Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ANUNȚ despre SUBVENȚIILE APIA 2017!

Anunț despre subvențiile APIA – fermierii nu vor mai avea nevoie să solicite credite de la bănci în acest an! Poziția fermă ministrului Agriculturii de a nu prelungi termenul pentru depunerea dosarelor pentru subvențiile APIA după data de 15 mai este susținută și de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care susține că respectarea termenului este necesară pentru ca fermierii să-și primească banii fără întârziere.

Președintele PSD l-a felicitat pe ministrul Agriculturii pentru că a luat o „decizie curajoasă” de a rămâne ferm în privința termenului limită de depunere a subvențiilor. Cei doi s-au aflat, luni, în localitatea olteană Cilieni, acolo unde au vizitat solarii ale producătorilor de roșii eligibili pentru ajutoarele de minimis din cadrul programului de subvenții pentru această cultură.

Dragnea a explicat că decizia de a nu se prelungi termenul la APIA este în interesul fermierilor, deoarece astfel s-ar asigura primirea avansului din subvenții din data stabilită de 15 octombrie 2017.

Pentru că celelalte țări sunt întârziate în depunerea cererilor, Comisia Europeană a spus că se poate extinde perioada de depunere a cererilor. Dar dacă se extinde perioada de depunere a cererilor, există șanse mici ca obiectivul nostru de a aloca efectiv banii din subvenție la 15 octombrie scade. Și atunci, ministrul a luat o decizie foarte curajoasă, dar foarte bună: să muncească mai mult cu funcționarii de acolo, și să poată procesa în așa fel încât toate cererile să poată fi depuse până la 15 mai, pentru ca de mâine să înceapă să proceseze documentele și să le dăm banii până la 15 octombrie. Asta înseamnă că fermierii vor avea bani în avans, nu vor mai trebui să se împrumute la bănci, vor avea încredere și se vor dezvolta”, a precizat Liviu Dragnea.

Ministrul Petre Daea a oferit ca exemplu negativ situația verificărilor în teren a datelor pentru subvenții din mandatului fostului ministru Achim Irimescu, care au avut loc cu câteva luni întârziere și nu ar mai fi fost relevante pentru situația de anul trecut.

Până la 1 octombrie trebuie să facem verificare în teren. Știți dumneavoastră când s-au făcut verificările anul ăsta în teren? În ianuarie, februarie, cu zăpada la brâu, depistând suprafața de grâu care s-a recoltat în iulie anul trecut. Anacronic, neproductiv și greșit pentru țară. Programul nostru de guvernare a fost foarte clar în acest, iar eu ca ministru am misiunea să-l implementez, pentru a duce la bun sfârșit obiectivul de guvernare”, a declarat ministrul.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. o sa avem bani in avans ca si acum SUBVENTIA VA FI DATA LA TOTI FERMIERII PINA PE 31 martie 2017 alo tov DAEA sunt convins ca la ora actuala sunt cel putin 500000 de fermieri care nu au lut banii sunt 8000 numai in jud olt , un lucru este bun , sa inceput plata pe sarite bine si asa macar nu luati banii degeaba unde este DNA ?

 2. 1. Avans , este o suma de bani platita inainte de inceperea procesului pentru care se da avansul ,- deci d-le DRACNEA avansul trebuia sa-l dati in ian-mart ,nu in oct. si atunci nu mai are dea face nimic , termenul de 15 mai.
  Ceea ce sa facut pina acuma si faceti in continuare ,de fapt dati subventii cu plata in rate inegale.
  2.D-le DRACNEA , dumneata care le stii pe toate , cum de nu ai stiut in solarul din Cilieni impreuna cu DAEA, ca rosia pe care o mincai produsa in pamint romanesc , avea genetica de fapt din Bulgaria , Olanda ,Danemarca ,etc si nu din Romania
  De ce nu sunt cu genetica din Romania ? – simplu pentru ca voi PSD , de-a lungul timpului cit a-ti guvernat a-ti facut praf si pulbere cercetarea agricola a Romaniei.
  3.Hotarirea curajoasa a ministrului DAEA , este de fapt respectarea unui program antestabilit ,nimic mai mult decit intrarea in normalitate.
  4.D-le DRACNEA as fi inteles sa veniti cu laude ca PSD,si d-stra personal , a-ti rezolvat si a-ti intrat in normalitate cu functionarea aplicatiei IT , aplicatia IPA online ,aplicatii produse de Siveco – Ghita fugarul,in functie la APIA,pentru care sau platit zeci de milioane de euro .
  Nota pe care eu consider ca o meritati voi puterea PSD este 4(patru) , pentru ceea ce a-ti produs pentru fermierii din Romania ,pina in prezent.

 3. Dar pentru cei care au fost in control, cand se vor da subventiile pe anul 2016 ca cei de la APIA nu stiu si te intampina cu acel clasic raspuns ” Nu merge sistemul”

 4. Sa ajunga ei sa plateasca 70% din subventie pana la finalul anului si apoi sa vorbeasca despre mandatul lui Irimescu. Eu am intrat la teledetectie dupa ce am primit prima transa din subventie cand a vent psd la putere si nici pana acum nu mi s-a platit restul pe 2016 si nimeni nu stie sa spuna cand se vor face aceste plati.
  Sa nu mai vorbim si de faptul ca guvernul tehnocrat a facut si platile blocate de ministerul condus de Daniel Constantin pe 2015. Sa lase faptele sa vorbeasca ca de promosiuni marca psd avem burtile pline.

Scrie un comentariu