• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TERMENUL la care SE REIA PLATA SUBVENȚIILOR la APIA!

    Roxana Dobre -

    Subvenții: când se reiau plățile la APIA! Termenul promis fermierilor! Agenția de plăți trebuie să reia procesul de autorizare la plată pentru Campania 2016, mai exact tranșa a doua care a rămas de acordat după achitarea avansului. Ministrul agriculturii Petre Daea le-a transmis fermierilor, într-o întâlnire ce a avut loc pe 17 ianuarie, că plățile vor fi reluate după aprobarea bugetului pentru anul 2017!

    ”Din câte am înțeles banii au fost rambursați de Comisia Europeană și se află în conturile Ministerului Agriculturii dar plățile nu pot fi făcute decât după ce este aprobat bugetul pentru că vorbim deja despre un alt an și implicit alt buget”, a explicat pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro, Claudiu Frânc, președinte al Federației Crescătorilor de Bovine.

    Legea Finanțelor Publice prevede clar care este procesul bugetar în cazul neaprobării bugetului de către Parlament. Astfel, articolul 37 din această lege spune că dacă legile bugetare nu au fost adoptate cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, Guvernul îndeplineşte sarcinile prevăzute în bugetul anului precedent, limitele lunare de cheltuieli neputând depăşi de regulă 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent, cu excepţia cazurilor deosebite, temeinic justificate de către ordonatorii principali de credite, sau, după caz, 1/12 din sumele propuse în proiectul de buget, în situaţia în care acestea sunt mai mici decât cele din anul precedent.

    Instituţiile publice şi acţiunile noi, aprobate în anul curent, dar care încep cu data de 1 ianuarie a anului bugetar următor, vor fi finanţate, până la aprobarea legii buget.

    Bugetul pentru 2017, finalizat până pe 25 ianuarie

    Miniştrii Cabinetului Grindeanu vor avea astăzi, la ora 15.00, o şedinţă de lucru pe tema construcţiei bugetului, potrivit unei informări remise Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

    Premierul Sorin Grindeanu a declarat în urmă cu câteva zile că intenţionează să trimită Legea bugetului la Parlament în jurul datei de 25 ianuarie. ”Încercăm în jurul datei de 25, chiar poate o zi, două mai repede, să trimitem bugetul spre Parlament”, anunţa Grindeanu.

    Conform art. 16 din Legea nr. 500/2002, bugetul se aprobă prin lege. Bugetele se aprobă pe ansamblu, pe părţi, capitole, subcapitole, titluri, articole, precum şi alineate, după caz, şi pe ordonatorii principali de credite, pentru anul bugetar, precum şi creditele de angajament pentru acţiuni multianuale.

    Dezbaterile Parlamentului pentru adoptarea bugetului se fac în baza unei expuneri de motive a Guvernului şi a prezentării raporturilor de către comisiile de specialitate. Dezbaterea poate duce la modificarea proiectului şi a legii bugetare anuale. După adoptare, legile bugetare anuale sunt promulgate de Preşedintele României şi publicate în Monitorul Oficial.

    În altă ordine de idei, fermierii care au încasat avansului așeaptă restul banilor iar cei care nu au intrat deloc la plată trebuie să primească sumele integrale.

    Banii vor fi autorizați pentru următoarele scheme:Schema de plată unică pe suprafață (SAPS), Schema de plată redistributivă, Schema de plată pentru practice agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire), Schema de plată pentru tinerii fermieri, Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice și Măsura 214 – Plăți de agromediu.

    Reamintim că plăţile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se efectuează la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, iar plăţile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) la cursul de schimb de 4,5240 lei pentru un euro.

    Iată care sunt cuantumurile plăților APIA pe hectar pe hectar, aprobate oficial de Guvern:

    SAPS: 96,88 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 12,2% față de anul 2015 când suma primită de fermieri a fost de 79,7392 euro/ha

    Plata pentru tinerii fermieri: 22,87 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 11,5% față de anul 2015 când s-a plătit 19,9348 euro/ha

    Plata redistributivă I și II, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum5,00 euro/ha și respectiv 48,85 euro/ha! În cazul acestei plăți pentru primul interval, adică până în 5 hectare plata nu a suferit nicio modificare iar în cazul celui de-al doilea interval, între 5 și 30 de hectare, cuantumul pe hectar a scăzut având în vedere că în campania 2015 s-au plătit 51,0789 euro/ha

    Practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzirea): 57,37 euro/ha. Și în acest caz fermierii au de pierdut întrucât în campania 2015 s-au plătit 59,1277 de euro

    În campania 2016 au depus cereri 900.000 de aplicațiiar APIA a reușit să plătească în luna decembrie un numărul total de 550.282 beneficiari cu o sumă totală de 85.146.705,10 euro! Această sumă este compusă din: 77.957.619,43 euro din bugetul U.E. – F.E.G.A. (Fondul European de Garantare pentru Agricultura) și 7.189,085,67 euro din bugetul U.E. – F.E.A.D.R. (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) și BN1 (cofinanţare de la Bugetul Naţional).


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA