Piaţa terenurilorŞtiri agricole

JUDEȚUL unde PREȚUL TERENURILOR AGRICOLE a scăzut ÎN ACEST AN!

Prețul terenului agricol în 2017, mai mic decât cel din anii trecuți într-un județ în care agricultura locală a stat mult timp sub zodia unui singur mare fermier. Conform datelor oficiale despre cele mai recente tranzacții cu terenuri agricole arată că în județul Vaslui se remarcă o scădere a prețului pe hectarul de pământ.

Față de perioada 2014 – 2015, prețurile terenurilor agricole au mai scăzut în Vaslui, județul marcat mulți ani de activitatea agricolă din cadrul grupului Racova fondat de Adrian Porumboiu. Astfel, de la o medie de 13.000 de lei, în anii trecuți, prețul unui hectar de teren a scăzut până la aproximativ 10.000 de lei.

În acest an, pe site-ul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui au fost publicate nu mai putin de 746 oferte de vânzare. Pentru a răspunde solicitărilor proprietarilor de teren, DAJ Vaslui a eliberat 138 de avize favorabile, în timp ce primăriile au emis 311 adeverințe de vânzare liberă.

Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, spune că este posibil ca primăriile să fi eliberat mai multe adeverințe de vanzare, dar datele nu au ajuns încă la instituția pe care o conduce.

Ofertele de vânzare au cuprins o suprafață agricolă totală de 763 hectare de teren. Față de perioada 2014 – 2015, spre exemplu, când un hectar de teren se vindea și cu 12.000 – 13.000 de lei, în prezent, cel mai mare preț pentru un hectar este de 10.000 lei. La noi în județ, cele mai mari ferme agricole au în jur de 5.000 hectare în proprietate”, a spus Gigel Crudu.

De la liberalizarea pieții funciare, în data de 1 ianuarie 2014, și până la începutul anului 2017, la DAJ Vaslui erau înregistrate nu mai puțin de 6.732 oferte de vânzare de terenuri din extravilanul localităților. Dacă la această avalanșă de oferte mai adăugăm și tranzacțiile care au fost aprobate direct la nivelul primăriilor, fenomenul înstrăinării terenurilor este generalizat la nivelul județului Vaslui. Aceeași situația regăsim și în alte județe precum Timiș sau Arad…

Sursă selectivă: monitoruldevaslui.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Dupa ce sunt saraci , vai mama lor de moldoveni, le mai scade si pretul la teren astea sunt manevre ale smecherilor. Unde a disparut Porumboiu? Se aude ca oamenii ce aveau teren la el in arenda nu au mai primit arenda de ani buni. Pe acest site puteti gasi un articol cum oamenii sunt plimbati zile dea randul pe la portile firmelor ca sa isi primeasca drepturile. Descurajati oamenii se lasa pagubasi. Nu destul ca judetul Vaslui e la polul saraciei, locuri de munca nu sunt , mai merg si tot felul de persoane dubioase si pacalesc oamenii.

    1. Bucurati-va romani de pretul de 1 leu pe metru patrat. E timpul sa va cumparati pamanturile, nu mai dati bani pe prostii. NU e nicio diferenta intre pamantul cu 400 de lei si cel cu 1 leu. Daca esti roman, trezeste-te, e timpul sa iti cumperi pamantul, pentru tine si pentru viitorii romani.

Scrie un comentariu