• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LUNĂ DE FOC la APIA! PLĂȚI ȘI TERMENE-LIMITĂ pentru FERMIERI!

    Roxana Dobre -

    Funcționarii APIA vor avea cea mai aglomerată lună din an! Practic, în decembrie, agenția face plăți atât pentru campania în curs dar achită și ”restanțele” rămase din 2015 și pentru care CE permite statelor membre să vireze banii până la finele anului 2016! În același timp, funcționarii APIA trebuie să primească acordurile prealabile pentru motorina folosită în 2017, cererile pentru ajutorul pentru crescătorii de porci dar și să finalizeze controalele în teren!

    6 DECEMBRIE – declanșare autorizare plăți finale (regulare), campanie 2016!

    APIA a demarat pe 6 decembrie autorizarea plăţii finale pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în cadrul Campaniei 2016. Plăţile se fac în cel mult două rate pe an, în cursul perioadei care începe la data de 1 decembrie şi se încheie la data de 30 iunie a anului calendaristic următor.

    Până ieri în curs de autorizare la plată erau 109.161 fermieri cu suma totală de 14.506.787 euro.

    8 DECEMBRIE: termen-limită pentru depunerea cererilor pentru ajutorul care se acordă crescătorilor de porci!

    Doar 3 zile au avut la dispoziție fermierii să depune la APIA cererea pentru alocarea ajutorului venit din partea CE și bugetul de stat. În total a fost aprobată suma de 5.448.041,5 euro! Hotărârea a apărut în Monitorul Oficial pe 6 decembrie iar termenul- limită de depunere a cererilor este astăzi, 8 decembrie. Ministerul agriculturii promite însă că plăţile pentru ajutorul finaciar se efectuează până la data de 31 decembrie 2016!

    Mai multe detalii despre acest ajutor AICI! 

    15 DECEMBRIE: termen-limită finalizare inspecții, schema de minimis-secetă, campania 2015

    Funcționarii APIA își fac treaba deși la nivelul Ministerului Agriculturii nu s-a decis încă dacă se va acorda ajutor pentru secetă. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent, la Timișoara, că agricultorii ale căror culturi au fost afectate de secetă sau de înghețul târziu din primăvara acestui an vor primi despăgubiri din partea Guvernului ”către sfârșitul anului”, cuantumul acestora nefiind determinat în prezent, însă sunt peste 1 milion de hectare afectate la nivelul întregii țări.

    Irimescu a atenționat recent că nu toți fermierii afectați de secetă vor putea să beneficieze de compensații de la bugetul de stat. Sumele nu vor putea fi încasate de către fermierii care nu și-au irigat culturile, deși au avut această posibilitate. ”În zonele unde fermierii au avut posibilitatea de a iriga și nu au făcut-o, nu vor primi despăgubiri, chiar dacă vor înregistra pagube din cauza secetei. Noi am băgat apă pe canale pentru 385.000 de hectare și s-au irigat în jur de 136.000 de hectare. Am alocat 30 de milioane de lei pentru un minimis prin care subvenționăm energia electrică, astfel încât apa utilizată pentru irigații să fie mai ieftină, dar fermierii se plâng că și Apele Române le percep un preț mare pe apa în sine”,  a adus lămuriri Irimescu.

    31 DECEMBRIE: finalizarea plăților ”restante” rămase din campania 2015!

    APIA mai are de efectuat plăți pentru fermierii care au angajamente pe agro-mediu. Mulți producători agricoli s-au plâns și pe site-ul Agrointeligența-www.agrointel.ro, că încă nu au primit sumele cuvenite pentru pachetele aferente măsurii 10, agro-mediu și climă.

    De specificat că prima compensatorie de agro-mediu şi climă este plătită anual, ca sumă fixă, acordată pe hectar şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile suplimentare suportate de către fermierii care încheie angajamente voluntare pe care se angajează că le menţin pentru o perioadă de minimum 5 ani de la data semnării acestora.

    În plus, trebuie subliniat că agenția de plăți are ca termen-limită sfârșitul anului 2016 pentru a achita și banii pentru această schemă. În cazul acesta, se pare că APIA Central mai are de implentat un modul care se referă la plățile necuvenite pe campania 2015, ceea ce împiedică ca dosarele să fie date la plată.

    Mai mult, ”blocajul” în cazul acestei scheme atrage și pe cel al Măsurii 11 – agricultură ecologică. Adică fermierii care au ambele măsuri și nu au primit banii pe agro-mediu, nu i-au primit nici pentru agricultura ecologică! 

    31 DECEMBRIE: data-limită până la care fermierii pot depune la centrele APIA de care aparțin, cererile de acord prealabil pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2017.

    Cererile se pot depune la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pe raza cărora sunt situate exploatațiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat, sau unde au fost depuse cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă ori la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură la care au fost depuse cererile pentru finanţare prin rambursare în cadrul schemei de ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 763/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, cu completările ulterioare.

    Cererea de acord prealabil pentru finanţare se depune anual, pentru fiecare an calendaristic aferent perioadei de aplicare a schemei de ajutor de stat, reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.174/2014, respectiv 2015-2020 inclusiv.

    Beneficiarii schemei sunt: producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, producătorii agricoli, organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.

    Persoanele fizice pot fi acceptate ca potențiali beneficiari ai prezentei scheme dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală.

    31 DECEMBRIE- FINALIZARE CONTROALE PE TEREN

    Numărul total de fermieri care se află în eşantionul de control pentru Campania 2016 este de 85.351 din care 24.816 fermieri sunt selectaţi pentru controlul clasic şi 60.535 pentru controlul prin teledetecţie. 

    În conformitate cu prevederile Regulamentul (UE) nr 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiţionalitatea, cu modificările şi completările ulterioare, controalele pe teren se vor efectua astfel încât să se asigure o verificare eficientă care să îndeplinească obiectivele care stau la baza acordării sprijinului. Controlul pe teren se execută în anul de depunere a cererii de sprijin, în acest caz 2016!

    ELIBERAREA DE ADEVERINȚE PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE

    Crescătorii de animale au intrat la plata avansului doar cu partea de vegetal, dacă a fost cazul. După cum ne-a declarat pe 9 noiembrie, directorul general al APIA, Adrian Pintea, agenția de plăți ar putea elibera adeverințe pentru zootehnie! ”(…) iar în continuare pentru zootehnie o să dăm acele adeverințe pentru că au fost multe solicitări, deja lucrăm pentru a acorda acele adeverințe. Sperăm ca această campanie va fi una normală și pentru zootehnie, în ceea ce privește campania de autorizare”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, directorul general al APIA, Adrian Pintea.

    ELIBERAREA DE ADEVERINȚE PENTRU BANCĂ

    APIA eliberează adeverințe de creditare, pentru beneficiarii schemelor de plăți —campania 2016, sector vegetal, neautorizați la plată. Valoarea creditului va fi de pana la 90% din suma cuvenită beneficiarilor pentru schemele de sprijin implementate de APIA, respectiv plata unică pe suprafaţă, plata redistributivă şi plăţile benefice pentru climă şi mediu, exprimate în lei astfel:

    -Pentru creditele acordate de Banca Creditoare până la data de 29.09.2016 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeană la data solicitării creditului;

    -Pentru creditele acordate de Banca Creditoare începând cu data de 30.09.2016 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 30.09.2016.

    Valoarea creditului va fi în cuantum de până la 90% din valoarea sumei cuvenite beneficiarilor pentru Măsurile compensatorii de dezvoltare rurală. Plata sumelor cuvenite se va face la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană la data de 31.12.2015 pentru anul de cerere 2016.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd