• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANUNȚUL AFIR pentru FERMIERII CARE VOR SĂ-ȘI EXTINDĂ SUPRAFAȚA IRIGATĂ cu ajutorul FONDURILOR EUROPENE!

    Roxana Dobre -

    Anunț important de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru fermierii care vor să investească în sistemul de irigații prin proiecte europene, mai exact în creșterea suprafeței irigate. Ministerul Agriculturii a cerut agenției de plăți care gestionează banii pentru proiecte europene să realizeze un studiu pentru a evalua impactul pe care proiectele care vizează investiții în modernizarea sistemelor cu rezultat în mărirea netă a suprafeței irigate îl au asupra surselor de apă. AFIR a făcut astăzi, 25 august, publice rezultatele studiului printr-un comunicat remis pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

    AFIR primește proiecte care vizează investiții în modernizarea sistemelor care au ca rezultat o mărire netă a suprafeței irigate, aferente submăsurii 4.3 I – Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – Componenta infrastructură de irigații. În acest sens, AFIR a publicat pe site-ul propriu, www.afir.info, studiul intitulat ,,Analiza privind potențialul impact al sistemelor de irigații asupra resurselor de apă din punct de vedere cantitativ, ca rezultat al actualizării Strategiei Investițiilor în sectorul irigații prin evaluarea indicatorilor aferenți regimului hidrologic”.

    Documentul, solicitat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost elaborat de Ministerul Apelor și Pădurilor.

    Studiul a fost necesar pentru a evalua impactul pe care proiectele care vizează investiții în modernizarea sistemelor cu rezultat în mărirea netă a suprafeței irigate îl au asupra surselor de apă.

    Astfel, au fost analizate sursele de irigații, respectiv râul Dunărea, râurile interioare, lacurile naturale și lacurile de acumulare. Concluziile studiului arată că suprafața irigată a României poate fi mărită fără a se înregistra un impact negativ asupra surselor de apă. În consecință, suprafața irigată poate crește de la 619 mii de ha la peste 1,8 milioane ha. „Infrastructura de irigații este un element cheie în ceea ce înseamnă o agricultură sustenabilă în România, atât pentru fermieri, cât și pentru populație. Chiar dacă nevoia de a iriga este mare, apa folosită pentru irigații trebuie să fie gospodărită cu mare grijă, impactul consumului de apă asupra mediului, chiar și în folosul agriculturii, fiind unul major. Fără rezultatele acestui Studiu, prevăzut în Ghidul Solicitantului, Agenția nu a putut finanța până acum proiecte care să prevadă creșterea suprafeței irigate. Analiza a fost cu atât mai necesară cu cât grija noastră în implementarea măsurilor de dezvoltare rurală este legată atât de binele agriculturii cât și de protejarea mediului înconjurător și a infrastructurii naturale a României, acestea fiind condiții obligatorii pentru toate proiectele finanțate prin PNDR”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionuț Chesnoiu.

    O investiție având ca rezultat o mărire netă a suprafeței irigate care afectează sursele de apă subterană sau de suprafață este eligibilă numai dacă acestea sunt considerate satisfăcătoare în ceea ce privește cantitatea de apă în planul de management al bazinului hidrografic. Totodată, eligibilitatea proiectului este dată și de analiza de mediu realizată de către autoritatea competentă, care trebuie să confirme că nu va exista niciun efect negativ semnificativ asupra mediului.

    Sprijinul public pentru investițiile finanțate prin această submăsură este 100% nerambursabil și nu va depăși 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1.500.000 euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare (SPA – Stații de pompare a apei, SRP – Stații de repompare). Detalii privind accesarea Submăsurii 4.3 I, precum și conținutul Studiului, pot fi găsite pe www.afir.info, secțiunea Investiții prin PNDR.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd