Creșterea animalelorŞtiri agricole

VÂNZAREA MIEILOR, o problemă pentru oieri. De unde ar putea veni SEMNALUL PENTRU CREȘTEREA PREȚURILOR!

Foto: Cuvântul Libertăţii

Afacerea cu ovine nu mai este astăzi ce era odată. Nu mai este destul să ai animale sănătoase, să ai miei mulți și frumoși, să produci. Provocarea actuală este să vinzi. Și nu oricum, ci să vinzi la un preț care să îți acopere cheltuielile fermei și, pe cât se poate, un profit să mergi mai departe cu investițiile. Exact această parte de valorificare este, în 2017, piatra de moară la gâtul oierilor noștri care se luptă să vândă mieii pe o piață internă cu cerere incertă și pe o piață externă cu multe uși închise exportului românesc de ovine.

Prețul mieilor îi nemulțumește pe oieri în această primăvară. Se vorbește pe rețelele de socializare de 10-13 lei pe kilogramul de miel în viu ca o realitate în multe județe, cu 20-22 de lei pentru carnea de miel vândută în piețe. Cu apropierea Paștelui, crescătorii se tem ca nivelul de preț să nu coboare și mai mult și încearcă să strângă rândurile pentru a obțină măcar 12 lei pe kilogramul de miel în viu. Nici nu mai e nevoie să subliniem că nici restul produselor de la stână nu o duc prea bine la valorificare, iar telemeaua este cel mai bun exemplu, fiind sufocată în prezent de importurile masive de brânză cu conținut incert și preț mic.

Fără prea multe așteptări că vor vinde mai mult și la prețuri mai bune în perioadă următoare, crescătorii de ovine își pun toate speranțele în valorificarea mieilor către țările arabe.

Arabia Saudită ar putea salva mielul românesc

Țările arabe sunt cele mai mari consumatoare de carne de miel și reprezintă și piața de desfacere pentru mielul românesc. Cu toate acestea, prețul oferit la valorificare, dar și condițiile impuse pentru export sunt cele care pun piedici crescătorilor de animale. Ciobanii își pun toate speranțele în deschiderea pieței de desfacere a cărnii de oaie către Arabia Saudită.

Personal am câteva sute de miei acasă, am și nevânduți de anul trecut. Pentru oieri, valorificarea mieilor reprezintă cea mai mare problemă. Vânzarea și prețul mieilor aduc cele mai multe neajunsuri crescătorilor din România. Avem promisiuni, dar nimic concret până acum. Ne punem toate speranțele într-o vizită și discuții ulterioare pe care le vom avea cu Arabia Saudită. Planurile le avem făcute, numai că acestea nu se fac bătând din palme”, a declarat Nicolae Cioranu, președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine Romovis.

Vă reamintim că, recent, Israelul a anunțat că stopează importurile de ovine din România. Nici către Iordania n-au mai fost trimise animale. Așa că oierii speră ca măcar românii să fie patrioți și să consume bucate românești, optând pentru mielul autohton pentru masa din Duminica Paștelui.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. I-si bat joc de noi comrrcianti intermediari un pret de mizerie daca am fi toti uniti sa nu le dam sub 13#15 lei kg am rezolva ceva da asa nu ajunge-m nica eri.eu im mentin preti de 13 lei kg alt fel nu I dau.

Scrie un comentariu