• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • NOI SUME DISPONIBILE PENTRU FERMIERI prin APIA!

    Roxana Dobre -

    Agenția de plăți, delegată să primească cereri pentru un nou ajutor financiar acordat din bugetul Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).  Este vorba despre banii alocați pentru Programul pentru școli iar în anul şcolar 2017-2018, ajutorul financiar FEGA al României este de 6.866.848 euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente şi de 10.865.578 euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse
    lactate şi derularea măsurilor educative aferente!

    Ministerul Agriculturii a postat pe pagina proprie Programul pentru şcoli al României care se află în dezbatere publică. Acesta prevede realizarea cumulată a următoarelor:

    – acordarea gratuită pentru preşcolarii din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate şi de  produse de panificaţie în limita unei valori zilnice/preşcolar/elev. Limita valorică zilnică cuprinde preţul integral de achiziţie a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora, după caz.
    -finanţarea măsurilor educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate.

    Pentru anul şcolar 2017-2018, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este după cum urmează:

    -0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume;
    -0,88 lei pentru porţia de lapte natural de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf;
    -0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

    Distribuţia săptămânală a produselor cuprinde 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinaţii. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton.

    Măsurile educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelor şi produselor lactate în anul şcolar 2017-2018 sunt următoarele:
    a) organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui şi/sau la unităţi de condiţionare, ambalare, depozitare şi procesare a fructelor şi legumelor şi/sau la unităţi de procesare a laptelui, la sediul grupurilor şi/sau organizaţiilor de producători de fructe şi legume şi/sau la sediul cooperativelor de producători de fructe, legume şi lapte,la staţiuni de cercetare pomicolă, legumicolă sau de creştere a bovinelor, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare;
    b) organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume şi lapte şi produse lactate, inclusiv degustarea de fructe şi/sau legume proaspete şi/sau alte produse lactate care nu se distribuie conform alin. (3) şi/sau miere, cu acordarea de premii, precum şi organizarea de activităţi de grădinărit la
    nivelul şcolii.
    c) organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe şi legume şi de lapte şi produse lactate sau de activităţi educative practice, precum şi desfăşurarea orei de educaţie pentru sănătate ca materie opţională.

    Procedura de atribuire a contractelor de furnizare a produselor şi de derulare a măsurilor educative se organizează la nivelul fiecărui judeţ, respectiv la nivelul fiecărui sector al municipiului Bucureşti şi se stabileşte potrivit prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.

    Consiliile judeţene şi consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt responsabile de organizarea procedurilor de achiziţie publică, desemnarea câştigătorilor, încheierea contractelor cu furnizorii sau prestatorii, monitorizarea şi controlul distribuţiei produselor şi al desfăşurării măsurilor educative.

    Se desemnează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură ca autoritate naţională competentă pentru implementarea, controlul şi acordarea de ajutoare financiare din FEGA pentru furnizarea fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ şi pentru realizarea măsurilor educative aferente.

    În vederea acordării ajutorului financiar din FEGA pentru furnizarea fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate şi derularea măsurilor educative aferente, solicitanţii de ajutor depun la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cereri de plată, la sfârşitul fiecărui semestru al anului şcolar, conform structurii anului şcolar aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale, în termen de două luni de la sfârșitul perioadei pe care o vizează.

    Solicitantul de ajutor are deplina responsabilitate a declaraţiilor în ceea ce priveşte înscrierea sau atestarea de date ori de situaţii nereale în angajamentele asumate şi în cererile de plată şi are obligaţia returnării sumelor încasate în mod necuvenit, constatate în urma controalelor efectuate.

    Puteți consulta toate prevederile proiectului aici: Proiect-HG-aprobare-Programul-in-scoli


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu