Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

SUBVENȚII APIA 2017: Cum se modifică SPRIJINUL PENTRU LUCERNĂ!

Subvenția APIA pentru lucernă în 2017 – modificările pe care producătorii trebuie să le știe pentru a nu pierde banii pentru sprijinul cuplat vegetal alocat pentru cultura de lucernă. Cererea unică ar urma să fie depusă de la 1 martie!

Agrointeligența -www.agrointel.ro a publicat ieri, în exclusivitate, forma nouă a cererii unice pentru Campania 2017, cu toate modificările ce vor fi introduse la condițiile de eligibilitate pentru acest. Documentul poate fi consultat AICI, iar una dintre subvențiile la care sunt evidențiate schimbări este cultura de lucernă pentru care se menține un sprijin cuplat consistent, plătit dintr-un buget fix ce se împarte la numărul de hectare eligibile.

Citiți și: DOCUMENT EXCLUSIV! CEREREA UNICĂ APIA 2017 cu toate MODIFICĂRILE pentru SUBVENȚII!

Condițiile pentru sprijinul cuplat la lucernă în Campania 2017

Condiția obligatorie pentru a încasa subvenția specială pentru lucernă este să depuneți cererea unică la APIA, dar și să solicitați expres acest sprijin, bifând căsuța corespunzătoare. Astfel, doar dacă vă cereți dvs. acest drept aveți siguranța că îl veți încasa și nu vă bazați pe faptul că funcționarul APIA va vedea ce culturi aveți și vă va atrage atenția să bifați secțiunile care corespund plantelor agricole din exploatația dumneavoastră.

Modificările față de 2016 le aveți mai jos, evidențiate cu roșu, iar ele vizează mai ales modul de valorificare ce vă face eligibili pentru acest sprijin. Astfel, se introduce posibilitatea de a procesa lucerna și de a o vinde sub formă de granule, făină sau peleți, dar și de a valorifica producția de lucernă în ferma de păsări. Până în acest an, doar fermele de animale puteau încasa banii pe lucernă, în baza efectivului declarat în cererea unică de plată.

Astfel, sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă se acordă fermierilor care:

-Fermierii trebuie să realizeze anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân sau produsele derivate din fân, respectiv granule, peleţi sau făină! 

-Să prezinte la APIA factura de comercializare sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pe baza carora a comercializat cel puţin producţia minimă către exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE şi/sau a păsărilor sau documente contabile interne ca dovadă a procesării producţiei proprii în situaţia în care fermierul are şi calitatea de procesator.

-Sau să facă dovada consumului producției obținute în fermă cu animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE), şi/sau cu păsările pe care le dețin şi/sau a stocării în vederea consumului cu acestea (cel puțin producția minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân sau produse derivate din fân, respectiv granule, peleţi sau făină), pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale, prevăzute în Anexa nr. 5 la OMADR nr. 619/2015 cu modificările şi completările ulterioare şi calculului efectivului mediu furajat din fermă şi a producţiei de lucernă/soia/fân obţinute pe perioada anului de cerere prevăzute în Anexa nr. 51  la OMADR nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare, întocmită şi semnată de către fermier.

Atenție! Pentru a lua banii de la APIA trebuie să folosiți numai sămânță certificată și să păstrați documentele de achiziționare acesteia.

Documentele pe baza cărora se face dovada valorificării lucernei

Adică: factura de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă/Document oficial de certificare a lotului de sămânţă din productia proprie a fermierului care solicită plata/Buletin de analiză oficială /Document  de calitate şi conformitate al furnizorului/orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE/avizul de expediţie al seminţei de soia eliberat de deţinătorul soiului de soia către fermier sau Eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate.

Menționăm că termenul pentru depunerea actelor doveditoare valorificării producției de lucernă se depun la APIA până la data de 31 martie 2018 pentru plata aferentă anului 2017.

Sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă se acordă fermierilor exploatează un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. 

Vă reamintim că în Campania 2015 fermierii au primit o sumă ”record” pentru sprijinul cuplat la lucernă și anume 520,4117 de euro pe hectar adică 2.298,970726 de lei pe hectar! 

Pentru Campania 2016, APIA nu a stabilit încă cuantumul pentru sprijinul cuplat acordat culturii de lucernă. În schimb fermierii cunosc deja cuantumurile pentru plățile directe, schemele ”de bază”care se achită și pentru suprafețeșe cultivate cu lucernă.

Acestea sunt:

SAPS – Plata unică pe suprafață
– Se plătește pentru toată suprafața ce trebuie să depășească un ha
– Cuantum stabilit 96,8861 euro/ha

Plata redistributivă
– Varianta 1. Se plătește pentru 0-5 ha
– Cuantum stabilit 5,00 euro/ha
– Varianta 2. Se plătește de la 5 ha la 30 ha
– Cuantum stabilit 48,8554 euro/ha

Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire)
– Se plătește pentru toată suprafața eligibilă
– Cuantum stabilit 57,3714 euro/ha

Plata pentru tineri fermieri (până în 40 de ani)
– Se plătește pentru primele 60 ha
– Cuantum stabilit 22,8718 euro/ha

Ajutor Național Tranzitoriu ANT 1 – culturi în teren arabil
– Se plătește pentru toată suprafața eligibilă
– Cuantum propus 17,72035 euro/ha.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


23 comentarii

 1. Lucernă inființată in anul 2014 ( fără factură si certificat de origine) şi bifată pentru sprijin cuplat doar pe anul 2016, cu factura de vânzare depusă la apia, mai intră la plată?

 2. Buna ziua. Detin lucerna,ma incadrez la sprijin cuplat, am prezentat celor de la Apia, factura, certificatul de calitate, contractul cu cumparatorul inregistrat in Rne, acum imi cer factura pe fan/lucerna. Dar prima cosire se face in luna mai,iunie, cum sa emit o factura in februarie? daca vine inghetul?! eu nu inteleg , nici nu stiu ce productie voi avea. Astept raspunsul d-voastra

  1. Buna ziua. Pana la data-limită de 31 martie trebuie sa prezentati OBLIGATORIU următoarele documente:

   -Dovada că ati realizat anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân;

   -Ati comercializat cel puţin producţia minimă pe baza contractului încheiat cu exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE şi a facturii fiscale de vânzare sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice; sau

   -Ati consumat cu animalele pe care le deţin, înscrise în RNE, şi/sau au stocat în vederea consumului cu acestea cel puţin producţia minimă prevăzută mai sus obţinută în fermă. Verificarea eligibilităţii se face pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale, prevăzute în anexa nr. 5, şi a dublului numărului mediu de animale din fermă pe perioada anului de cerere;

   -Pentru cultura înfiinţată începând cu anul de cerere 2016, trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa certificată

   –Factura fiscală de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau Buletinul de analiză oficială, cu menţiunea „sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau Buletinul de analiză oficială cu menţiunea „Necesar propriu” şi „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă.

  1. Începând cu Campania 2016, sprijinul cuplat pentru lucernă se plătește doar pentru culturi înființate din sămânță certificată. Vă sfătuim să întrebați la APIA detalii despre documentele pe care trebuie să le prezentați pentru a face această dovadă.

 3. Buna ziua.
  As avea o intrebare. In 2015 am avut o suprafata de 8 ha, pentru care am primit sprijin cuplat cu nr. de cod 974.
  In 2016 am infiintat 1,5 ha de lucerna noua, pe care le au trecut cu codul 9747.
  Am bifat sprijinul cuplat la lucerna, si acuma spun ca nu primesc sprijin cuplat numai pentru 1,5 ha, pentru ca restul de 8 ha nu intra.
  Ce se poate face in acest caz? Stiu ca sunt mai multi ca mine.

  1. Bună ziua! In 2015 lucerna intra la ”plante de nutreț” și avea alt cod într-adevăr. Din 2016 a început să primească separat dar după cum știți multi fermieri nu au stiut și nu au bifat 2015 noul cod. Din păcate nu se mai poate face nimic doar să acționați APIA pe cale legală dar nu vă pot spune ce șanse de reușită aveți!

   Noi am scris foarte mult pe acest subiect și sperăm măcar în acest an să nu se mai repede greșeala.

   http://agrointel.ro/52141/solutia-pentru-ca-toti-producatorii-de-lucerna-sa-incaseze-cei-55-euro-euro-in-plus-la-hectar/

 4. Bună ziua, anul trecut am semănat un ha de lucerna, am acte pe sămânța dar nu știu cât a fost subvenția pentru că pământul este la cineva în exploatație că să nu mai merg eu sa stau la cozi la apia. Eu nu înțeleg ce înseamnă sprijinul cuplat! Lucerna o îmbalotez și o aduc acasa, nu vând din ea pentru că am 10 capre. E mai bine să merg la apia sa fac acte pe numele meu? Poate prietenul meu nu a cerut acel sprijin și funcționarul apia nu i-a spus de el. Dacă vreți să-mi spuneți și mie daca am dreptul sa fac cerere la apia pt un ha și dacă pot să cer acel sprijin, vă mulțumesc.

  1. Da dar nu cred ca este suficient numarul de capre detinute si pentru zece capre apia nu da subventii . Doar de la 50 de capre in sus . Asa stiu dar la APIA se poate afla mai multe .

 5. Stie cineva sa-mi spuna pentru suprafetele deja infiintate de lucerna se da sprijin cuplat ? si ce documente sint necesare ? Asta in ideea ca sint suprafete infiintate cu un an sau doi in urma si nu avem documente cum ar fi factura de la saminta

  1. Se da pentru orice suprafata de lucerna numai ca pentru cele infiintate din 2016 se cer documentele alea…factura si certificat de origine, etc…. Daca ai 10 ha si 8 sunt puse in 2014 pentru alea 8 nu-ti trebuie acte, ele se vor regasi in cererea de plata pe 2014 au 2015 pe aceleasi coordonate…..asta daca le-ai declarat atunci si n-ai mintit. Dar iti vor trebui acte justificative de vanzare/consum pentru toate 10 ha.

Scrie un comentariu