Ştiri agricoleSurse de finanţare

CREDIT SPECIAL pentru fermieri ÎN CONDIȚII MAI AVANTAJOASE!

Accesul mai rapid al fermierilor la creditare! Alături de alte măsuri importante pentru fermierii, în cadrul Programului de Guvernare asumat de PSD, fermierii ar urma să beneficieze de un credit special, cu garanții de stat în procent de 80% din valoarea creditului de producție și o dobândă de 2% peste dobânda ROBOR la un an, pentru un plafon de maxim 1 milion de euro. Durata programului este de 8 ani, iar beneficiarii sunt unitățile din agricultură, zootehnie și acvacultură care urmăresc creșterea producției și calității acesteia, destinate pieței interne și externe.

Prezent în cadrul emisiunii Viața Satului, de pe postul TVR  1, ministrul Agriculturii, Petre Daea a explicat de ce s-a impus gândirea unui astfel de program.

În discuția cu premierul am prezentat mai multe variante. Trebuie să știți că înainte de a ajunge în Guvern, discutăm între noi miniștri și ne punem de acord, cum găsim soluții pentru interesul statal. Am discutat cu specialiștii din domeniu și am ajuns la două concluzii. Prima este legată de faptul că este scump creditul din mai multe puncte de vedere. E scump pentru că banca este scumpă, pentru că fondul de garantare este scump, pentru că este greu de accesat pentru că nu ai garanție și nu ai cu ce garantezi. Am interesul să mă duc să garantez creditul până la 80% în anumite condiții. De ce să ia Fondul de Garantare un comision de 3,8% și să îndepărtez fermierul de sprijinul și veriga ta? Am găsit soluția ca acest 3,8% să se reducă la 2%. Fondul de Garantare Agricolă este cel care acoperă diferența până la 2%”, a declarat ministrul Petre Daea.

Potrivit șefului de la MADR, actul normativ care va include condițiile și instituțiile financiare agreate pentru acest tip de credite se află în prezent pe masa ministerului Finanțelor.

Am dat drumul actului normativ pe care în prezent îl discut cu ministerul de Finanțe pentru că și ministerul a primit sarcină din partea primului ministru să discutăm despre asta în așa fel încât să facem pe de o parte accesul facil la credite, iar pe de altă parte să-i garantăm fermierului un credit”, a explicat șeful de la MADR, care este fluxul legislativ pe care îl urmează programul de stimulare a producției vegetale, zootehnice și a acvaculturii prin înființarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanții de stat.

Potrivit Programului de Guvernare al PSD, printre efectele acestui program se numără creșterea producției și calității acesteia, sporirea volumului de marfă destinată pieței interne și externe, cu impact pozitiv asupra Produsului Intern Brut și a creșterii veniturilor la bugetul de stat. Prin acordarea de credite cu garanții de stat vor putea fi executate la timp și în bune condiții lucrările specifice fiecărui domeniu, determinându-se o creștere și o garanție a producției agricole, implicit a fondului de marfă destinat pieței. Numărul de societăți și volumul de credite derulate va determina o creștere cu 10% a producției destinate pieței interne și externe.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!