Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

CRIZĂ POLITICĂ: ȘEFUL APIA dezvăluie CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PLATA SUBVENȚIILOR!

Odată cu criza politică în care miniștrii Cabinetului Grindeanu au demisionat, iar Sorin Grindeanu refuză să părăsească funcția, fermierii se tem că tot haosul politic va afecta bunul mers al lucrurilor din sectorul agricol. Cele mai mari temeri sunt legate de procedura de plată a subvențiilor, așa că reporterii Agrointeligența au luat legătura cu directorul general al APIA pentru lămuriri.

Plata subvențiilor pentru Campania 2017 va merge în linie dreaptă fără să fie afectată de actuala criză politică care lasă Ministerul Agriculturii fără conducere. Șeful agenției de plăți, Adrian Pintea, îi asigură pe fermieri că nu au de ce să se îngrijoreze privind respectarea graficului de plăți asumat de ministrul demisionar Petre Daea.

”Nu ne afectează cu nimic (criza guvernamentală – n.r.), treaba merge mai departe în același mod”, s-a limitat să declare șeful agenției de plăți în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

APIA are termen data de 1 iulie pentru finalizarea controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum și transmiterea eșantioanelor.

Singurele proiecte pentru fermieri care sunt afectate temporar sunt cele care au nevoie de aprobarea Guvernului. Spre exemplu, ministrul agriculturii anunțase că săptămâna aceasta va trece prin Guvern proiectul de lege prin care se acordă o subvenție de 1 leu pentru kilogramul de lână vândut de oieri. Acest proiect cel mai probabil va suferi o amânare având în vedere situația actuală de pe scena politică.

Circa 884.397 de fermieri au cerut subvenții în Campania 2017

În 2017,884.397 fermieri au depus cereri pentru 9.541.389,45 hectare. Sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Începând cu 1 iulie și până pe 1 octombrie funcționarii APIA vor efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligații specifice, în iarna sau în primăvara anului următor.

Plata avansului pentru anul de cerere 2017 se va efectua începând cu data de 15 octombrie iar plata regulară pentru anul se va efectua între 1 decembrie 2017 -31 martie 2018.

Vă reamintim că aproape toți membrii Guvernului Grindeanu și-au depus demisiile din funcție dar acestea nu sunt încă aprobate de șeful Executivului.

Șeful PSD Liviu Dragnea a anunţat, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, că toţi membrii PSD din Guvern şi-au prezentat demisiile înaintea Comitetului Executiv Naţional, cu o singură excepţie, ministrul Comunicaţiilor, care va trimite demisia pe email. De asemenea, el a spus că a luat act de demisia premierului Sorin Grindeanu, iar PSD şi ALDE sunt pregătite să formeze un nou guvern. La scurt timp după declarația de presă, Sorin Grindeanu a declarat că nu intenționează să demisioneze.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!