• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția pentru ovine 2017. România vrea să convingă UE să accepte un sprijin modulat

    agrointeligenta.ro -

    Ce se întâmplă cu subvențiile pentru ovine și caprine. Este o întrebare care îi preocupă pe crescătorii români care pe de-o parte așteaptă sumele aferente Campaniei 2016, iar pe de altă parte se tem că de anul acesta, plățile lor sunt incerte. 

    O schimbare importantă pentru oierii români și pentru crescătorii de caprine este că MADR vrea să schimbe regulile de plată în sensul în care să se introducă un sprijin de tip modulat care să permită accesul la subvenție pentru un număr mai mare de fermieri, precum și un cuantum mai mare. Până la acest moment, nu este oficial cum se va aplica această subvenție ale căror reguli au fost convenite cu organizațiile din oierit.

    Comisia Europeană a cerut României să justifice modicările pe care le propune pentru sprijinul cuplat în sectorul pentru ovine și caprine, iar pe pagina sa de Facebook, fermierul Costel Caraș a publicat o propunere de răspuns pe care țara noastră îl are în dezbatere cu organizațiile profesionale.

    Iată propunerea integrală așa cum a fost postată de către fermierul ilfovean:

    COM: 1.Sunteți informați că sprijinul modulat care a fost inclus în măsura notificată, nu este bazat pe economia de scară.

    Poziția MADR: Introducerea cuantumurilor modulate este conformă cu economia de scară, întrucât se estimează menținerea efectivelor relativ constantă, iar creșterea cuantumului estimat pe unitate are la bază estimarea creșterii treptate a costurilor cu forța de muncă, în timp ce creșterea veniturilor rezultată din îmbunătățirea performanțelor se va realiza într-un termen de minimum 4-5 ani (cel puțin două generații de selecție).

    COM: 2.Trebuie modificat conținutul măsurii, ori prin compilarea diferitelor sub-măsuri într-una singură sau prin separarea diferitelor populații de animale țintă.

    Poziția MADR: N.B.Populațiile de animale sunt separate în funcție de submăsură, așa cum s-a notificat:
    În perioada 2017-2020, efectivul total de ovine/caprine pentru care se acordă schema de sprijin este de 3.500 mii capete.
    Efectivul de ovine/caprine pe sub-măsuri ţintă:
    – ovine/caprine de reproducţie -600.000 capete
    – Ovine şi caprine de producţie – 2.900.000 capete

    COM: 3. Explicați pragurile fixate în termeni de dificultate.

    Poziția MADR: Sub pragul de 150 oi, efortul bugetar pentru compensarea pierderilor ar fi prea mare şi în discordanţă cu efectele economice sociale şi de mediu pe care acest segment le poate produce. Peste pagul de 500 oi, exploataţiile se pot organiza pe principii economice, prin folosirea mai eficientă a forţei de muncă, prelucrarea şi valorificarea superioară a producţiei, etc.
    Numărul de exploataţii sub 150 oi (exploataţii de subzistenţă) este în scădere continuă deoarece aceste exploataţii dispar odată cu diminuarea capacităţii de muncă sau moartea fermierilor bătrâni, iar sarcina de realizare a producţiei trebuie preluată de fermele comerciale, care este segmentul imediat următor 150-500 ovine.

    COM: 4. Explicați creșterea anvelopei financiare și cuantumului/cap în termeni de dificultăți.

    Poziția MADR: Rasele de ovine/caprine din România au o productivitate scăzută pentru producția de carne, atât prin viteza redusă de creștere, cât și prin calitatea slabă a carcaselor. Din acest motiv, deși piața europeană înregistrează deficit de carne de ovine, România nu poate participa pentru aprovizionarea acesteia.
    Creșterea anvelopei financiare și a cuantumului estimate pe cap sunt corelate cu dificultățile, dar și cu estimarea costurilor de producție pe cap de animal în următorii 4 ani. La punctul anterior am exemplificat veniturile fermierilor în perioada 2013-2016 şi necesitatea adaptării acestora la salariul minim pe economie.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd