• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! REACȚIA ROMOVIS după ce fermierii n-au fost acceptați la DISCUȚIILE DE LA BRUXELLES!

    agrointeligenta.ro -

    Sectorul creșterii ovinelor este în cumpănă. Modificările propuse pentru sprijinul cuplat din acest an și transmise la Bruxelles în vara trecută nu au fost acceptate, la fel cum nici participarea fermierilor români nu a primit ”undă verde” pentru negocierile României cu DG AGRI programate să aibă loc miercuri, 8 februarie.

    Oierii se tem să nu piardă sprijinul cuplat și, după ce au fost informați de către secretarul de stat Alexandru Potor că la Bruxelles, discuțiile se vor purta doar cu reprezentanții autorităților române, Federația Romovis a trasmis un punct de vedere în care arată că își menține ferm propunerile depuse pe 1 august.

    Potrivit secretarului general al Federației Romovis, pericolul ca oierii să fie scoși de la sprijinul cuplat este mic, singura ”bubă” identificată de oficialii de la Bruxelles fiind banii pe care crescătorii îi primesc prin Măsura 10. -Pachetul 8, considerându-se că acest sprijin s-ar suprapune cu plata directă. ”Nu este adevărat. Acele animale cu risc de abandon sunt supuse unui program de conservare așa cum prevede Tratatul de Rio semnat de România, nu are nici o legătură cu UE, deși toate statele UE, susțin acest program. Suma este ridicolă față de ce condiții draconice au fost introduse și pentru acești bani”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Ionică Nechifor.

    Citiți și: FERMIERII ROMÂNI – INTERZIȘI LA BRUXELLES!

    ”Din agricultura românească, sectorul de creştere a ovinelor a asigurat în totalitate necesarul intern de carne, brânzeturi, lână şi piei anual. În opinia Federației Romovis, sectorul de creştere al ovinelor din România este un sector prioritar al agriculturii, care trebuie susţinut şi dezvoltat pe termen mediu şi lung, menţinerea şi
    dezvoltarea acestui sector fiind un proces complex, politic şi social dependent de îmbunătăţirea bazei furajere, a producţiei de carne, de lapte, pielicele, a perfecţionării pregătirii profesionale a oierilor şi a structurilor ajutătoare”, se arată în documentul transmis de Romovis pe adresa MADR, semnat de către Ionică Nechifor, secretarul general al Federației.

    ”Cresterea animalelor, în special cea a ovinelor și caprinelor, trebuie să se alinieze la directția exploataării pentru producția de lapte și carne, producții pentru care țara noastră nu are un plafon limitat in capitolul VII Agricultura negociat cu UE. În Romania se exploateaza rase de ovine locale, nespecializate pe una din producțiile
    solicitate. Aceste rase timp de peste 50 de ani au fost selecţionate pentru sporirea şi îmbunătăţirea producţiei de lână, producţiile de carne – lapte au fost neglijate, neexistând până în 2015 programe de ameliorare aplicate a acestora. Singura rasa de ovine specializată pentru o anumita producție este Karakul de Botoșani, rasă recunoscuta pentru producția de pielicele.
    În România, nu putem vorbi despre exploatarea unei rase de ovine pentru producția de carne care sa corespundă sistemului de clasificare european a carcaselor (SEUROP). Astfel, carcasele de la rasa Merinos de Palas se încadreaza în clasele U şi R 20%, O şi P 80%. Carcasele de la ovinele Țigaie se înscriu în clasele inferioare de calitate, respectiv U şi R 10%, O şi P 90%. La rasa Țurcană, peste 95% din carcase se înscriu în clasele O”, mai stipulează documentul Romovis.

    Prin urmare, se impune o accelerare a activității de ameliorare a raselor în direcția cerută de piață UE, aflată în deficit de carne și lapte. De asemenea, schimbarea poate veni doar prin stimularea fermierilor crescători de oi prin SCZ, dar nu oricum. Propunerile înaintate de către MADR către CE au fost gândite și dezbătute împreună cu Federația Romovis, organizație profesională preocupată de ameliorarea raselor de ovine din România. Submăsurile propuse sunt diferențiate întrucât efortul este unul suplimentar, respectiv activitatea economică este supus unor cheltuieli suplimentare într-o fermă de reproducție, totodată cuprinde un program de ameliorare cu acțiuni complexe și care contribuie la furnizarea de reproducători (masculi ) valoroși ce pot oferi un progres în fermele de producție.

    Dacă privim spre fermele de producție, se impune susținerea acestora, întrucât efortul efectuat de fermierii beneficiari a SCZ , supun animalele unui program dirijat de reproducere, folosind un mascul la 35 femele și care oferă garanția unor produși cu o greutate și calitate superioară. Astfel, în mod inevitabil producțiile sunt îmbunătățite , iar activitatea ecomică poate avea o creștere prin sporirea veniturilor. Pentru acest lucru este nevoie de stimularea și încurajarea fermelor de producție, în vederea trecerii de la o activitate tradițională la una economică.

    În condițiile actuale de aplicare a celor două submăsuri în perioada 2017-2020, România poate vorbi de atingerea numărului țintă de 3,5 mil. capete ovine pe care și la propus în cadrul PAC 2014-2020.

    Experiența anilor 2015-2016 privind SCZ ne indică foarte clar o procedură greu aplicabilă, criterii ce conțin în mod obligatoriu proceduri suplimentare și în aceeași măsură incapacitatea de a atinge numărul țintă de 3,5 mil. animale propus.

    Federația Romovis, organizație profesională ce reunește 37 de asociații județene, susține în continuare propunerile notificate de către MADR în luna august 2016 către C.E. și solicită respectarea punctului de vedere al fermierilor români, organizați în asociații profesionale”, se încheie poziția pe care Romovis a transmis-o MADR, punctând astfel clar că dorește ca interesele fermierilor români să fie mai departe susținute de delegația României care pleacă la Bruxelles.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA