcționării relației fermier-APIA și ei își exprimau îngrijorarea și față de procedurile pe care agenția de plăți le face la verificarea documentației. Adică aceste proceduri exced de foarte multe ori ordinului care reglementează modul de depunere și verificare a cererii unice de plată. Aici trebuie să facem pași importanți în sensul în care va trebui să organizăm discuții cu APIA iar Ghidul lor de restricții să fie în concordanță cu Ordinul de ministru”, a mai spus Emil Dumitru.

    Acesta a precizat că la întâlnirea de astăzi nu au fost prezenți reprezentați ai APIA.

    14125489_554187204779107_2540879203795865914_o

    Nini Săpunaru, președintele Comisiei de Agricultură: ”Un subiect de foarte mare interes pentru producătorii agricoli a fost cel legat de Legea Supermaketurilor”

    Prezent la întâlnirea care a avut loc la Alba Iulia, Nini Săpunaru ne-a spus la rândul său situația producătorului local de ouă dar și ce mai spun fermieri despre întârzierea subvențiilor. ”Un mesaj important a fost din partea unui producător local de ouă care ne-a explicat mecanismul prin care cin produsele din Polonia și le dau dată de valabilitate mai mare. Adică practic nu sunt controlate ceea ce înseamnă că ANSVSA-ul nu își face treaba. În privința subvențiilor să spunem că situația nu mai este atât de tensionată chiar dacă mai sunt fermieri de plată numărul acestora nu mai este așa de mare ca acum 2-3 săptămâni”, ne-a explicat Nini Săpunaru.

    Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților spune că un subiect de foarte mare interes pentru producătorii agricoli a fost cel legat de Legea Supermaketurilor. ”Au mulți producători interesați de  Legea comercializării produselor agroalimentare. Ei sunt mulțumiți că partea cu termenele de plată a început să funcționeze cât de cât. Semnalele sunt bune pentru că am discutat deja cu Mega Image și Penny  care s-au conformat în ceea ce privește termenul de plată. Chiar am stat de vorbă cu un producător de carne de porc care mi-a spus că are printr-un lanț comercial în jur de 150 porci pe zi, porc românesc, și livrează de două ori pe săptămână cu plata la cinci zile. Am înțeles că lanțul respectiv ar fi renunțat la aprovizonarea de carne de porc din Germania. Informația este de aici din zona Ardealului dar probabil că este similară în toată țara”, ne-a mai spus Nini Săpunaru.

    Acesta a mai precizat că pe masa Comisiei de Agricultură, ca proiect urgent, se află Legea Camerelor Agricole. ”Legea intră în primă lectură în subcomisii marți la ora 11.00 urmând să lucrăm în continuare pe ea. Aceasta ar putea fi introdusă în Plen în maxim 2-3 săptămâni. Deocamdată avem un aviz negativ de la Guvern și trebuie să discutăm cu Executivul să vedem ce îl deranjează. După aceea trebuie să vedem ce formulă găsim ca nu cumva să se întoarcă legea de la Președinție”, ne-a mai precizat deputatul.

    14231768_554187071445787_4441533816822975318_o

    Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România: ”S-a discutat pe toate palierele de interes ale fermierilor”

    Claudiu Frânc ne-a declarat că a mers la întâlnirea de la Alba Iulia cu probleme legate de etichetarea laptelui, comercializare produselor în supermarket, ajutoarele de minimis și subvenții. ”Au fost discuții pe toate palierele adică de la reprezentanții crescătorilor de păsări, porci până la pomicultură. Fermierii prezenți au venit cu situații punctuale vis a vis de sectorul pe care l-au reprezentat”, ne-a specificat Claudiu Frânc.

    Acesta spune că în discuție s-a pus și cunoscuta problemă privind definiția unor produse și cum trebuie să fie ele identificate la raft. ”Un exemplu cunoscut este cel al brânzei de soia adică folosirea termenului de „brânză” ca definiție să poată fi folosit doar pentru produsele din lapte. Adică este un produs care poate să ducă în eroare consumatorul. Aceste detalii trebuie foarte bine definite în legislație. Au fost și reprezentanți ai AFIR care au prezentat măsurile de finanțare și ce trebuie să facă fermierii pentru a accesa bani europeni. Am ridicat și problema consultanților care sunt de o calitate pe care o știm cu toții și de obicei nu realizează proiectele la calitatea cerută. Deci s-a discutat pe toate palierele de interes ale fermierilor”, ne-a precizat Claudiu Frânc.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!