• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! VESTE PROASTĂ pentru FERMIERII ROMÂNI!

    Roxana Dobre -

    O lovitură puternică pentru fermierii români a venit recent tocmai de la Bruxelles, de la Comisia Europeană, autoritate la care producătorii agricoli au apelat pentru a se face dreptate în cazul acordării subvențiilor APIA. Producătorii agricoli din sectorul zootehnic, mai exact cel al creșterii ovinelor, sunt dezamăgiți de răspunsul primit la lista de propuneri pe care ei le-au adresat oficialilor europeni, propuneri legate de modul în care se va desfășura plata subvențiilor în perioada 2017-2020.

    ”La Adunarea Generală pe care o vom avea la finele acestei luni avem de discutat și depre politica 2017-2020 deoarece am înțeles că C.E. nu a aprobat nimic din ce am propus la Bruxelles și pentru noi este o problemă destul de gravă. În plus vom aduce în discucție și prioritățile care trebuiesc abordate cu noua conducere a MADR”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, Ionică Nechifor, Secretar General al Fedeației Romovis.

    Ce au cerut oierii la Bruxelles?

    ”Ce am cerut noi? Mai simplu de explicat, ca să înțeleagă toată lumea, am stratificat fermele: adică fermele de reproducție și ferme de producție.  În acele ferme de reproducție se regăsesc clar animalele care sunt înscrise în Registrul Genealogic iar în exploatațiile de producție trebuie să se folosească berbeci cu certificat de origine, adică valoroși dar fără să mai fie condiția ca animalele să fie înscrise în Registrul Genealogic sau Controlul Oficial al Producțiilor. Deci fermierul ar trebui doar să facă dovada că el are berbeci, raportul de un berbec la 35 de capete dar acest aspect mai trebuie discutat, cu certificat de origine.  Cred că este o soluție bună pentru că orice fermier care folosește în exploatația sa berbeci valoroși își îmbunătățește în mod inevitabil producția în nucleul pe care îl are în fermă”, ne-a explicat Ionică Nechifor.

    Acesta spune că aceste noi reguli propuse ar duce la o simplificare majoră pentru cererea subvențiilor iar sumele plătite pe cap de animal vor fi ”destul de atractive”. ”Pentru animalele care sunt în fermele de reproducție și sunt înscrise în Registrul Genealogic suma va fi undeva la circa 30 de euro pe cap de animal iar pentru fermele de producție vor lua undeva între 15-17 euro pe cap de animal. Deci oricum sumele vor crește destul de mult iar o țintă a noastră este de 3,5 milioane de oi față de 1 milion cât erau înscrise în 2016”, a mai spus Ionică Nechifor.

    Mai mult propunerea înaintată la Bruxelles vizează și numărul de capete pentru care fermierii pot cere subvenții, începând cu anul de cerere 2017. ”Vom avea în zona de munte minim 60 de capete pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic, deci nu cum era până acum minim 150 de capete. Iar pentru fermierii din zonele deal/câmpie există propunerea să aibă în exploatație minim 150 de capete dar asta nu înseamnă că toate trebuie să fie eligibile la subvenție. Ele pot să fie de exemplu, 80-90 eligibile și să se ia pentru acest număr fără a atrage penalități, așa cum se întâmplă în prezent. Și această schimbare este importantă! Vă dau un exemplu: eu am 150 de capete în fermă iar dacă eligibile am doar 80, primesc banii pentru cele 80 fără să fiu penalizat cu ceva. Eu un lucru bun pentru că în momentul de față dacă ceri bani pentru 150 de capete și funcționarul APIA îți găsește doar 80 eligibile pierzi toată subvenția pe anul respectiv și mai ”încasezi” și penalitățile multianuale, ceea ce mie nu mi se pare corect”, a mai completat liderul oierilor.

    După răspunsul primit de la Bruxelles, oierii pregătesc un demers în forță pentru a convinge autoritățile de la Bruxelles că actualul sistem de acordare a plăților directe trebuie modificat întrucât nedreptățește o parte importantă din crescătorii români.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”