• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SCHIMBARE BRUSCĂ A VREMII. PROGNOZA pentru următoarele DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

    Roxana Dobre -

    Vremea pe următoarele două săptămâni, în fiecare regiune a țării! După valul de ninsori viscolite, vremea continuă să se răcească accentuat. Va fi ger cumplit în majoritatea regiunilor, temperaturi sub minus 25 de grade, în special noaptea şi dimineaţa, iar ninsorile vor continua în toată ţara. De duminică, începe să se încălzească uşor.

    Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a actualizat prognoza pentru următoarele două săptămâni, pe regiuni geografice. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. Vineri, 20 ianuarie, vremea se va menţine deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea în cea mai mare parte a ţării. Conform meteorologilor, temperaturile maxime vor fi cuprinse între -9 grade în estul Transilvaniei şi 2 grade în dealurile de Vest, iar cele minime se vor situa între -24 de grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi -4 grade în Moldova. Si sâmbătă, chiar la orele amiezii, valorile termice vor rămâne sub mediile multianuale în sud, în timp ce în restul teritoriului acestea vor fi apropiate de normalul perioadei. De duminică, începe să se încălzească uşor, însă dimineaţa, în special în sud, sud-vest şi în centru, gerul va persista. Temperaturile maxime se vor încadra între -7 şi 4 grade, iar cele minime între -13 şi -2 grade, uşor mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei.

    În Muntenia cresc temperaturile

    Prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de o vreme în general rece, cu precădere în perioada 19-20 ianuarie când nopţile vor deveni geroase. Astfel, temperaturile maxime vor fi, în medie, de -4…-1 grad, iar cele minime de -14…-7 grade. După data de 23 ianuarie se estimează o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor, acestea urmând a se situa în jurul mediilor climatologic specifice în ultima decadă a lunii ianuarie, cu valori diurne de -1…4 grade şi nocturne de -8…-3 grade, mediat pe regiune. În primele zile ale intervalului de referinţă va ninge în general moderat cantitativ. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte din nou în perioada 25-29 ianuarie.

    Ger cumplit în Transilvania

    Vremea rece va persista pe parcursul primei săptămâni, când în timpul nopţilor va fi ger, mai intens în 20 şi 21 ianuarie. Temperaturile maxime vor fi în medie de -8…-3 grade, iar cele minime de -18…-10 grade. După data de 24 ianuarie, sunt estimate valori termice în creştere treptată ce se vor apropia de normele climatologice ale ultimei decade din ianuarie, ziua între -2 şi 3 grade, iar noaptea între -10 şi -5 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii pe arii mai extinse va fi în creştere după 25 ianuarie. Până la această dată, izolat vor fi ninsori slabe.

    Valori foarte scăzute în Moldova

    În prima săptămână de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori foarte scăzute, chiar sub limita gerului în cursul nopţilor. Astfel, se vor înregistra maxime de -8…-4 grade şi minime de -17…-10 grade, mediat pe regiune. După data de 22 ianuarie se estimează o creştere treptată a temperaturilor, cu tendinţa de apropiere de normele climatologice, maximele urmând a se situa în ecartul de -1…4 grade, iar minimele între -8…-2 grade, în medie. În primele zile vor fi ninsori slabe în sudul regiunii, apoi probabilitatea pentru precipitaţii locale la nivelul întregii zone va fi mai mare în perioada 25 – 27 ianuarie.

    Ninge moderat în Oltenia

    Vremea rece va persista pe parcursul primei săptămâni, când în timpul nopţilor va fi ger, mai intens în 19 şi 20 ianuarie. Temperaturile maxime vor fi în medie de -6…-2 grade, iar cele minime de -14…-6 grade. După data de 24 ianuarie, sunt estimate valori termice în creştere treptată ce se vor apropia de normele climatologice ale ultimei decade din ianuarie, ziua între -1 şi 4 grade, iar noaptea între -9 şi -3 grade. În primele zile ale intervalului de referinţă va ninge în general moderat cantitativ. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte din nou în perioada 25-29 ianuarie.

    Precipitaţii în Banat

    Prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de o vreme în general rece, cu precădere în perioada 19-20 ianuarie când nopţile vor deveni local geroase. Astfel, temperaturile maxime vor fi, în medie, de -3…1 grad, iar cele minime de -10…-6 grade. După data de 23 ianuarie se estimează o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor, acestea urmând a se situa peste mediile climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie, cu valori diurne de 2…6 grade şi nocturne de -6…0 grade, mediat pe regiune. În primele zile ale intervalului de referinţă va ninge.  Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte din nou în perioada 25-29 ianuarie.

    Fulguieli în Crişana

    Pe parcursul primei săptămâni de prognoză vremea va fi rece, în special dimineaţa şi noaptea, când în mare parte a regiunii va fi ger. Astfel, se vor înregistra valori diurne de -3…0 grade şi nocturne de -12…-8 grade, în medie regională. După data de 23 ianuarie este estimată o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor până la valori apropiate de norma climatologic specifică, cu medii ale maximelor de 0…5 grade şi ale minimelor de -6…-1 grad. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte spre sfârşitul intervalului de referinţă, după 25 ianuarie, până la acea dată fiind posibile doar fulguieli trecătoare.

    Frig în Maramureş

    În prima săptămână de prognoză vremea se va menţine rece, în special în cursul nopţilor şi al dimineţilor, când va fi ger. Se vor înregistra, în medie regională, valori maxime de -5…-2 grade şi minime de -16…-10 grade. O creştere treptată a temperaturilor, cu tendinţă de apropiere de normele climatologice, este estimată pentru cea de-a doua săptămână, atunci când maximele vor fi de -2…2 grade, iar minimele de -8…-4 grade, în medie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte spre sfârşitul intervalului de referinţă, după 25 ianuarie, până la acea dată fiind posibile doar fulguieli trecătoare.

    Nopţi geroase în Dobrogea

    Prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de o vreme în general rece, cu precădere în perioada 19-21 ianuarie când nopţile vor deveni local geroase. Astfel, temperaturile maxime vor fi, în medie, de -3…0 grade, iar cele minime de -12…-6 grade. După data de 23 ianuarie se estimează o creştere uşoară şi treptată a temperaturilor, acestea urmând a se situa în jurul mediilor climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie, cu valori diurne de 2…6 grade şi noctune de -6…0 grade, mediat pe regiune. În primele zile ale intervalului de referinţă va ninge moderat cantitativ. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte din nou în perioada 25-29 ianuarie.

    Sursa: www.adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale