Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricole

TREI SOIURI DE LUCERNĂ pentru TOATE TIPURILE DE SOL!

Foto: Pioneer.com

Soiuri de lucernă potrivite pentru orice tip de sol, indiferent de problemele pe care acesta le prezintă – fie că este lutos, că este predispus băltirilor sau unor ierni severe, soluții de cultură oferite de Pioneer care comercializează în 2017 soiurile de lucernă PR55Q27, PR55V48 ș PR54VO9.

Lucerna are o atractivitate foarte ridicată asta și datorită subvenției care se acordă pentru această cultură (este vorba despre sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă, introdus din 2015 – n.r.). Pentru consum intern, lucerna este una dintre cele mai atractive plante de cultură. În prezent avem în jur de 450.000 de hectare cu lucernă. De aceea vă punem la dispoziție trei varietăți PR55Q27, varietatea cu cea mai ridicată calitate a furajului, PR55V48 și PR54VO9. Ceea ce ne diferențiază pe noi față de alte varietăți de lucernă este faptul că aceste varietăți au o infuzie de genă canadiană, cu o rezistență la iernare foarte ridicată. Indicele de dormanță pe care îl oferim la PR55Q27 și PR55V48 este cel mai ridicat, un argument în favoarea alegerii soiurilor Pioneer”, a declarat Jean Ionescu, Commercial Unit Manager România și Moldova în cadrul companiei Pioneer.

Citiți și: 

Secretele producerii baloților de lucernă care se vând la export cu 180 euro/tonă

Cu cât se vinde un balot de lucernă – prețuri din mai multe județe 

Soiul de lucernă PR55Q27 recomandat pentru solurile cu băltiri

Este o varietate dormantă de lucernă înalt productivă, care oferă un furaj de o calitate excepțională. De asemenea, prezintă un pachet foarte bun de rezistență la principalele boli și este un soi foarte rezistent la temperaturile scăzute din iarnă.

Soiul de lucernă PR55Q27 se poate cultiva în diferite areale de cultură, chiar și pe solurile cu probleme de băltiri. Acest soi este recomandat a fi cultivat pe soluri mai umede, unde există incidență de putregaiul rădăcinilor. Are capacitatea de a-și păstra pentru o perioadă mai lungă de timp digestibilitatea fibrei, fiind un soi cu o perioadă mai largă de recoltare. Astfel, se pot recolta 5-6 coase, rezultând un fân de calitate superioară.

Soiul de lucernă PR55V48 pentru solurile lutoase

Cu o productivitate deosebită, PR55V48 este un soi dormant ce a dovedit o rezistență excelentă la boli, în marea majoritate a tipurilor de mediu. Acest soi larg adaptat este caracterizat de o recuperare rapidă și rezistență excelentă la iernare.

În primul rând, este un soi pretabil la regiuni comune de cultivare a lucernei, cu un randament deosebit în areale unde Nematozii nu prezintă o largă răspândire. Este un soi foarte pretabil la 4-6 recolte, care să permită o producție de fân de calitate superioară. De asemenea, gradul 5 de dormare permite adesea o recoltare târzie în toamnă. Este recomandat a fi semănat în mod deosebit în soluri lutoase, unde putregaiul rădăcinilor reprezintă o problemă. Soiul PR55V48 prezintă și o regenerare rapidă după recoltare.

Soiul de lucernă PR54VO9 pentru zonele cu ierni severe

Cu o productivitate deosebită, PR54V09 este un soi dormant, dovedind o rezistenţă excelentă la dăunători în marea majoritate a tipurilor de mediu. A prezentat o rezistenţă foarte ridicată la nematozi, în toate regiunile unde a fost cultivat și o excelentă abilitate de a supraviețui condițiilor vitrege în perioada iernii. Prezintă o rezistenţă foarte bună la iernare și tocmai de aceea este destinat tuturor regiunilor de cultivare a lucernei care sunt încercate de ierni severe.

soiuri de lucerna de Pioneer

Interesul fermierilor pentru lucernă, stimulat de subvenția mai mare

În afară de schemele de bază pe care le încasează pe suprafețele lucrate (SAPS, ANT, plata pe înverzire, plata redistributivă sau plata pentru tineri fermieri), agricultorii români care pun lucernă au avantajul că pot accesa un sprijin cuplat dedicat acesti culturi. Acest sprijin suplimentar, introdus în Campania 2015, a reusșit să îi surprindă plăcut pe fermierii români care, deși inițial fuseseră anunțați că vor primi 55 de euro/hectar, au încasat, în final o subvneție de 520,4117 de euro pe hectar adică 2298,970726 de lei pe hectar. Majorarea s-a datorat suprafețelor mult mai restrânse decât s-a estimat inițial, iar bugetul alocat schemei a fost împărțit pentru hectarele rămase eligibile.

Pentru Campania 2016, fermierii nu au primit încă sprijinul cuplat la lucernă și nici nu s-a fixat până la acest moment cuantumul pentru această subvenție.

Dacă doriți să cultivați sămânță de lucernă Pioneer, puteți lua legătura cu reprezentantul Pioneer responsabil pentru comenzile în județul dvs. Datele de contact/numelere de telefon le găsiți la link-ul: www.pioneer.com/web/site/romania/region?locale=ro_RO

VIDEO – Prezentare cu recomandările de sămânță Pioneer pentru 2017 la culturile de porumb, soia, floarea-soarelui, soia și lucernă

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!