Creșterea animalelorŞtiri agricole

CRISTIAN LUNGU, fermier revoltat din cauza LEGII VÂNĂTORII: ”Dacă ducem și noi 8.000 DE VĂCARI PESTE EI?”

Sunt și modificări legislative care nemulțumesc o mare parte din fermierii acestei țări – pornind de la cei care fac cultură mare și terminând cu cei care cresc vaci de lapte. Situație este una cu repetiție, am putea spune, având în vedere că anul trecut, discuțiile au fost aceleași și, acum, am ajuns în același punct – unii favorizați, alții nedreptățiți.

Modificările la Legea Vânătorii au bucurat pe crescătorii de ovine dar nemulțumesc pe restul fermierilor care spun că terenurilor lor agricole sunt pur și simplu distruse în unele zone de oile care le tranzitează. Recent, Guvernul  a decis să suspende prevederile unui articol din actuala Lege a Vânătorii, pentru a permite pășunatul animalelor domestice în terenul agricol și în perioada 6 decembrie 2016 şi 24 aprilie 2017.

Cristian Lungu, crescător de vaci de lapte din comuna Dascălu, județul Ilfov, spune că decizia Ministerului Agriculturii de a propune prelungirea nu s-a făcut în acord cu ceea doresc majoritatea fermierilor.

 ”Bâjbâiala acesta care este la nivel de Minister al agriculturii ne încurcă enorm. Ministerul Mediului ar trebui să aibă o poziție publică să vedem ce cred dânșii vizavi de bunele practici agricole dacă oile se află pe pășune 12 luni din 12. Să ne spună ce crede și APIA avânnd în vedere că plătește o subvenție pe pășune și este clar, că în acest caz, ecocondiționalitatea este condiție obligatorie pentru menținerea și refacerea pășunii pentru că primești niște bani. Mai mult decât atât, avem Institut de pajiști la Brașov și este interesant să aflăm ce părere au specialiștii de acolo având în vedere că după 3-4 ani de pășunat ”non-stop” o să plângă toți oierii pentru că nu o să mai aibă animalele să pască. Eu spre exemplu am un război local aici cu oierii pentru că așa înțeleg ei legea și anume să calce în picioare culturile altora. (…) Trebuie clar consultate toate instituțiile implicate și nu doar oierii care amenință că vin 8.000 de oameni la proteste în Capitală. Păi dacă ne ducem și noi 8.000 de văcari peste ei sau dacă am scoate și noi vacile iarnă la pășunat pe terenurile lor. Cum ar fi în țara asta?”, ne-a declarat Cristian Lungu.

Vă reamintim că Guvernul  a decis să suspende prevederile unui articol din actuala Lege a vânătorii, pentru a permite pășunatul animalelor domestice în terenul agricol și în perioada 6 decembrie 2016 şi 24 aprilie 2017.  Nu este vorba însă despre o schimbare a legii ci doar o suspendare, până la 25 aprilie 2017, a Art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare, care prevede interzicerea acestui tip de pășunat în perioada 6 decembrie şi 24 aprilie a fiecărui an.

Guvernul își justifică decizia prin faptul că interdicția menționată duce la diminuarea efectivelor de animale, din cauza bolilor pe care le generează lipsa de mișcare și de acces la surse de apă naturale, și la degenerarea genetică a populațiilor de ovine, dintre care rasa Țurcană e majoritară.

Caracterul de urgență al actului normativ este dat de necesitatea evitării consecințelor economice și sociale ale scăderii efectivelor de animale, cu impact grav asupra crescătorilor de animale și sectorului zootehnic.

Este a doua oară când guvernul actual ia o astfel de măsură, după ce în decembrie anul trecut a asupendat până la data de 25 aprilie 2016 aplicarea prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c), prin OUG nr. 60/2015.

Anul trecut, peste 5.000 de oieri au protestat în fața Parlamentului pentru că se interzicea pășunatul oilor dar și se limita numărul de câini pe care un crescător de ovine îi poate ține la stână.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. dragi fermieri distrugerea culturilor e o fapta grava care trebuie aspru pedepsita, problema insa este la autoritati care nu iau masuri iar cum la noi in tara nesimtirea si nepasarea nu are limita anumiti ciobani profita de balbaielile autoritatilor . Ar trebui sa va exprimati public si sa cereti masuri si compensatii financiare de la cei care va distrug culturile si isi bat joc de munca voastra indiferent daca este vorba de alti fermieri ori de animale salbatice . FERMIERII CINSTITI TREBUIE SA FIE UNITI IN REZOLVAREA PROBLEMELOR DIN SECTOR >ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU>

 2. Bravo domnu “cioban” ma bucur cel putin ca recunosti ca distrugi culturile altor persoane. Eu te intreb, nu cumva iai si tu subventii?
  Eu am o suprafata mica de teren, nu sunt un fermier pe care l-ati descris dumneavoastra (“golaniile care le fac fermierii cu suprafetele fals declarate la apia cu manglaleala de inverzirea a2a cu culturi puse la vrajeala cu pepeni lucerna soia numai da prinda schemelr mari de plaata. Nu vede nimeni toti sun chiori ? r clar sunt mana in mana cu autoritstile coruptie f mare in agricultura . coruptia ucide . evaziune munca la negru.”), dece trebuie sa ingradim terenul sau cu studiile pe care le-ati dobandit dupa ani si ani nu reusiti sa intelegeti ca nu tot ce este verde va apartine voua. Luati voi terenurile in arenda, platiti arenda pe care considerati voi ca este indestulatoare pentru arendator, si dati bon fiscal, factura pe mieii, oile si branza pe care o vindeti, latiti taxe si impozite pe pasunile care le folositi fara a le intretine, exploatandule la maxim.
  Daca ai cunostinta de frauda pe care o enumeri dumneata: “platiti macar impozitul la primarii magarilor. omul va dat pamantul in arenda nu sa puneti stapanire pe el . ingraditi pamantul sau puneti paza. v ati facut mosierii pe pamantul omului imbogatiti pe spinarea celor necajiti de le dati arenda f mica. tractoarele si agregatele cu ce bani? nu cumva din evaziune. ? nu aveti nicio evidenta la recolta nu declarati tot delapidatorilor . folositi munca la negru” dute si denunta la autoritati, fao in scris (?) ,de mai multe ori daca este necesar dar NU DISTRUGE munca altora. Eu sunt cu plata taxelor si impozitelor la zi, nu folosesc munca la negru pentru ca nu am suprafata mare, uneltele si utilajele le-am cumparat cu bani din munca in strainatate si pe tru asta CEI CA DUMNEAVOASTRA continua sa-mi distruga culturile.

 3. golaniile care le fac fermierii cu suprafetele fals declarate la apia cu manglaleala de inverzirea a2a cu culturi puse la vrajeala cu pepeni lucerna soia numai da prinda schemelr mari de plaata. Nu vede nimeni toti sun chiori ? r clar sunt mana in mana cu autoritstile coruptie f mare in agricultura . coruptia ucide . evaziune munca la negru.

 4. din cauza la subventii au arat toate coclaurile de nu mai avem unde paste oile. goana dupa avutie intunica mintile fermierilor. cand nu erau subventiile pasteam oile fara probleme dar acum toti fermierii fac agriculturs doar ptr subventii.

 5. ce pagube va fac ciobanii? ce este cumva al vostru? platiti macar impozitul la primarii magarilor. omul va dat pamantul in arenda nu sa puneti stapanire pe el . ingraditi pamantul sau puneti paza. v ati facut mosierii pe pamantul omului imbogatiti pe spinarea celor necajiti de le dati arenda f mica. tractoarele si agregatele cu ce bani? nu cumva din evaziune. ? nu aveti nicio evidenta la recolta nu declarati tot delapidatorilor . folositi munca la negru.

 6. ca sa faci profit din oi trebuie sa te te folosesti de culturile de toamna,grau si rapita,precum si miristi pe post de pasune,toti care tin oi fac asta ,fara exceptie,odata ce ingheata pasuneaza culturile,cei care au avut un pic de bun simt au vandut oile.spun din experienta ,am probleme in fiecare an ,cu daune semnificative si pur si simplu nu poti face nimic,e imposibil sa i prinzi in flagrant,ei pasuneaza noaptea prin trecere rapida

 7. Nu vreau săi bag pe toți oierii în aceiași oală că nui cunosc pe toți dar pe cei care îi cunosc nici unul nu are respect pentru culturile celorlalți. Ar trebui o lege sau un curs obligatoriu pentru combaterea nesimțirii. Dacă vor să stea pe pășuni 24/24 și 7/7 să găsească o metodă și împotriva nesimțirii pentru că “iarba vecinului e mai verde” ( ma refer la culturile pe care pasc oile) pentru ei. Profită de faptul că dacă îi prinzi pe cultură trebuie să îi dai în judecată iar acolo trebuie să demonstrezi cu probe și martori că într-adevăr oile lor au fost s.a.m.d…..timpul,banii și nu în ultimul rând stresul care îl produce un astfel de proces…așa că îl ameninți cu procesul și la urmă te lași păgubaș. Să găsească o soluție mai simplă legislativul pentru rezolvarea problemelor cu distrugerea muncii altuia parțială sau totală indiferent de valoare.

 8. Sunt deacord cu d-voastra d-nul Cristian Lungu. Oierii sa pasuneze pe pamanturile lor personale , si nu ale altor proprietar de terenuri. Si pasunea are dreptul de odihna ( refacere )

Scrie un comentariu