• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! SCHIMBARE MAJORĂ pentru CEREREA APIA!

    agrointeligenta.ro -

    Schimbare majoră la depunerea cererii unice la APIA în acest an! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, împreună cu fermierii, vizează o procedură nouă privind modul și condițiile în care producătorii agricoli vor putea solicita plățile directe aferente anului în curs. Procedura îmbunătățită ar urma să elimine aglomerațiile la ghișee pe ultima sută de metri înainte de închiderea campaniei de depunere, dar și să îi responsabilizeze pe funcționarii APIA care preiau și prelucrează cererea fermierilor. 

    În cursul zilei de ieri, marți – 30 ianuarie, președintele LAPAR – Laurențiu Baciu, și președintele Federației Naționale Pro Agro – Emil Dumitru, au stat la masa discuțiilor cu conducerea MADR. Întâlnirea a vizat condițiile de acordare a subvențiilor din acest an și, deși nu s-a lucrat cu un draft de document, s-au creioant câteva direcții ce urmează să fie șlefuite după o dezbatere mai amplă, dar care să fie valabile pentru Campania 2017 care demarează din 1 martie cu depunerea cererilor unice.

    Pe articole am mai luat o problemă care nu era clară, care trebuie simplificare, pentru a nu crea probleme la înscrierea la APIA, cum de altfel cele două părți și-au stabilit și niște criterii de lucru pentru ceea ce înseamnă prezentarea planificată a fermierilor la APIA în așa fel încât cei care ignoră acele termene din planificare din motive altele decât cele de forță majoră, să fie sancționați într-un fel”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro fermierul Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

    Noi am cerut ca și funcționarii APIA să dea mai mare atenție înregistrărilor cererilor și să trimită acele notificări pentru că sunt foarte multe spețe în țară unde omul a depus cererea, nu i s-a spus nimic, nu s-a revenit la absolut nimic, și fermierul s-a trezit că a trecut anul și nu a primit nici un ban, fără să-l anunțe cineva care ar fi motivul”, a explicat Laurențiu Baciu.

    S-ar putea lua în calcul ca fermierii care nu își respectă programarea la APIA să nu beneficieze de acea facilitate nouă oferită de către Comisia Europeană, acel cartonaș galben cu 20 de zile după încheierea depunerii cererii unice. Adică dacă omul s-a îmbolnăvit, este în spital, acolo e un motiv întemeiat. Dar dacă fermierul nu se duce la programare, încurcă, chiar blochează activitatea APIA, atunci el își pierde această facilitate”, ne-a spus Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro. Fermierul a explicat că, în acest moment, fermierii beneficiază de o perioadă de 20 de zile în care, după încheierea campaniei de depunere a cererii, pot aduce documente care lipsesc, pot face o serie de modificări pe care le consideră necesare sau care le sunt semnalate de către funcționarii APIA.

    Pentru a se ”instaura” regula care să elimine cozile de la APIA, o altă problemă trebuie rezolvată, una care îi împiedică uneori pe fermieri să ajungă la timp cu toate actele ce li se cer. ”Am rugat MADR să facă o discuție cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației – cei care gestionează primăriile și prefecturile, să se facă o circulară, să existe o aplicare unitară pentru eliberarea adeverințelor. Primarul, dacă astăzi nu lui îi convine de fermierul X, îl trenează cu adeverința 30 de zile că așa prevede legea. Ori eu cred că ar trebui să existe un alt termen de eliberare a adeverințelor pentru tot ce vizează accesarea fondurilor europene. Am întâlnit în practică multe lucruri care nu au stat chiar în regulă la nivelul administrativ”, mai spune Emil Dumitru, precizând că un termen rezonabil pentru eliberarea unei adeverințe ar trebui să fie de cel mult cinci zile.

    Vă reamintim că depunerea cererii unice pe 2017 ar trebui să înceapă de la 1 martie, conform regulamentelor europene și a legislației naționale. Până atunci, România are de clarificat la Bruxelles și o serie de observații pe care le-a primit de la Comisia Europeană pentru schemele de sprijin, mai ales pentru cele de sprijin cuplat.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania