Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

EXCLUSIV! FERMIERII ROMÂNI – SUBVENȚIE MAI MARE LA HECTAR ÎN 2017?

Subvenție mai mare la hectar în 2017! Anunțul care o să îi bucure pe toți agricultorii și crescătorii de animale din România. Având în vedere situația actuală a depunerii cererii unice pentru plățile directe pentru 2017, se ia deja în calcul majorarea ”din oficiu” a subvenției pe hectar. 

Cu un buget deja aprobat, dacă mâine, luni, la ora 24.00, la centrele APIA va expira perioada de depunere, sunt șanse foarte mari ca suprafața declarată să fie sub cea din campania de anul trecut. Adică banii se vor împărți pentru mai puține hectare și, implicit, cuantumul ce va reveni pe hectar va fi majorat. Ipoteza a fost confirmată pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro de către directorul APIA Adrian Pintea care îi îndeamnă pe fermieri să folosească timpul rămas pentru a cere subvențiile pe 2017.

Anul acesta nu mai avem ca în exercițiul financiar anterior când aveam notificate 8,6 milioane de hectare iar România ajungea la 9 milioane de hectare și atunci se făcea reducerea proporțională și luai bani mai puțini. În noul exercițiu 2014-2020 nu mai funcționează așa ci mergem pe plafoane financiare care se împart la hectarele eligibile. Dacă eventual sunt mai puține hectare, suma pe hectar o să fie mai mare”, a confirmat directorul APIA.

Șeful APIA speră însă ca toți fermierii care au dreptul la plăți directe să vină la centrele de care aparțin și să depună cererea unică înainte de expirarea termenului-limită – mâine, luni – 15 mai, la ora 24.o0.

”Procesul de depunere a cererii unice merge foarte bine și zilnic avem peste 300.000 de hectare pentru care se cer subvenții. Până acum (vineri dimineață – n.r.) avem 7.500.000,00 de hectare iar față de anul trecut suntem la 80 la sută. Îi așteptăm și în acest week-end pe fermieri la centrele APIA și reamintesc că se va lucra după program de lucru normal. Ne așteptăm să se creeze aglomerație dar funcționarii o să primească fiecare cerere”, a declarat vineri, 12 mai, Adrian Pintea pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

Vă reamintim că pentru a veni în sprijinul fermierilor, în weekend-ul 13 – 14 mai, sediile APIA județene/locale funcționează după programul de lucru normal, după ce și săptămâna trecută, adică pe 7-8 mai, APIA a avut același program.

Fermierii mai au fix două zile să depună cererea unică pentru Campania 2017, adică până mâine, pe 15 mai inclusiv, în sens contrar nu pot primi subvenție pentru suprafețele pe care le lucrează.

Atenție! Pentru cererile depuse până la data limită de 15 mai inclusiv, fermierii pot aduce modificări, în condițiile legii, fără penalizări, până la data de 31 mai inclusiv.

Vă reamintim că până în prezent, deși de la Bruxelles s-a anunțat că statele membre pot cere o prelungire de până la o lună pentru depunerea cererii unice, Guvernul României prin Ministerul Agriculturii a anunțat că nu dorește să folosească această facilitate. Astfel, termenul în vigoare la această dată pentru depunerea cererii unice la APIA este 15 mai inclusiv pentru ca fermierii să încheie procedura de solicitare a subvențiilor pentru 2017.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu