• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DACIAN CIOLOȘ, replică pentru LIVIU DRAGNEA. Ce spune despre BANII PLĂTIȚI FERMIERILOR!

    agrointeligenta.ro -

    Fostul premier și comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloș – replică pentru președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. După ce acesta din urmă a prezentat astăzi producții istorice atinse de fermierii români în acest an, punând rezultatele și pe seama plătirii subvențiilor la timp către fermieri, Dacian Cioloș a scris pe Facebook că se bucură de reușitele din agricultură, însă referitor la banii achitați, guvernul actual nu își poate lua toate meritele.

    ”Domnul Liviu Dragnea se laudă cu producții record la grâu și secară, la rapiță și mazăre, la orz și orzoaică. În parte, pentru că ”ne-a ajutat şi Dumnezeu anul ăsta”, spune domnul Dragnea, dar și datorită programului de guvernare PSD, care, iată, implementat la literă, face spicul mai gros și mai înalt, face bobul mai mare și mai rotund, face să crească iarba mai deasă și, în general, face să răsară soarele în România (chiar și azi, în vreme ce în Statele Unite este eclipsă).

    A mai spus domnul Dragnea și că a fost bine că Ministerul Agriculturii a alocat subvenţiile la timp şi că fermierii au putut beneficia de aceşti bani.

    Aici sunt întru totul de acord cu dumnealui! Da, a fost bine că guvernul de anul trecut, care a preluat de la precedenta guvernare PSD întârzieri importante în pregătirea plății subvențiilor pentru 2016 – sistem informatic nedezvoltat, legislație inexistentă etc. – a muncit la corectarea lor. A fost bine că am lăsat lucrurile în regulă astfel încât, deja, de la sfârșitul anului 2016 am plătit în avans pentru 2017 sume masive către fermieri. A fost bine că guvernul instalat în ianuarie 2017 a implementat ceea ce noi pregătiserăm pentru a face la timp restul plăților către fermieri.

    Și, iarăși, în general, cred că e bine că am reușit, pe vremea când eram comisar european pentru agricultură ca, prin reforma Politicii Agricole Comune europene, să conving statele membre UE că agricultorii din România și din alte state din Europa de est trebuie să primească subvenții mai mari, subvenții la hectar care cresc, iată, de la an la an, până în 2020.

    Altcumva, mă bucur că avem producții record și sper ca ele să se vadă și într-o viață mai bună în satele României. În paranteză fie spus, mai mult decât creșterea producțiilor la hectar, problema care rămâne de rezolvat în agricultura noastră este creșterea valorii adăugate a produselor agroalimentare realizată în țară și, în general, cât din valoarea comercială finală a produselor agricole rămâne la producător. Lucrăm în Platforma România 100 pentru a propune câteva soluții în acest sens.

    Știu cu câtă modestie își fac meseria oamenii pământului, supuși între vrerea naturii și greutățile vremurilor. Sunt sigur că politizarea absurdă a roadelor muncii lor și ale pământului, fala cu plata subvențiilor, care e mai mult meritul celor ce-au muncit la deblocarea sistemului în anul trecut, îi face pe acești oameni să zâmbească…poate cu ceva amar”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

    Vă reamintim că astăzi, în cadrul unui eveniment desfășurat în județul Călărași, președintele PSD Liviu Dragnea și ministrul agriculturii Petre Daea au prezentat un bilanț al culturilor recoltate până în prezent, precum și o situație cu privire la plățile direct virate fermierilor.

    ”Programul de dezvoltare a agriculturii se realizează conform celor stabilite în programul de guvernare. Se și văd rezultatele. Ne-a ajutat Dumnezeu anul acesta, dar  s-a reușit până la urmă ca în 2017 să fie niște producții istorice în România. Faptul că Ministerul Agriculturii a alocat subvenții la timp, adică până la finalul lunii martie și fermierii au putut beneficia de acești bani și vorbim de bani serioși, 2,7 miliarde de euro, dintre care 2,2 miliarde de euro de la UE, bani care au intrat în România, s-a ajuns în situația în care în mai multe zone băncile au început să-i caute pe fermieri, pentru că fermierii nu au mai fost la bănci. Nu au mai avut nevoie, au avut banii la timp. De asemenea, începând cu 16 octombrie, o să înceapă planta în avans a subvențiilor ca fermierii să nu aibă nici un fel de probleme financiare”, a declarat Liviu Dragnea.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    Programul Tomata – schimbare majoră: Fermierii vor primi o subvenție pentru fiecare solar La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda!