• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EUROPARLAMENTAR ROMÂN reacționează după un articol AGROINTELIGENȚA: Cer ministrului Irimescu să dispună identificarea neconcordanţelor procedurale din sistem

  agrointeligenta.ro -

  Fermier din județul Covasna: funcționarul APIA l-a considerat prea mic pentru o subvenție mare. Necazul crescătorului de vaci Charolaise din Târg Secuiesc, județul Covasna, prezentat într-un articol Agrointeligența – www.agrointel.ro, pe data de 15 septembrie, a ajuns la Bruxelles. Euroaparlamentarul român Daniel Buda a citit despre problema cu care se confruntă mai mulți fermieri români și a făcut un apel public către Ministerul Agriculturii și ministrul Achim Irimescu pentru soluționarea rapidă a situațiilor care îi lasă pe oameni fără subvențiile APIA.

  Ministerul Agriculturii trebuie să identifice şi să soluţioneze neconcordanţele procedurale din sistem, astfel încât funcţionarii APIA să nu mai fie puşi în situaţia de a face erori grave iar fermierii să nu piardă fonduri semnificative! Numeroasele probleme cu care se confruntă fermierii, începând de la neplata subvenţiilor, datoriile acumulate, condiţiile meteorologice care au determinat pierderea culturilor şi îmbolnăvirea animalelor, lipsa unor pieţe de desfacere pentru produsele lor, îi determină pe aceştia să îşi piardă speranţa că ziua de mâine va fi una mai bună. Şi de parcă aceste probleme nu sunt suficiente, fermierii care apelează la APIA întâmpină dificultăţi de relaţionare cu funcţionarii din această instituţie, care se bat şi ei de neconcordanţele procedurale din sistem”, a scris eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

  Citiți și: Necazul fermierului pe care funcționarul APIA l-a văzut prea mic pentru o subvenție mare

  În acest caz se află mai mulţi fermieri din judeţul Covasna, unul dintre aceştia fiind Orban Attila care este pus în situaţia de a pierde peste 29.000 euro, bani care i se cuveneau pentru plata sprijinului cuplat aferent celor 24 de vaci de rasă de carne pe care le deţine în exploataţie. După ce a parcurs toţi paşii procedurali la APIA, la începutul săptămânii acesta a aflat că de fapt nu primește cei circa 1.221 de euro pe cap de animal (29.304 de euro pe toată exploatația), sprijinul cuplat aferent anului 2015 pentru vacile de carne, ci doar 1.250 de euro pe exploatație, sumă care se acordă pentru schema de mic fermier. Fermierul susţine că are toate actele în regulă, că animalele îndeplinesc condițiile de eligibilitate, şi că a depus dosarul la APIA în termenul legal cu toate documentele solicitate. Orban Attila nu înțelege cum s-a produs confuzia și afirmă că în județ sunt nu mai puțin de 20 de astfel de cazuri ce însumează pierderi de peste 100.000 de euro, bani ce trebuiau să ajungă în conturile fermierilor.

  daniel-buda-2016

  ”Nu vrem să bănuim funcţionarii APIA din Covasna de rea-credinţă însă fermierii nu trebuie să fie victime ale bâlbâielilor şi a inadvertenţelor din sistem. Instituţiile statului trebuie să fie parteneri reali ai cetăţenilor, și care să le ofere sprijin şi soluţii. Însă, atunci când funcţionarii greşesc sau sunt induşi în eroare de o serie de prevederi lipsite de coerenţă, rezultatul nu poate fi decât unul dezastruos atât pentru instituţie, cât mai ales pentru fermieri. Tocmai din acest motiv, îi solicit Ministrului Agriculturii, domnul Achim Irimescu, să dispună identificarea neconcordanţelor procedurale din sistem, astfel încât funcţionarii APIA să nu mai fie puşi în situaţia de a face erori grave iar fermierii să nu piardă fonduri semnificative!”, a încheiat Daniel Buda.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Afacerea lui Fănel Bogos cu 1.000 ha și 2.000 de angajați. ”Suntem în perioada de conversie la ouă și pui bio” Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Data de referință a ANT – folosită fraudulos. Dacă renunțăm, banii pot merge la SCZ pe animale reale!

  Ultimele știri

  AVANS APIA 2020: Cine sunt fermierii la autorizare în primele zile de începere a plăților! Bruceloza la ovine: semnele bolii care cauzează avortul oilor. Măsuri de prevenire la stână! Subvenții APIA 2020 – cuantum SCZ ovine! 17,92 euro/cap – plata minimă pentru crescătorii de oi și capre!

  Căutare în articole