• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CAPRENO – erbicidul nou de la BAYER scrie istorie ÎN COMBATEREA BURUIENILOR LA PORUMB!

    agrointeligenta.ro -

    Noutăți în combaterea buruienilor la porumb în postemergență. Compania Bayer CropScience a lansat în această primăvară erbicidul Capreno 547 SC care deja a fost testat în numeroase ferme din România și din Ungaria cu rezultate excelente!

    Pentru segmentul de postemergență în cultura porumbului, Bayer a lansat noutatea absolută în combaterea buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale: erbicidul Capreno 547 SC, care conferă o protecție de lungă durată împotriva buruienilor care pot să apară după aplicare.

    Capreno 547 SC este o combinație de două substanțe active erbicide: tembotrione și tiencarbazon-metil. Tembotrione, aparținând noii clase chimice triketone, este absorbit rapid în plantă, la maximum o oră de la aplicare. Prezintă acţiune dublu sistemică, fiind distribuit ascendent şi descendent, în toate organele plantei, până la punctele de creştere la circa 6 ore de la tratament. Tiencarbazon-metil conduce la încetarea imediată a creşterii şi la daune progresive până când se realizează controlul total al buruienilor sensibile. El permite controlul complementar al unor buruieni cum sunt speciile de Polygonum, precum şi întărirea acţiunii erbicidului asupra gramineelor. Datorită faptului că tiencarbazon-metil acționează și la nivelul solului, fiind preluat prin sistemul radicular, Capreno are efect şi asupra buruienilor graminee şi dicotile ce vor răsări în următoarea periodă de timp după tratament.

    Capreno se aplică în postemergenţă, de la stadiul de 2 până la 6 frunze ale culturii de porumb, pentru controlul buruienilor dicotile şi monocotile anuale. Doza omologată este de 0,22 – 0,29 l/ha, adaptată în funcţie de gradul de îmburuienare, spectrul de buruieni şi stadiul de dezvoltare al buruienilor. Capreno se va aplica întotdeauna împreună cu adjuvantul specific Mero (doza 2 l/ha).

    La aplicarea produsului este important ca fermierii să fie atenți la stadiu de dezvoltare al buruienilor.

    Faza optimă de aplicare este faza optimă de dezvoltare a buruienilor, nu a porumbului. Buruienile trebuie să fie înfrățite, în fază de 1-3 frunze la buruienile monocotiledonate și 2-4 frunze la cele dicotiledonate. Aceste aspecte sunt esențiale atunci când facem tratamentul cu Capreno. Trebuie să așteptăm să apară buruienile, dar să nu le dăm posibilitatea să crească foarte mult”, atrage atenția Mihai Gheorghe, Director Comercial, Bayer România.

    Diferențe între Laudis 66 OD și Capreno 547 SC

    Există câteva diferențe între Laudis 66 OD și Capreno 547 SC și este important ca fermierul să le cunoască, mai ales că modul de acțiune al noului produs este puțin diferit față de alte erbicide marca Bayer.

    Ambele conțin tembotrion. La o privire mai atentă veți putea observa că albirea nu este la fel de evidentă la Capreno așa cum se întâmplă în cazul Laudis 66 OD. Ofilirea nu se mai întâmplă la fel de rapid ca Laudis 66 OD, dar în final atingeți același nivel de eficiență. Să nu vă surprindă dacă ați folosit Laudis 66 OD în trecut, ci trebuie să fiți puțin mai atenți dacă folosiți Capreno. Principalele diferențe între Laudis 66 OD și Capreno sunt legate de faptul că în primul rând nu veți observa această albire vizibilă așa cum se întâmplă la Laudis 66 OD, viteaza de acțiune este redusă, însă spectrul de eficiență este mai larg. Capreno prezintă o eficiență reziduală foarte bună pentru gradele de îmburuienare”, le-a explicat Martin Wegener, Director Global de Dezvoltare Erbicide, Bayer AG, fermierilor prezenți la evenimentul de lansare al produsului.

    Ce culturi se pot înființa după aplicarea Capreno

    Întrebarea care a stat pe buzele tuturor fermierilor a fost cea referitoare la tipul culturilor ce pot fi înființate pe terenurile unde s-a aplicat produsul de la Bayer.

    Doar porumb sau și alte specii? După cinci luni puteți planta și alte specii așa cum este grâu de iarnă. După zece luni se poate cultiva soia, mazăre, fasole și trestie de zahăr și după 11 luni floarea-soarelui și orz de primăvară. Vrem să motivăm echipa din România să facă aceste teste, pentru că aceste teste diferă foarte mult de zona în care se testează produsul. Avem un spectru complet, încrucișat pentru diverse tipuri de buruieni, inclusiv pentru speciile de Polygonum. Avem un control de durată pe perioada sezonului și o tehnologie cu dozaj minim, unde se aplică maxim 290 ml/ha și avem un management al rezidenței eficient prin mai multe moduri de acțiune și o fereastră de aplicare flexibilă de la două și până la stadiul de șase frunze”, a concluzionat Martin Wegener, Director Global de Dezvoltare Erbicide, Bayer AG.

    30.000 ha au fost ”tratate” cu Capreno în Ungaria

    Produsul Capreno a fost omologat în Ungaria începând cu anul 2016. În numai un an de la utilizare, specialiștii Bayer au convins 230 de fermieri să aplice erbicidul pe o suprafață de 30.000 de hectare.

    La începutul anului 2016 am început vizite în fermele din Ungaria pentru a-i convinge pe fermieri să folosească produsul Capreno. Doar în primul an de la utilizare Capreno a devenit erbicidul numărul opt pe toată piață. Dacă la început ne așteptam ca 200 de fermieri din Ungaria să folosească acest produs, totalizând peste 22.000 ha. În finalul sezonului am descoperit că 230 de fermieri au utilizat Capreno pe aproape 30.000 de hectare. Cel mai mare utilizator de Capreno a fost un fermier care a aplicat produsul pe 1.320 hectare, dar să-l testeze”, le-a spus Dezso Majsa, Crop Manager Porumb Europa Centrală și de Est, Bayer AG, fermierilor prezenți la evenimentul din martie despre utilizarea produsului în Ungaria.

    Potrivit specialiștilor Bayer, costul pe hectar al aplicării erbicidului nu este mai ridicat decât cel al aplicării Laudis 66 OD sau Adengo, există un bun raport preț-calitate și este o soluție care aduce plus valoare.

    Capreno a fost dezvoltat în Statele Unite ale Americii și Canada, unde a fost înregistrat pentru prima dată. În Europa, Capreno a fost înregistrat în toată parte estică și urmează să fie avizat în alte trei țări: Franța, Spania și Portugalia. De asemenea, Thailanda este următoare locație în care produsul va fi avizat. La Capreno ideea a fost să existe un spectru larg de trecere cu control rezidual asupra plantelor care sunt cel mai greu de eliminat din cultura de porumb și să avem un management al prevenției buruienilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fermierii olandezi își mută fermele în alte țări din cauza resctricțiilor de mediu din Olanda Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Carrefour a anunțat câștigătorii Premiilor Internaționale pentru Tranziție Alimentară