• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Emil Dumitru, Federația Națională Pro Agro, despre miza negocierilor de la Bruxelles: Cu sau fără SCZ, funcționarii statului își iau leafa mai departe, însă fermierul ce face?

    Gabriela Gimbășanu -

    Cine își asumă răspunderea pentru negocierile de la Bruxelles unde fermierilor nu li se dă voie să participe? O miză uriașă în care doar producătorii agricoli au de pierdut întrucât funcționarii statului, în eventualitatea unui eșec, vor continua să își ia leafa, în timp ce dezavantajat rămâne doar fermierul, consideră președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru. Aceasta a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că motivul pentru s-a ajuns în situația ca agricultorii și crescătorii de animale să nu aibă acces la discuții este că politicul a militat mereu ca reprezentarea agriculturii românești să nu se întărească, acest sector să nu aibă o voce a sa la nivel european!

    Contactat de reporterii Agrointeligența- www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale PRO AGRO s-a arătat dezamăgit de refuzul celor de la DIGI Agri de a permite participarea fermierilor români alături de delegația Ministerului Agriculturii. Potrivit reprezentantului producătorilor agricoli, fermierii au temeri cu privire la faptul că, dacă funcționarii MADR nu vor merge cu temele făcute la Bruxelles și astfel ei riscă să piardă o subvenție substanțială, banii care îi țin în activitate.

    Cei mai îngrijorați sunt fermierii și nu funcționarii statului. Cu sau fără Sprijin Cuplat în Zootehnie funcționarii statului își vor primi leafa în continuare și încă o leafă destul de consistentă. Pe când fermierul român, dacă nu va mai primi sprijinul cuplat pe zootehnie și pe vegetal, va fi și mai dezavantajat în competiția cu ceilalți fermieri europeni. Federația pe care o conduc până la acest moment încă nu semnase acel vestit Memorandum pentru că acel document nu are nici un fel de efect juridic, dar care îl vom semna cu niște observații și îl vom trimite de îndată”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale PRO AGRO.

    Fără reprezentativitate la nivel european, fermierii români sunt ”pradă sigură”

    De mai bine de doi ani liderii din sectorul agricol încearcă să convingă Ministerul Agriculturii de necesitatea sprijinirii organizațiilor pentru a avea reprezentativitate în grupurile de dialog civil la nivelul Uniunii Europene. Lucrurile trenează și rezultatele nu întârzie să apară.

    Constat cu revoltă și cu supărare că dacă am fi fost consecvenți și am fi pus în aplicare legea privind finanțarea grupelor de dialog civil, adică să fi fost o voce importantă la Bruxelles prin Copa-Cogeca sau ale organizații de profil, am fi avut un succes mai mare. Politicului nu i-a plăcut ca fermierii să se întărească și de aici a venit și blocajul asta de doi ani, în care ne chinuim să punem la punct acest sprijin. În ceea ce privește Memorandumul, este un act care nu poate fi invocat în decizia pe care o va lua Comisia Europeană”, susține liderul producătorilor agricoli.

    Incompetență sau rea-voință?

    Unul dintre motivele care au stat la baza clarificărilor pe care Comisia Europeană le solicită MADR-ului este faptul că, în notificarea transmisă în vară către Comisiei apar o serie de contradicții în termeni, care pot fi explicați fie prin incompetența celui sau celor care au redactat documentele oficiale, fie din rea voință.

    Ne exprimăm îngrijorarea față de situația dată. Am constat că în fișele măsurilor sunt niște contradicții de termeni. Pe de-o parte vorbim de efective relativ constate de animale, dacă mă refer la SCZ și imediat vorbim de economie de scară în care dorim să creștem productivitatea, deci implicit să scădem numărul de animale. Nu știu cine s-a ocupat să redacteze textul, dar ori sunt incompetenți, ori rău intenționați. CE a citit fișa măsurii și a constat că sunt acolo niște inadvertențe și din punct de vedere al termenilor”, a explicat președintele Emil Dumitru.

    Delegația MADR trebuie să aducă argumente credibile

    Potrivit liderului fermierilor, delegația condusă se secretarul de stat Alexandru Potor trebuie să se prezinte în fața Comisiei Europene cu niște argumente credibile. Unul dintre acestea este faptul că numai în 2016 au fost sacrificate aproximativ 450.000 de capete de bovine de lapte, față de 2015 unde au fost undeva la 250.000 de capete. Se constantă un abandon masiv în acest sector și este clar că România nu și-a atins niciodată cota de lapte.

    Cred că trebuie să mergem acolo cu demnitate și cu profesionalism și să susținem interesele legitime ale fermierilor. Faptul că nu suntem primiți la Bruxelles, nu vreau să comentez, dar asta este strategia Ministerului Agriculturii. În timp ce alte state își consolidează poziția la nivel european, noi încă suntem în faza în care ne chinuim să obținem finanțare pentru reprezentativitatea la nivel european. Noi invocăm divinitatea, în loc să venim cu soluții la problemele noastre”, și-a exprimat dezamăgirea tânărul fermier.

    Riscăm să pierdem SCZ-ul

    În opinia liderul Federației Naționale Pro Agro, ar fi inacceptabil ca fermierului român să i se ia un drept doar pentru că Comisia Europeană nu a înțeles motivul pentru care România a decis acordarea unei astfel de subvenții în zootehnie sau pentru că funcționarii MADR nu au știut să explice necesitatea unui astfel de sprijin.

    Colegii mei din sectorul zootehnic sunt foarte îngrijorați pentru că sunt în situația în care riscăm să pierdem SCZ-ul. Așteptăm să vedem rezultatele discuțiilor, noi nu putem să facem mai mult de atât pentru că nu am fost acceptați să mergem acolo. Îmi doream să trimitem oameni cu expertiză tehnică, oameni valoroși care să știe să-și susțină punctele de verde și specificitatea sectoarelor care sunt în discuție. Merg funcționarii din minister împreună cu demnitarul de profil și așteptăm să vedem ce se va întâmpla. Sperăm să nu se întâmple nimic rău pentru că ar fi inacceptabil ca fermierului român să i se ia un drept așa nejustificat, doar pentru că ori nu a înțeles foarte bine Comisia, ori noi nu am știut să explicăm”, a conchis Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare!

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania