Ştiri agricoleViaţa la ţară

Mesajul unui producător tradițional: ”Trebuie să mâncăm românește, trebuie să trăim românește”

Foto: Calin Maties/Facebook

”Trebuie să mâncăm românește, trebuie să trăim românește. Dacă nu consumăm produse românești nu avem de lucru, o să le dăm de lucru la țăranii din Spania, din Franța, din Austria”, este mesajul clar care trebuie înțeles de toți consumatorii care vor să susțină producătorul român, transmis de Călin Mătieș, președintele primei Federaţii Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România. 

Ar trebui să consumăm și eu le explic la toți întotdeauna, fraților dacă cumperi Pită de Sântimbru (pâine făcută după rețeta tradițională n.r), angajatul meu o să aibă salariu să cumpere mezeluri de la măcelarul din colț, măcelarul din colț o să aibă bani să plătească la fermier o vacă, fermierul o să aibă bani să plătească la agricultor grâul pe care l-a dat. Avem de lucru, dar dacă lanțul asta e rupt și când mergem la supermarket și cumpărăm un produs străin, normal că banii se vor duce în Franța și fermierul, măcelarul, toți cei din spate nu o să aibă de lucru”, este de părere Călin Mătieș.

Acesta spune că magazinele mici nu au cum să apară dacă ”punem hipermarketul în mijlocul orașului”. ”În toată lumea supermarket-urile sunt la marginea orașului. Într-un hipermarket dacă vă uitați doar 2-3 produse locale sunt listate, în schimb într-un magazin de cartier găsim mezeluri locale, brânzeturi locale, ouă și pită locală. Dacă punem hipermarketul în mijocul orașului producătorii nu o să aibă de lucru”, a declarat președintele Federaţii Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, la Viața Satului.

Călin Mătieș este de părere că produsele tradiționale nu sunt încurajate în țara noastră iar schimbările repetate făcute în legislație de Ministerul Agriculturii a dus la o scădere a înregistrării unor astfel de produse. ”La noi se făcea pupure la plăcintele care se făceau direct în cuptor. Se numesc pupuri și se făceau cu ”curechi”, în traducere cu varză, cu grupeni și cu ceapă, în traducere cartofi cu ceapă și cu brânză. Am mai venit cu pâinea oficială a orașului Pita Cetății, pita de Sântimbru pe care am reușit să o facem cunoscută în toată țara. Din păcate parcă ne blestemăm noi pe noi, ne necăjim noi pe noi. Când un lucru începe să funcționeze și începe să se miște trebuie să schimbăm, să stricăm. Nu știu de ce. Nici în lumea afacerilor, nici în viața casnică dacă funcționează ceva nu schimbi. Din păcate la noi, la ministerul Agriculturii, dacă a funcționat ceva și măcar a funcționat pe produse tradiționale și produse consacrate s-a schimbat și s-a ales praful de tot. Nu mai mult, anul acesta avem doar 17 produse atestate”, a mai subliniat fermierul penstru sursa citată.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Asta e o simplificare . Atata timp cat preturile sunt debalansate, problema nu are rezolvare. Concurenta cu produsele straine subventionate este una din marile probleme.

  2. Sunt deacord ! Mâncăm românește este si ideea mea,pentru a susține existența originii noastre.. Atunci când vin acasa , nu lipsesc sarmalele si nici mamaliguta ,ciorba si friptura,piureul facut din cartofii fierti cu unt si lapte , nu din praf de amidon.. Platourile de sărbători sunt atat de bogate ca simti de ce i se spune”masa îmbelșugată”. Sunt acasa in fiecare toamna si.mi pun conserve din produse cat de romanesti pot.. De ce ? Deoarece in fiecare an,găsesc “bio” din magazinele mari , in piata de alimente , la preturi mari, anul acesta m.a surprins si pe mine piata , nu doar pe bietul meu părinte cu pensia lui super-fracționată:medicamente,taxe,impozit,mâncare..Atat isi permite! Haine sau doctori(de la stat) sau excursii,nu isi permite.. Si a muncit trei schimburi ,si are si studii si uite asa el cumpara de unde este mai convenabil..si are dreptate. Anul acesta,mi-am luat conopida de la un cunoscut, însă foloseste îngrășăminte de toate felurile, sa aibă cat mai multa productie..vinetele am luat cate putin din locurile ce chiar mi se păreau “de-ale noastre” si cel mai greu inteleg, de ce la noi in Romania,in piata de alimente nu se facturează? Daca se plateste locul de piata se poate avea si casa de marcat si inspectori alimentari care sa se asigure ca avem produse romanesti, ca sunt tratate in conformitate cu normele romanesti UE si nu cele chinezesti , canadeze , americane si pe unde mai umbla romanasul nostru pt a cumpara insecticide din cele mai periculoase.. Sau pt a-si cumpara sămânța de orice leguma vrea sa vândă in cantitati mari..si te trezesti cum, cumperi “romaneste” la calitatea ce se gaseste in magazinele din străinătate. Câteva chestiuni “românești”..

Scrie un comentariu