• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! GEST NEAȘTEPTAT al ministrului agriculturii Achim Irimescu LA FINAL DE MANDAT!

    agrointeligenta.ro -

    GEST NEAȘTEPTAT al ministrul agriculturii Achim Irimescu în ziua în care la Cotroceni s-a anunțat numele persoanei care va forma un nou Executiv și, mai mult ca sigur, cu un nou șef și la MADR. Astăzi, imediat după ședința de la Guvern, Achim Irimescu a acceptat invitația Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR de a participa la Consiliul Director de final de an. Atmosfera a fost una caldă, încărcată cu glume, dar care a atins și câteva puncte sensibile precum plata subvențiilor, numele viitorului ministru și planurile de viitor ale lui Irimescu. 

    Ministrul Agriculturii își încheie mandatul așa cum l-a început, în rândul fermierilor! Astăzi, ministrul Achim Irimescu a participat la Consiliul Director al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), probabil ultimul eveniment înainte de încheierea mandatului. Șeful de la MADR a fost informat de cei 22 de reprezentanți ai fermierilor cu privire la problemele pe care le întâmpină, dar și care sunt așteptările lor de la specialistul Achim Irimescu care va reveni în funcția pe care a ocupat-o anterior în cadrul reprezentanției României în cadrul Comisiei Europene.

    Consiliul Director LAPAR a avut loc la Hotelul Intercontinental din București, loc devenit deja tradiție pentru ultima întâlnire din an. Cu prilejul acestui eveniment Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) le-a adus la cunoștință membrilor care au fost realizările în materie de acte legislative, dar și care sunt proiectele și obiective asociației care au rămas nerezolvate în acest an.

    În decursul anului am avut foarte multe intervenții la MADR, la Guvern, la Mediu și Finanțe. Multe promisiuni au rămas nerezolvate. Promisiunile au fost făcute doar pentru imagine la presă și mă refer aici la eliminarea impozitului pe subvenție, în rest ne aflăm în aceeași situație. Am reușit anul trecut simplificare Ordinului 619/2015. Am reușit la Ministerul Mediului să modificăm acel ordin privind Bunele Practici, unde ei stabileau metabolismul plantelor, acea prevedere cu aplicarea azotului care nu avea nici o logică. Ei explicau că interdicția apare ca urmare a spălării azotului. Am modificat și acea distanță la depozitul de pesticide, am dus totul la o distanță de 10 m de locuință. Nu ne-am înțeles cu îngrășământul organic, dar cu toți știm că nici nu are o pondere prea mare pentru că nu avem gunoi. Dacă nu aveam zootehnie, nu avem ce arunca. Din păcate pentru noi poate să se schimbe la nivel de Guvern cine vrei și cine nu vrei, dacă cei care lucrează efectiv nu sunt profesioniști și nu își fac treaba la timp totul e în zadar”, a declarat în deschiderea ședinței Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Legea vânzării terenurilor – punctul fierbinte al discuțiilor

    Modificările pe care LAPAR-ul și-a propus să le aducă la legea vânzării terenurilor și care a rămas spre adoptare în sarcina noului Guvern a reprezentat un punct fierbinte al discuțiilor purtate astăzi. Liderul LAPAR le-a prezentat membrilor săi și care este situația la nivel european, dar și faptul că, sunt state membre UE, cu tradiție care începe să resimtă efectele vânzării terenurilor agricole, chiar în propriile state.

    S-a sesizat Comisia Europeana vizavi de ce se întâmplă cu vânzarea terenurilor în România, lucru care se extinde și la nivelul țărilor vechi europene. Există o propunere a Comisiei Europene pentru a se permite o libertate mai mare din partea țărilor membre să se stopeze vânzarea terenurilor”, le-a spus liderul LAPAR.

    Reprezentativitatea la nivel UE – prioritatea zero LAPAR

    Un alt subiect extrem de important pe ordinea de zi, a fost cel referitor la reprezentativitatea la nivel european. Toți liderii prezenți au fost și-au exprimat acordul pentru a merge mai departe cu organizația ELO (European Landowners’ Organization – n.r), cea care a susținut și până acum interesele fermierilor reprezentați de LAPAR.

    Întâlnirea nu se putea încheia fără ca președintele Baciu să îi mulțumească ministrul Irimescu pentru toată deschidere de care a dat dovadă și pentru comunicarea și colaborarea strânsă pe care a avut-o cu fermierii.

    Pe lângă colaborare, ne-am bucurat de o comunicare excelentă. Nu întodeauna ne-am ieșit lucrurile așa cum am vrut. Am avut și schimburi de replici, dar totul e bine când se termină cu bine. Am avut câteva realizări importante în timpul mandatului dvs., am obținut un record cu neonicotinoidele, în două zile ne-a venit aprobarea. Am avut cea mai bună colaborarea, cel puțin de cinci ani de când sunt președinte la LAPAR. Ați creat și un precedent, cu comunicare, ați învățat rău fermieri, vom pune presiune pe cei care vor veni să ne oferă mai mult de un minut din timpul lor. Probabil că procedeul pe care l-ați folosit ar trebui să fie un exemplu pentru cei care vor veni la conducerea MADR. Ministrul care vă va lua locul trebuie să înțeleagă că rolul lui este să lucreze pentru noi, nu să se pună de-a curmezișul în fața interesului nostru. Personal în numele colegilor vreau să vă mulțumesc pentru colaborare”, a conchis liderul LAPAR.

    În finalul ședinței ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a ținut să le transmită fermierilor faptul că telefonul lui rămâne deschis pentru orice fel de problemă o au de semnalat în relația cu Bruxelles.

    Nu îmi voi schimba numărul de telefon, telefonul meu va fi mereu deschis și voi răspunde atunci când mă veți contacta cu problemă sau mai multe. Din funcția la care mă voi întoarce la Bruxelles o să susțin interesele fermierilor români. Anul 2019 va fi o reală provocare pentru România și este important să ne facem temele încă de acum. Tocmai de aceea din poziția mea voi face tot ce îmi stă în putere să negociem cât mai bine noua Politică Agricolă Comună. Nu ezitați să mă contactați pentru orice tip de problemă sau nelămurire aveți”, le-a transmis ministrul Irimescu, fermierilor.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA