• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma de bovine: 10 reguli pentru a proteja sănătatea efectivului de animale din exploatație

    Gabriela Gimbășanu -

    Ferma de bovine presupune o investiție importantă și nu este deloc o afacere ușoară. Activitatea de creștere a vacilor – mai ales a celor de lapte, presupune o muncă ce nu încetează niciodată, iar în anumite perioade din an, sunt animale din câteva categorii de vârstă care au nevoie de o atenție sporită.

    Ferma de bovine are mai multe priorități care sunt greu de ierarhizat mai ales că se lucrează cu animale, care au nevoie speciale și care sunt supuse permanent unui stres continuu din partea factorilor de mediu.

    Dacă animalele mature din fermă au atins un anumit grad de independență, vițeii sunt cei mai vulnerabili, tocmai de aceea aceștia au nevoie de o îngrijire mai atentă care presupune o monitorizare constantă pentru a evita instalarea unor boli grave care pot decima efectivul de tineret din acest an.

    Iată care sunt cele 10 acțiuni importante care trebuie întreprinse într-o fermă de bovine:

    1. Verifică bovinele de multe ori pe săptămână cu referire la problemele de sănătate. Probabil că nimic altceva nu îmbunătățește șansele pentru vindecarea unui probleme de sănătate apărută la animalele din ferma ta, decât descoperirea timpurie și tratamentul precoce al bolii.

    2. Dezvoltă o colaborare strânsă cu medicul veterinar. Investiția într-o relație pozitivă cu medicul veterinar poate fi o practică financiară solidă și profitabilă pe termen lung pentru fermă. Dezvoltarea unei relații apropiate cu medicul veterinar te ajută să gestionezi mult mai bine situațiile limită din fermă. Având o relație bazată pe încredere și respect reciproc cu veterinarul tău poți fi sigur că acesta va fi dispus să vină la tine în fermă, indiferent de oră atunci când te confrunți cu o situație limită.

    3. Solicită ajutorul medicului veterinar pentru a trata animalele bolnave din fermă. A devenit o practică sau o comoditate auto-tratarea animalelor pentru a economisi 200 – 300 lei. Dar când ajungi în situația de a reforma o vacă de 1.000- 1.500 de euro pentru un tratament greșit sau când pierzi un vițel sau un ciclu reproductiv din cauză că medicul este ”supărat pe fermier” și uită sau ignoră anumite tratamente, economia realizată per total este nesatisfăcătoare în ansamblu.

    4. Ia toate măsurile necesare pentru a preveni expunerea la boli a animalelor tale. Acest lucru înseamnă o mare atenție în a evalua modul în care introduci noi animale în efectiv, relația efectivului cu alte efective, modul de pășunare și interacțiunea cu alte ferme. Măsurile de profilaxie trebuie să intre în rutina zilnică.

    5. Administrează antiparazitarele după un plan. Nu orice deparazitare este bună din punct de vedere economic sau medical. De exemplu, deparazitare în mijlocul verii a vițeilor născuți în primăvară și efectuarea celei de-a doua deparazitări, au arătat randamente de 10-30 de dolarii pe dolarul cheltuit pe un antihelmintic (conform Asociației Americane a Crescătorilor de Bovine – n.r). Administrarea de antihelmitice în perioada de lactație și descoperirea de reziduuri în laptele livrat către consumatori poate duce la falimentul afacerii.

    6. Acordă o atenție sporită fătărilor. Dacă nu pare să fie o problemă, gândește-te că fătarea este un efort fiziologic mare chiar și pentru organismul unei bovine. Un control și o atentă monitorizare pot evita complicații ulterioare, care înseamnă costuri și efort suplimentar. Nu rata ocazia de a participa la seminarii dedicate asistenței la fătare. Pot fi o investiție importantă pentru tine ca fermier dar mai ales pentru câștigurile tale viitoare.

    7. Oferă o atenție specială vițeilor nou-născuți. Cifrele naționale arată că pierderile la nou-născuți sunt de peste 5%. Confruntarea cu frigul din grajd, colostrul inadecvat, prea puțin lapte, neîndepărtarea mucusului și a resturilor, curenții de aer și pneumonia sunt doar câteva cauze care pot să îți reducă profitul fermei cu mai mult de 15%.

    8. Realizează un plan serios de vaccinare. Un plan de vaccinare prost ales, bazat exclusiv pe recomandările comercianților de vaccinuri nu constituie nici un beneficiu și chiar face lucrurile mai rele dacă vaccinurile se adaugă ca și stres imunologic la bovine deja bolnave. Vaccinurile bine calibrate pentru ferma ta și pentru zona epidemiologică în care te afli, pot oferi avantaje uriașe în păstrarea sănătății șeptelului de bovine.

    9. Realizează un plan de comercializare a vițeilor. Stabilirea unui program multianual de creștere și înlocuire a vacilor producătoare poate să vă scutească de efortul creșterii vițeilor în perioada cea mai sensibilă și problematică a vieții lor. Dacă ești un producător de lapte poți să renunți din timp la viței și să obții un profit bun, dar mai ales poți să te concentrezi asupra producției și calității vieții vacilor aflate pe producția de lapte.

    10. Urmărește întocmai recomandările medicului veterinar privind utilizarea antibioticelor pentru a trata bovine. Nu numai că sunt foarte multe tipuri de antibiotice, dar efectele utilizării acestora după principiu ”cam asta cred că e bun pentru ce are” poate fi un dezastru pentru evoluția și tratamentul ulterior al bolii. De asemenea, utilizarea lor este un motiv serios de îngrijorare pentru consumatorii produselor obținute în fermă. În ultimul timp, consumatorii devin din ce în ce mai conștienți de ceea ce cumpără, ei sunt de acord ca este bine să tratezi cu antibiotice animalele cu infecții; dar ei vor ca fermierii să fie siguri că urmează protocoalele corecte de utilizare a antibioticelor și retragerea produselor obținute atâta timp cât există pericolul ca antibioticul să se regăsească în alimente.

    Aplicarea bunelor practici de management de sănătate, în efectivele de taurine ajută la asigurarea unui profit sigur, face ca producția în fermă să fie satisfăcătoare și ajută industria creșterii vitelor în ansamblu, prin menținerea unei imaginii pozitive, de calitate și de responsabilitate a crescătorilor de bovine asupra produselor furnizate consumatorilor.

    Sursă selectivă: veterinarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA