• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SFATURI utile pentru FURAJAREA VACILOR pe timp de iarnă

    agrointeligenta.ro -

    Furajarea vacilor de lapte pe timp de iarnă trebuie să țină cont de o serie de principii care să asigure bovinelor aflate în stabulație necesarul nutritiv. Doar o rație zilnică atent gândită va asigura în fermă o producție bună de lapte și, implicit, venituri constante și în sezonul rece.

    În creșterea vacilor trebuie respectat orarul biologic 24 din 24 de ore atunci când vine vorba despre furajare – atât cantitativă, cât și calitativă. Pentru ca producția de lapte să se mențină uniformă toată perioada anului, pentru fiecare femelă trebuie atenție la hrănire în perioada de iarnă, când vacile de lapte au câteva cerințe speciale.

    Furajarea vacilor este factorul major care influențează producția de lapte, reprezentând însă, în medie și circa 60% din cheltuielile anuale dintr-o fermă, exceptând investițiile.

    Perioada de stabulație – procedeul de întreținere și hrănire a vacilor prin menținerea lor în adăpost pe perioada de iarnă, durează, conform literaturii de specialitate, din 15 octombrie până pe 15 aprilie. Pot exista oscilații de două-trei săptămâni în plus ori în minus în funcție de zonă și de condițiile meteorologice din fiecare an.

    Furajarea vacilor în perioada de stabulație este concentrate pe nutrețuri de volum conservat – fibroase, suculente, și supliment de concentrate, în funcție de producția de lapte. Pe perioada iernii, se recomandă ca rația zilnică de hrană pentru vaci să cuprindă: 40-50% nutrețuri suculente, 30-35% fân și 20-40% concentrate.

    ioan-mihalca-maramures

    “Această structură diferă foarte mult de zona unde se află ferma ori gospodăria și de posibilitățile de producere a diferitelor categorii de furaje. În zonele de câmpie predomină fânul de lucernă ori amestecul de leguminoase și graminee de pe pajiști cultivate. În zonele de deal se administrează fân de trifoi, amestec de leguminoase și graminee, iar in zonele montane predomină fânul natural. Cantitatea de fân administrată unei vaci este de 10-12 kg. Se calculează circa 2 kg de fân/100 kg greutate vie. Pe toată perioada de stabulație, care durează în jur de 180 de zile (6 luni), trebuie să asigurăm un necesar de circa 2-2,3 tone de fân/vacă. Indiferent de condiții, trebuie să asigurăm un minim de 3 kg de fân pentru fiecare vacă pe zi, restul putand fi completat cu paie de ovăz, orz, grâu, coceni de porumb”, explică Ioan Mihalca, șef serviciu OARZ Maramureș.

    Furajarea vacilor este diferită la câmpie și deal, acolo unde porumbul siloz este o bază pentru hrana bovinelor. Se administrează în cantități de 25-35 kg pe vacă/zi. Se calculează un necesar de circa 6,5 tone siloz pentru o vacă, pe perioada de stabulație.

    Dintre suculente se mai folosesc semi-fânul de lolium, de lucernă etc., în general din prima coasă, când de obicei sunt ploi și nu se mai poate face fân.

    Pentru hrana vacilor, sfecla furajeră este o soluție bună în exploatațiile mici care nu au posibilitatea de a produce porumb siloz. La bovine de administrează 15-20 kilograme de sfeclă furajeră pe zi.

    Pentru hana vacilor de lapte se pot folosi și borhotul de bere rămas de la fabrici sau tăițeii de sfeclă, în cantități de 10-15 kilograme pe zi.

    La vacile cu peste 10 kg de lapte pe zi se administrează un supliment de concentrate.

    Astfel, la cele cu productia de lapte între 10 și 20 de litri pe zi, se recomandă administrarea a 200-250 g concentrate pentru fiecare litru de lapte produs, iar la producții de peste 20 de litri de lapte pe zi se recomandă 300-400 g concentrate pentru fiecare litru de lapte produs.

    Prin concentrat se asigură echilibrarea energo-proteica și vitamino-minerala a rației. Concentratele pot fi sub forma de nutrețuri combinate, realizate în fabrici de nutrețuri combinate – FNC-uri, după rețete specifice, pe categorii de animale ori sub amestec de fermă. Amestecul de fermă pentru hrănirea vacilor de lapte poate fi floarea-soarelui, tărâțe de grâu, sare de bucătărie).

    Când trebuie hrănite vacile iarna

    Hrănirea vacilor când este foarte frig, cu temperaturi sub zero grade, se recomandă a fi făcută după-amiază târziu sau seara devreme. În acest fel vă asigurați că energia din furaje, din digestia lor, în primele 46 ore după hrănire, le asigură animalelor un suport termic pe timpul nopții.

    Cum se poate face economie la furajarea de iarnă a vacilor

    Costurile furajelor pot fi reduse dacă împărțiți animalele în adăpost în funcție de talia lor, de vârstă și, în general, de apetitul lor. De reținut că vacile slabe necesită mai multă energie decât vacile grase. Cu cât o vacă are mai mult țesut gras subcutanat, cu atat ea va avea o capacitate mai bună de a tolera frigul. Vacile care pierd greutate înainte de fătare dau naștere unor viței mai slabi, neviabili și rămân mai greu gestante dupa fătare. Totodată, un aspect pentru care trebuie avută în vedere hrănirea vacilor în funcție de talie este că în adăpost, competiția dintre animale conduce adesea la faptul că vacile mai timide, mai mici sau mai tinere nu vor avea acces suficient la mâncare în raport cu bovinele mai mari.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA