• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CONTROALE ÎN FERME! Se verifică PRODUCȚIILE PE ULTIMII PATRU ANI!

    agrointeligenta.ro -

    Inspectorii APIA – ”razie” în fermele românești! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) desfășoară controale privind banii încasați de fermieri în anul 2015 și pentru care trebuie verificate producțiile agricole din anii anterior, respectiv recoltele din anii 2012, 2013 și 2014, ce vor fi comparate cu cele din 2015. Inspectorii verifică acele exploatații agricole care au primit ajutor de minimis pentru secetă și la care una dintre condiții era ca pierderile constatate de comisia de constatare să fie de cel puțin 30% față de ceea ce s-a obținut, ca medie, recoltă în ultimii trei ani.

    Unul dintre centrele care au făcut publice informații despre aceste controale este APIA Olt. Reprezentanţii APIA de aici au demarat controalele la 20 de societăţi din judeţ privind ajutorul de minimis pentru secetă, primit anul trecut. Specialiştii verifică producţia din 2012, 2013, 2014 pentru a face o comparaţie cu recolta obţinută în vara anului trecut.

    Fermierii olteni au raportat o situaţie dramatică pentru judeţul Olt privind seceta din vara anului trecut. Astfel, la nivelul judeţului, peste 185.000 de hectare, cu 25 de culturi, au fost afectate de căldura excesivă din vara anului 2015. Arşiţa a pârjolit în unele zone hectare întregi de porumb, de floarea-soarelui, grâu, orez, rapiţă, tutun, dovleci, dar şi 20 de hectare de cătină.

    Potriviti publicației locale Gazeta Nouă, reprezentanţii APIA Olt au demarat deja controlul, iar două echipe formate din câte doi specialişti verifică cele 20 de societăţi din Olt care au primit ajutorul de minimis pentru secetă.

    Am început controale pe fenomenul de secetă din 2015. Avem un eşantion de 20 de societăţi din judeţ. Strângem documente, date din contabilitate, urmează să le prelucrăm. Se verifică producţia din 2012, 2013 şi 2014, urmând să se facă media acestor ani şi se compară cu 2015. Două echipe APIA Olt, formate din patru persoane, pentru că trebuie să fie economişti sau ingineri agronomi, participă la aceste controale. Verificările trebuie să fie finalizate până la 31 decembrie, dar am început, pentru că ne temem că vremea se va schimba radical şi ne-ar fi greu să ne mai deplasăm în judeţ”, a spus directorul executiv adjunct al APIA Olt, George Dumitrescu.

    Vă reamintim că anul trecut, Guvernul României a sprijinit fermierii afectați de secetă prin acordarea unui ajutor de minimis. Banii au fost plătiți prin APIA începând cu 22 decembrie și au mers către acei fermieri care au avut culturile afectate într-un grad de peste 30%, sumele achitate fiind conform tabelului de mai jos:

    Pentru anul 2016, deși fermierii au raportat din nou secetă pe suprafețe extinse, până la acest moment nu s-a luat nici o decizie la nivel guvernamental privind un nou ajutor de minimis privind despăgubirea pentru pierderile de venit ale agricultorilor. Se lucrează, însă, la înființarea primului Fond Mutual funcțional care să devină instrumentul principal prin care fermierii calamitați să primească sprijin, 65% din banii acestui Fond urmând să reprezinte fonduri europene neramburabile și restul sumelor să vină din cotizațiile membrilor și de la bugetul de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare! Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania