• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Încă o lovitură pentru producători: Mielul ispăşeşte păcatele calului

    agrointeligenta.ro -

    Producătorii locali ar putea suferi încă o lovitură după criza cărnii de cal şi cea a laptelui. După vânzările dezastruoase de Paştele Catolic, crescătorii de miei nu-şi pun mari speranţe nici în cel Ortodox.

    Scandalurile din ultima vreme din industria alimentară, precum şi puterea tot mai mică de cumpărare a populaţiei afectează şi crescătorii de miei. De Paştele Catolic au avut nu doar vânzări cu mult mai slabe faţă de alţi ani, ci şi preţuri mai mici cu 10-20% (kilogramul în viu s-a vândut cu 10-12 lei). Nicu Cioranu, un fermier din Arad care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei Crescatorilor de ovine şi Caprine Romovis, spune că în acest an s-au numărul mielilor sacrificaţi s-a redus la jumătate raportat la anul trecut, ba chiar şi mai mult în unele cazuri.

    Nu doar la intern au mers prost livrările, ci şi pe piaţa externă, în ţări precum Italia sau Grecia, unde cererea de carne este oricum în scădere în ultima perioadă. Cioranu se teme însă că de Paştele Ortodox, crescătorii vor vinde nu doar puţin, ci şi mai ieftin pentru că va fi oferta mare, deoarece Paştele cade mai târziu. Oricum, la momentul actual, nu există contracte de livrare semnate.

    Și crescătorilor de miei din Sibiu le-a mers prost. La Mărginimea Sibiului, de exemplu, dacă au fost sacrificaţi vreo 2.000 de miei, cu mult mai puţin decât în 2012, spune un crescător din zonă. Efectivele de ovine din România se ridică la circa 10 milioane de capete. De Paşte, numărul mielor sacrificaţi se ridică la aproximativ două milioane de capete la nivel naţional.

    Se ţin lanţ scandalurile

    Scandalul cărnii de cal, etichetată drept carne de vită, precum şi cel al laptelui cu aflatoxină au dat peste cap vânzările producătorii locali.Dacă la lapte, în primă fază scăderea a fost chiar şi de peste 40%, la carne, consumul este mai mic cu cel puţin 10% faţă de perioada similară de anul trecut. Exporturile de carne de vită şi cal sunt însă, aproape inexistente, susţin patronatele din sector.


    Te-ar mai putea interesa

    Rusia elimină taxele la import pentru carnea de pui în ideea de a coborî preţurile Producția românească de carne de porc a scăzut cu 8%, cea de carne de pasăre a crescut cu 9,3% Șef DSVSA: Document obligatoriu pentru a transporta porcul tăiat pentru Crăciun

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile