Ştiri agricole

Frații de peste Prut ne-o iau înainte: Fermierii moldoveni – fond mutual înaintea fermierilor români!

De câțiva ani, în România se tot vorbește despre înființarea unui fond mutual care să asigure fermierii împotriva unor fenomene naturale – îngheț, secetă, grindină, sau chiar împotriva unor dăunători ai culturilor sau boli ale animalelor. Până în prezent, deși avem fonduri europene care stau nefolosite și legislația este adoptată, forma  nefuncțională a legii face imposibilă înființarea unui fond mutual al fermierilor români.

Inițiativa pare să pornească cu dreptul de partea cealaltă a Prutului, acolo unde Ministerul Agriculturii, chiar dacă nu beneficiază de fonduri europene pentru acest tip de fond, a decis să îl înființeze în colaborare cu producătorii agricoli care vor fi beneficiarii despăgubirilor.

Un fond comun pentru asigurarea riscurilor în agricultură ar putea fi creat în Moldova. Asta prevede un proiect de regulament propus de către Ministerul Agriculturii, care va fost supus dezbaterilor publice la Chișinău.

În cazul apariției unor situații de calamitate naturală va acoperi o parte din prejudiciile provocate de natură. Este un mecanism pe care îl propunem pentru o autogestiune eficientă de rând cu asigurările în agricultură”, a afirmat viceministrul Agriculturii, Iurie Ușurelu, citat de publika.md.

Pentru a deveni membri ai fondului, fermierii vor achita o taxă anuală, valoarea căreia va fi stabilită mai târziu. Ideea este agreată de către unele asociații agricole.

E un sprijin bun, doar în cazul în care va fi echitabil și fondurile vor fi utilizate corect. Cine va achita mai mult, va avea un beneficiu mai mare. Eu cred că dacă nu ar fi taxa mare, cred că s-ar putea să fie achitată”, a declarat șefa Asociației producătorilor de pomușoare, Parascovia Sava.

Autorii proiectului spun că Fondurile mutuale, din diverse domenii ale agriculturii, pot fi utilizate pentru a atrage investiții din partea partenerilor externi. Documentul mai prevede posibilitatea de finanțare și din partea Fondului de Subvenționare în agricultură.

Anul trecut, în Republica Moldova, înghețurile au afectat 6.500 de hectare de livezi, pierderile ajungând la 62.000 de tone de fructe. Și în acest an, lapovița și zăpadă au afectat peste 25.000 de hectare de culturi din Republica Moldova.

Ce se mai aude de fondul mutual din România

Ministrul agriculturii Petre Daea a făcut declarații recente cu privire la situația actuală a legislației privind înființarea fondului mutual în România. ”Lucrăm împreună la legislația pentru Fondul Mutual, pentru a-l putea face operabil. Se pare că acest mecanism s-a dovedit a fi fără gust pentru fermieri, din nefericire, deși sunt sume importante și din fonduri europene pentru acest sistem. Îmi doresc să își dorească și ei acest fond”, a spus Petre Daea pentru Agerpres.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. La NOI: ORGOLII, INTERESE, DE CE VOI SI NU NOI, E MAI BINE SA CERI LA ,,POARTA” DECAT SA TE IMPLICI, LAS CA NU MI SE INTAMPLA MIE. Fondul mutual romanesc se strica de la cap ( a se citi institutiile publice abilitate din domeniul ) si se curata de la coada (a se citi fermierul roman). In Romania nu functioneaza dictonul ,,la asociatii puternice corespund fermieri puternici”. La noi functioneaza BINE- Asociatii mari, interese si influente mari. A se vedea re, re, re revenirea cu batul la poarta pentru re, re, refolosirea NEONICOTINOIDELOR!!!??? Raportul 28 / 1 SPUNE TOTUL despre implementarea in UE a strategiei agricole romanesti.

Scrie un comentariu