Bio şi organicŞtiri agricole

FERMIERUL VIOREL NICA, prins cu tone de chimicale pe culturi ecologice. Frauda din bani europeni – 1 MILION DE EURO!

CAZ FĂRĂ PRECEDENT în agricultura românească! Unul dintre marii latifundiari din Bărăgan este acuzat că a luat pe nedrept sume uriașe din banii europeni raportând că, pe suprafețe extinse de teren agricol, face agricultură ecologică. În realitate, analiza probelor preluare din teren de la culturile declarate bio au arătat prezența și urmele folosirii a tone de chimicale! Administratorul Agrichim Fetești – Viorel Nica, pentru că despre el este vorba, este acum în situația de a returna un milion de euro, bani pe care autoritățile spun că i-a primit în mod ilegal. Latifundiarul a contestat Notele de Control!

Potrivit Adevarul.ro, un control al Ministerului Agriculturii a scos la iveală faptul că latifundiarul Viorel Nica, consilier judeţean PSD în Consiliul Judeţean Ialomiţa, a declarat că a înfiinţat culturi ecologice pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare, deşi în realitate plantele au fost tratate cu substanţe interzise. Fermierul politician riscă acum să înapoieze banii pe care i-a obţinut pe subvenţiile primite, valoarea ridicându-se la suma de 1 milion de euro.

viorel-nica

În luna mai a anului 2016, Ministerul Agriculturii a demarat un control în Ialomiţa pentru a verifica modul în care fermierii din judeţ respectă legislaţia în ceea ce priveşte practicarea agriculturii ecologice. Printre cele cinci firme verificate de experţii din Ministerul Agriculturii s-a numărat şi Agrichim Feteşti, deţinută de latifundiarul Viorel Nica, printre altele şi consilier judeţean PSD, în Consiliul Judeţean Ialomiţa.

Potrivit raportului întocmit în urma acţiunii de control, Viorel Nica a declarat că a înfiinţat culturi de grâu de toamnă pentru consum, grâu de primăvară sămânţă, soia pentru consum şi lucernă pentru sămânţă pe o suprafaţă totală de 1.447 hectare, toate ecologice.

Suprafeţele au fost expertizate şi acreditate de o firmă specializată din Brăila. Doar că acţiunea de control a Ministerului Agriculturii a scos la iveală faptul că niciuna dintre culturi nu era de fapt ecologică, ci convenţională, întrucât plantele fuseseră tratate cu substanţe interzise.

Măsuri drastice Principalele măsuri pe care Ministerul Agriculturii le-a impus în cazul fermierului politician Viorel Nica au vizat includerea sa pe lista operatorilor agricoli cu risc ridicat în ceea ce priveşte practicile neloiale în domeniul agriculturii ecologice. Mai mult, acesta se află în situaţia de a înapoia fondurile alocate sub formă de subvenţie aferente ultimilor ani, care se ridică la valorarea de un milion de euro. Într-un punct de vedere oferit telefonic, Viorel Nica a declarat: „am contestat nota de control cu privire la aceste nereguli. Eu am respectat legislaţia în vigoare”.

Contactat telefonic de către jurnaliștii de la GuraIalomiței.com pentru a oferi un punct de vedere cu privire la deficiențele constatate pe suprafețele deținute, consilierul județean PSD Viorel Nica a declarat faptul că a contestat Nota de Control a Ministerului Agriculturii. «Mare lucru nu au găsit pe pămîânturile mele… Pentru că este dreptul meu, eu am contestat Nota de Control. Mie nu mi-a trimis nimeni răspunsul, să vedem ceea ce s-a întâmplat de fapt acolo și ce au descoperit… Dacă am făcut contestație, zic eu că ceea ce s-a descoperit nu corespunde cu ceea ce e de fapt în sol…» a declarat Viorel Nica.

Agricultura ecologică, un mit

Experţii în agricultură recunosc deschis faptul că este practic imposibilă înfiinţarea de culturi bio pe suprafeţe foarte mari, aşa cum sunt declarate cele din sectorul cerealier. Miza, în astfel de situaţii o reprezintă valoarea subvenţiilor pe care fermierii care se dezic la practici neloiale le încasează.

„Este mult prea mult sa declari culturi ecologice pe suprafete care sar de 5 hectare, mai ales in sectorul cerealier. Agricultura ecologica se pretează la legumicultura, pomicultura unde suprafeţele sunt mai mici. În plus culturile de cereale au nevoie de tratamente pentru a putea rezista, pentru altfel dezvoltă o serie de boli destul de periculoase chiar şi pentru om” a declarat pentru Adevarul.ro Nicolae Sitaru, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Romania.

Dincolo de valoarea ridicată a subvenţiilor, fermierii sunt atraşi şi de preţul ridicat al produselor agricole ecologice. În 2015, preţul unui kilogram de grâu bio a fost cuprins între 0,60 de lei şi un leu, în timp ce grâul convenţional a avut un preţ de cel mult 0,50 lei/kilogram.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Ptiu drace! Golanii huzuresc iar poporul sufera.Dati-ii domnilor odata la DNA sa intre pe usa dintai la Poarta Alba.La bulau cu ei ca sunt jigodii.Ce mai stati?

  2. Cine-i hot nu are rusine! Inseala chiar si U.E. din cauza lacomiei si a ne-omeniei.La DNA cu el sa intre acolo unde-i este locul lui adevarat.Face partidul de ras prin escrocheriile pe care le face.Din cauza unora ca el PSD-ul este numit ” ciuma rosie “.Bulaul taica pentru ei.

Scrie un comentariu