• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A fi campion la exporturi poate fi un vis otrăvit

    agrointeligenta.ro -

    “Slovacia produce deja prea mult pentru lume”, scrie Pravda. Potrivit cotidianului, exporturile reprezintă 94% din PIB-ul Slovaciei, plasând statul în topul exportatorilor din cadrul Uniunii Europene, după Malta, Luxemburg şi Ungaria.

    In plus, Slovacia este una dintre ţările cele mai active din lume din punctul de vedere al schimburilor comerciale. Economia Slovaciei este susţinută de sectorul auto. Aproximativ 850 000 de vehicule au fost produse în cursul anului 2012, adică 157 la 1 000 de locuitori.

    Dar, subliniază cotidianul: ”La nivel teoretic, cele două recorduri ar trebui să fie un motiv de bucurie. Dar, la o analiză mai atentă, ne dăm seama că trebuie să ne gândim mai bine. Cele două recorduri demonstrează o enormă dependenţă şi vulnerabilitatea economiei”.

    Cotidianul avertizează că există riscul ca Slovacia să devină “Detroitul din Est”, adică un “oraş-fantomă” ca în Statele Unite, dacă, la un moment dat, această mono-industrie ar dispărea.

    Creşterea economică a Slovaciei este doar pe hârtie, atrag atenţia economiştii: rata şomajului nu scade, iar fondurile bugetare nu cresc. Producătorii de automobile profită de cota redusă de impozitare şi, dat fiind că cea mai mare parte a producţiei merge la export, Slovacia nu profită de taxele prcepute pentru vânzări. Ţara este prea dependentă de comerţ şi produce foarte puţin pentru nevoile interne. Drept consecinţă, notează Pravda: ”Metoda de reducere rapidă a pieţei exporturilor nu există. Singura modalitate de creare a condiţiilor favorabile pentru companiile locale este orientarea spre domenii care au taxe pe valoare adăugată mai mari.”

    Sursa: Pravda


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi