IMPORTANTŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2018

MINISTRUL DAEA – anunț oficial despre TERMENUL PENTRU DEPUNEREA CERERII APIA!

Ministrul agriculturii Petre Daea spune că a primit cereri de prelungire a termenului de depunere a cererii la APIA. Solicitările au venit din zootehnie, iar decizia sa este să nu urmeze indicația primită de la Bruxelles din partea comisarului european Phil Hogan care a dat undă verde pentru prelungirea campaniei de depunere până pe 15 iunie. Astfel, șeful de la MADR rămâne ferm: luni, 15 mai, la ora 24.00, centrele APIA se închid, iar angajații vor intra în concediu pentru a recupera orele suplimentare acumulate în Campania de depunere a cererilor.

Sub nicio formă nu accept alt termen. Într-adevăr este o indicație pe care a dat-o comisarul Hogan (comisarul european pentru agricultură, n.r.), o iau ca atare, dar respect tot ceea ce este bun pentru țară, adică să depunem cererile la timp.

Într-adevăr am primit solicitări de prelungire, dar nu direct de la fermieri, ci de la unele organizații ale crescătorilor de taurine din România. Le-am spus și repet, să uite o asemenea solicitare și să se gândească ce pot să facă și dumnealor pentru că pe data de 15 mai, la ora 24:00, așa cum am mai spus: obloanele de la APIA se închid. Le dau concediu angajaților APIA, ca să beneficieze de recuperările cuvenite în urma muncii lor. În interiorul prevederilor europene statul membru poate lua niște decizii, iar eu le-am luat și le respect. Sunt convins că și fermierii doresc ca subvențiile să se dea la timp, ori pentru a da subvențiile la timp, înseamnă în primul rând să depui cererea la timp.

Am auzit voci care spun să fiu mai aproape de fermieri. Sunt foarte aproape de fermieri prin acordarea de subvenții. Dacă aș prelungi termenul și i-aș lăsa să vină când doresc dumnealor m-aș îndepărta de obiectivul acesta. Numai mâine, nu-i poimâine. Mai sunt 5 luni de zile și încep plățile în avans. Păi, dacă prelungim pentru 1-2 întârziați de ce să sancționez toată țara? De ce să-i sancționez pe fermierii care au depus la timp, pentru că unii, din diverse motive subiective, sunt în afara programului? Spun subiective pentru că pe cele obiective le-am rezolvat.

La ora actuală toți specialiștii din agricultura țării românești se ocupă de prezența fermierilor la centrele locale pentru a depune cererile. Cu tabelele în mână se duc să îi ia cu mașina pe cei care nu pot să se deplaseze. Ce să facă mai mult? Eu zic că fermierii au înțeles pentru că spun că doresc să se încadreze în timp și de aceea nu fac rabat pentru nimic în lume, niciun un minut. Ultima zi, 15 mai inclusiv. Dacă cumva la 12 noaptea sunt la rând fermieri, nu plecăm până nu depun toți cererile.

Cererile unice pot fi considerate adevărate proiecte, pentru că au peste 52 de file. Sunt 324 de tone de hârtie depuse în România la această dată pentru aceste cereri. Este un volum imens. Ar trebui simplificate, dar deocamdată nu avem cum. Poate la nivel european în perspectiva lui 2020 vom putea discuta și acest aspect„, a declarat ministrul agriculturii Petre Daea în cadrul unui interviu acordat Agerpres și publicat astăzi, 12 mai, pe site-ul agenției.

Potrivit datelor oficiale furnizate de către ministrul agriculturii Petre Daea, până pe 10 mai erau depuse 799.491 de cereri, pentru 7,003 de milioane hectare, față de 901.335 fermieri ”posibili„. ”Spun posibili pentru că au mai avut loc comasări de terenuri. Acum, în această săptămână, vin fermierii mari. Dacă luăm în calcul programările zilnice este clar că încheiem depunerile în data de 15 mai. S-au luat măsuri draconice pentru a se depune cererile la timp”, a explicat șeful MADR.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


13 comentarii

 1. Oare de ce angajații APIA nu au fost încă înștiințați despre zilele libere care, conform declarațiilor ministrului, încep de mâine?
  Oamenii aceștia sunt OBLIGAȚI sa renunțe la timpul lor liber, la familiile lor, la sănătatea lor pentru ce? Pentru nimic!
  Și aceasta campanie a făcut deja o victima, dar din păcate, cei de la conducere, care abia lucrează 4 ore pe zi, nu realizează cum lucrează factorii de execuție! Pentru ei, acești oameni sunt acolo doar sa execute oedine, nu contează cum. Dacă dispare unul, este rapid înlocuit…
  Păcat…mare păcat.

 2. Dom.ministru,vă rog să-i intrebati,pe acești lideri,dacă ei au reguli, la ei în ferma? cum poți să faci performanta, fără reguli? Sănătate va dorim, si putere mintală,să va ajute domnu.

 3. Bravo Domnule ministru!Fiti tare!Partidul(PCR)va ramane recunascator pentru banii colectati anul acesta din impozitarea subventiilor .
  Daca ati avea asa mult curaj, cum vad ca va lauda unii,v-ati asuma raspunderea si ati da unda verde la cultivarea soiei OMG (dar se pare ca n-aveti asta in sarcina de partid)

  1. Puteti sa dati un raspuns public, domnule Adrian, de ce metionina din soia OMG nu se ,,absoarbe” la suine? Nu, deoarece cariotipul imunologic al porcului nu recunoaste aceast intrus, deoarece este modificat nu este acela cunoscut. Oare nu va ajung multiplele derogari cu neonicotinoidele? Oare nu va ajunge ,,AZOTUL” care omoara solul si…. o parte din apa potabila si apoi…. omul. Oare nu va ajunge cat de stiintific fabricati ,,humusul” cu ajutorul cremenei. Multi fermieri nici nu au auzit de mazariche, cat poate ea sa ajute solul si fermierul. cati din marii fermieri vegetali au in strategia lor instalarea ,,perdelelor forestiere”. Foloaselle pe care le aduc cele enumerate mai sus insutesc ceea ce doriti domnia voastra sa promovati – omg.
   Cu impozitarea subventiilor este boala neagra a nepasarii fermierilor, a asociatiilor, a iresponsabilitatii lor.

 4. Angajatii Apia au anuntat pe toate caile posibile fermierii. Ministrul la fel. Nepasarea si nesimtirea au facut sa se ajunga aici. Dl ministru nu cedati.

 5. De ce sa suferim ceilalti fermieri pentru cei intarziati ?Timp a fost destul pentru a depune documentele conditiile meteo nefavorabile au favorizat fermierii care nu au depus documentele la timp.

 6. Bravo dle ministru ferm pe pozitie asa trebuie sa fiti. Agricultura trebuie condusa cu o mana de fier. Termenele si conditiile trebuiesc respectate. Sunt probleme foarte mari in agricultura iar din haosul asta au avut de castigat profitorii. Probleme sunt destule nu o sa le puteti rezolva dvs pe toate in acest mandat dar urgent ar trebui rezolvata problema acordarii subventiilor dupa niste criterii nu la suprafata. Alta problema ar fi lupta impotriva flagelului evaziunii fiscale si munca la negru care ating cote alarmante. Mult succes si putere de munca dle ministru.

 7. Corect, mi se pare, regula este regula,si legala să fie. Petru toți,si corecta, să fie, cînd luați, decizile-le, de plati, si legala, sa fixat o dată așa să fi!! Cu reguli, si cu seriozitate, putem face o tara puternică, si sa fie exemplu Petru toți membrii.UE Doamne-ajuta!!

 8. Stiu sigur ca nu se poate primi cererea noua pana nu inchid dosarul si il dau spre plata pe cel din 2016. stau cu actele in dosar si astept sa fiu chemat. Am mai fost cu actele la apia sa la depun si nu se pot depune caci nu sunt inchise cele de anul trecut… Cat despre banii pe 2016 mai avem de asteptat… Anul trecut a fost problema de sistem, anul acesta teledetectia, pana ne lipsim

 9. Daca APIA intra in concediu cine solutioneaza dosarele pe 2016 care inca nu au primit un leu,din motive subiective ale APIA(adica de sistem)?

  1. Faptul ca sistemul nu merge nu e vina APIA, e vina Siveco, domnule. Serviciile de IT ale APIA sunt externalizate, deci nu aveți dreptate.
   Și având in vedere ca angajații APIA au lucrat in ultimele luni câte 12 ore pe zi, cred ca sunt îndreptățiți la concediul pomenit in articol.
   Însă puteți sta liniștit, nu au primit niciun concediu, deci nu veți rămâne cu situația nerezolvata.

 10. Domnule ministru pe anul trecut plata pentru suprafetele agricole nu sa facut ce parere aveti cum vat descurca ca fermier in aceasta situatie ne putet spune

Scrie un comentariu