• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schema sigură prin care primarii au făcut averi din subvenții: bani încasați pe pășune pentru animale moarte de ani de zile

    Roxana Dobre -

    Bani europeni încasați ilegal pentru pășunile din țara noastră! Ani întregi, primari, consilieri locali și funcționari corupți au făcut exact asta, încasând pe nedrept subvenții pe pășunile României. Cine are pășune primește între 189 și 685 de euro pe fiecare hectar, pe an, în funcție de cât de valoros e terenul, ce fluturi sau păsări rare adăpostește și cât de tradițional e îngrijită!

    Cu 4,9 milioane de hectare de pășuni, România se poate considera o țară bogată, mai ales că în alte țări, mai dezvoltate, pășunile au cam dispărut, din cauză că și agricultura și zootehnia se industrializează. Experții Uniunii Europene s-au gândit să protejeze peisajul și biodiversitatea colinelor înierbate, cu bani gratis, adică subvenții la hectar.

    Din 2007, în fiecare an, Uniunea Europeană a pus la bătaie cel puțin câte 177 de euro pe hectar – subvenția de bază plus pachetele de agromediu care cresc simțitor suma încasată pe hectar. Dacă înmulțim cu aproape 5 milioane de hectare rezultă un întreg miliard de euro numai pentru pășuni și fânețe românești. De aici și interesul crescut al primăriilor sau al asociațiilor către aceste suprafețe.

    În unele zone, fermierii care dețin animale și ar avea dreptul să închirieze aceste suprafețe, și implicit să încaseze subvenție, rămân cu vitele în grajd din cauză că primăriile se folosesc de orice portiță de a păstra pășunile și a încasa banii. DNA a trimis până acum în judecată peste 80 de persoane: primari, consilieri și funcționari corupți, care în loc să ajute fermierii să primească subvenția pe pășune, au furat-o de sub nasul lor. Au transformat neveste și prieteni în fermieri fictivi.

    Luate separat, furturile din banii pe pășuni par hoții minore, nesemnificative, dar în ansamblu, gaura financiară e o mare necunoscută. Până la încheierea judecății, prezumpția de nevinovație e valabilă pentru toată lumea. Apoi, Justiția poate recupera doar banii încasați necuvenit. Dar impactul social al acestor furturi e uriaș: oamenii își vând animalele, fiindcă nu mai au unde să le trimită la pășunat. Alte animale sunt sacrificate și se încasează bani pe ele doar pe baza crotalului.

    Primarii și consilierii de la unele sate au devenit experți în organizarea unor licitații atât de stufoase, încât omul de rând nu are nicio șansă să câștige. Și în Moldova, Muntenia sau Transilvania, fermierii se plâng că furtul de subvenții pe pășuni a devenit sport național. Cu victime colaterale, fermele mici și medii. Procurorii acuza funcționarii și aleșii că au format caste, au păstrat bine secretul acordării subvenției și au inventat moduri de fraudare care mai de care mai ingenioase.

    Iată ce plăți pot fi încasate de la APIA pentru pășunile comunale!

    PAJIŞTI  PERMANENTE COMUNALE UTILIZATE ÎN COMUN 603 SAPS,P1, P1.2, M10_P1, M10_P3.1.1, M10_P3.1.2, P3.1, M10_P3.2.1, M10_P3.2.2, P3.2, M10_P6.1, M10_P6.2, P6

    Dacă nu încheie angajamente pe agromediu plățile pe care le primesc asociațiile pentru pășunea comunală sunt schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 79,7392 euro/ha, plata redistributivă:• primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha, • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,0789 euro/ha și plata pentru schema privind practicile benefice pentru mediu și climă cunoscută de fermieri ca ”înverzire” în cuantum de 59,1277 de euro/ha.

    De menționat că pentru primele 10 ha înverzirea se plătește implicit fără impunerea vreunei reguli.

    Așadar, făcând un calcul suma primită pe un hectar de pășune este de 143,  8669 de euro pe hectar! SAPS 79,7392 euro/ha + plata redistributivă 5,00 euro/ha (pentru primele 5 hectare) + înverzirea 59,1277 de euro/ha = 143,8669 de euro pe hectar!

    Dacă luăm în calcul schema redistributivă cu plata până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,0789 euro/ha atunci suma crește astfel : SAPS 79,7392 euro/ha + plata redistributivă 30 ha inclusiv în cuantum de 51,0789 euro/ha + înverzirea 59,1277 de euro/ha = 189,9458 de euro pe hectar!

    În cazul în care se încheie angajamentele pe agromediu, așa cum se vede și în tabelul de mai sus sumele de 143, 8669 de euro pe hectar respectiv 189, 9458 de euro pe hectar pot fi completate dacă asociația încheie angajamente pe cinci ani. Este vorba de Măsura 10 (M10) agromediu unde pot fi accesate pachete precum:

    Pachetul 1 -pajişti cu înaltă valoare naturală –93 euro/ha/an

    Pachetul 2 -practici agricole tradiţionale (poate fi aplicat doar adiţional, în combinaţie cu Pachetul 1) Varianta 2.1-lucrări manuale pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe (variantă nouă) –100 euro/ha/an Varianta 2.2-lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe(varianta nouă)–21 euro/ha/an.

    Pachetul 6 –pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 282 euro/ha/an

    Astfel sumele pot crește și cu 496 de euro dacă fermierii au norocul ca pe pășunea/pajiștea lor să își facă locul și fluturi (Maculinea sp.), pachet ce primește din 2016,  282 de euro pe hectar. 

    Din calculul final rezultă că subvenția anuală pe un hectar de pășune poate ajunge, în ce mai fericit caz, și la 685, 9458 de euro.

    Sumele acordate în cadrul plăţilor directe pot fi cumulate cu plăţile măsurilor aprobate prin PNDR, în condiţiile în care fermierul solicită plată pentru acestea. Concesionare pășunilor se face prin licitație organizată de primăria în posesia căreia se află iar subvențiile sunt încasate de cel/cei care iau spre închiriere suprafața respectivă! 

    Mai mult pe www.stirileprotv.ro


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv” Horia Constantinescu a renunțat la funcția de președinte al ANPC