• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sprijin pentru fermierii care au avut pierderi din cauza secetei în 2016

    agrointeligenta.ro -

    Sprijin neașteptat pentru fermierii români care au avut de traversat un an agricol cu multe probleme, marcat mai ales de întârzierea subvențiilor pe anul 2015, dar și de seceta care a lăsat mulți agricultori fără recolte. Guvernul României se implică și le acordă producătorilor agricoli o facilitate menită să compenseze pentru pierderile suferite prin reducerea nromei de venit pentru acei fermieri care au avut culturile afectate în procent de peste 30%. 

    Guvernul a aprobat „Procedura de reducere a normei de venit în cazul activităţilor agricole” pentru fermierii care au avut de suferit din cauza secetei din această vară. Cele mai afectate sunt județele din regiunea Moldovei și doar în Vaslui sunt peste 4.000 de fermieri care şi-au văzut culturile distruse din cauza lipsei precipitaţiilor pe parcursul întregii veri.

    În urma centralizării finale, doar la nivelul acestui județ a reieşit că suprafaţa distrusă de secetă este de 102.941 de ha, reprezentând peste 36% din totalul suprafeţei arabile a judeţului (280.493 de ha), din care: porumb – 40.320 ha; floarea soarelui – 38.021 ha; plante de nutreţ – 12.306 ha; păşune – 6.142 ha; soia – 3.214 ha; livezi – 861 ha; viţă-de-vie – 568 ha; alte culturi – 1.509 ha.

    Autorităţile din domeniu au precizat că fermierii care au avut culturile distruse în proporţie de 50%, 75% sau chiar 90% vor avea redusă norma de venit.

    „Fermierii care deţin peste două hectare de teren agricol şi sunt înregistraţi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) Vaslui pot beneficia de reducerea normei de venit. Noi am trimis adrese la toate primăriile din judeţ să desemneze delegaţi pentru a face parte din comisiile formate. Se vor forma comisii la nivelul localităţilor ce vor fi formate din reprezentanţi ai primăriilor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Finanţe şi APIA Vaslui”, a declarat pentru ziarul regional Evenimentul Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui.

    Citiți și: Ce trebuie să știi despre impozitul pe norma de venit în agricultură: cine îl plătește, cum se calculează și ce declarații se depun la ANAF

    Conform legii, fermierii care desfăşoară activităţi agricole vor beneficia de reducerea normei de venit proporţional cu pierderea înregistrată, în cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologie nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia abundentă sau secta. Fermierii vor beneficia de această scutire dacă suprafaţa agricolă a fost afectată în procent de peste 30% şi dacă au depus formularul 221 – „Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”.

    O măsură similară a fost în vigoare și anul trecut, însă atunci agricultorii au primit și despăgubiri directe, printr-o schemă de ajutpr de minimis.

    Precizăm că fermierii care au avut pagube din cauza secetei sperau ca și anul acesta să primească un ajutor direct, un ajutor de minimis care să compenseze pierderile suferite la culturile de primăvară. Până la această dată, însă, nu există nici un proiect de act normativ în acest sens și sunt șanse mici ca să se mai poată aloca banii până la finele acestui an.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA