Ştiri agricole

După declinul de pe piaţa sucurilor chimice, fraţii Micula se fac agricultori

Despre afacerile din agricultură ale fraţilor Ioan şi Viorel Micula nu se ştie mare lucru, deşi cei doi deţin una dintre firmele cu cele mai mari suprafeţe de teren agricol nu doar din Bihor, ci şi din ţară.

În 2012, potrivit datelor APIA, compania Westgrain, deţinută de fraţii Micula, administra circa 7.300 ha de teren agricol. Cei doi ocupă locul 23 în Top 50 fermieri cu o avere estimată la 25-60 milioane de euro.

În 2011, cei doi au reuşit să vândă americanilor de la Cargill un siloz de 44.000 de tone din Drobeta-Turnu Severin. Și sunt doar câteva din afacerile fraţilor Ioan şi Viorel Micula, care de câţiva ani nu mai fac declaraţii în presă, din cauza unui proces cu statul român.

Portofoliu mare de afaceri

Principalele companii din grupul European Drinks&Food sunt firmele European Drinks, European Food, Scandic Distilleries şi Transilvania General Import Export. Grupul activează pe mai multe pieţe, de la agricultură, ape minerale, până la sucuri şi bere.Compania operează nu doar pe plan intern, ci şi pe
pieţele din Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, Spania, Italia, precum şi în ţări îndepărtate, precum China şi Japonia.

În 2011, grupul de firme controlat de fraţii Micula avea o cifră de afaceri de aproximativ 500 de milioane de euro, dar şi pierderi cumulate de circa 50 de milioane de euro. Transilvania General Import-Export, cea mai importantă companie din grup, a consemnat afaceri de 257 milioane de euro,dar şi pierderi
de 1,6 milioane de euro, în 2011.

În portofoliul celor doi mai intră 2,2 milioane de metri pătraţi de terenuri în întreaga ţară şi hoteluri pe litoral şi la munte. Printre hotelurile de pe litoral se numără Unirea, Patria, Naţional (Mamaia), Banat,Romanţa, Slatina, Caraiman,Prahova (Neptun-Olimp) şi un hotel la Stâna de Vale. Oamenii de afaceri sunt şi proprietarii trustului de presă Centrul Naţional Media care cuprinde posturile Naţional TV, N24, Naţional FM, Favorit TV şi ziarul Realitatea Românească.

Datornici la stat

Firmele deţinute de fraţii Micula se numără şi printre cei mai mari datornici la stat. În 2011, de exemplu, European Food se afla în topul companiilor private datoare la bugetul de stat, cu datorii de
câteva zeci de milioane de euro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. NISTE CAPUSE NUMAI BUNE DE STRIVIT . Ce au ramas chimicale de la fabrica de asazise sucuri????,cu complicitatea politicienilor au adus MOARTE si BOALA in randul populatiei romaniei. Au fost platiti sa ucida intr-un mod foarte insidios , iar fabricile de medicamente de aici si de aiurea au prosperat . Sunt frectionati si au niste fete ca bidoanele de plastic , crezand ca vor mosteni pamantul , neintelegand nimic din ce e in jurul lor . PLOSNITE SCARBOASE .

  2. Doi cretini,absolut nepriceputi la afaceri si management performant,dar convinsi ca de la ei incepe universul…..Am avut nesansa sa lucrez pentru ei si am vazut de ce sunt capabili…..Nu faceti ca ei,izolati-i ,daca doriti ca notiunea de ,,patron,,si ,,manager,,sa nu fie…..kk..o

  3. Fratii Chimic au dat-o-n bara urat de tot cu hotelurile de la mare, pentru ca, de fapt, nu se pricep la afaceri. N-sr fi de mirare sa-si puna pe butuci si afacerile agricole. In rest, chimicale si mult carton, cel din care-s facuti ei.

Scrie un comentariu