Ştiri agricoleViaţa la ţară

EXCLUSIV. ARENDA ”LA NEGRU”: FENOMENUL care RISCĂ SĂ ARUNCE ÎN AER PRODUCȚIA AGRICOLĂ A ROMÂNIEI!

Arenda ”la negru”, un fenomen periculos care se extinde în agricultura românească, amenințând producția agricolă la nivel național! Producătorii agricoli din toată țara care lucrează pământ luat în arendă se confruntă de o bună bucată de vreme cu o problemă majoră care, în cazuri extreme, îi poate duce chiar la faliment. Este vorba despre o metodă la care recurg unii agricultori pentru a lua în arendă terenurile agricole de la proprietari. Concret, aceștia le permit deținătorilor de terenuri să încaseze subvenția de la APIA care în mod legal i se cuvine arendașului, cel care lucrează pământul. Pentru că terenul nu este declarat corect la APIA, de aici decurg o serie de ilegalități care, în final, păgubesc bugetul de stat și trag în jos performanța agricolă. 

Cornel Stroescu, cunoscut fermier din Mehedinți și fost președinte al Camerei Agricole Naționale, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro că ”fenomenul”, pe care l-a sesizat încă de acum doi ani a luat amploare în ultima perioadă.

Am sesizat că a început de vreo doi ani de zile în agricultură, iar fenomenul ia amploare tot mai mult și ne afectează pe noi, noi cei care muncim, societățile, și cei care arendăm – am 10 ani de când fac investiții. Au apărut unii fermieri care au luat utilaje la mâna a doua, de fapt, așa-ziși fermeri, și negociază cu proprietarii de teren. Ei lucrează terenul și proprietarii își declară la APIA. Nu am nimic cu cei care au unul, două-trei hectare, dar ce este peste deja ne îngrijorează. Pe deasupra, APIA mă întreabă de ce nu mai am suprafața pe care o aveam în 2013, acum 4 ani – bine că am dus și contracte de reziliere, dar omul nu a mai vrut, că numai vrea să îi dau o tonă la hectar, arendă, vrea să ia el banii de la APIA”, ne-a declarat fermierul din Mehedinți.

Regulemantele europene spun clar că banii din subvențiile APIA trebuie plătiți arendașului, celui care ia terenul în arendă și implicit lucrează pământul. Acesta are aceleași drepturi la subvenții ca și proprietarii de terenuri care renunță la bani în schimbul arendei stabilite și negociate cu arendașul. De aceea, mai spune Cornel Stroescu, acest ”artificiu” folosit de micii fermieri nu ar fi nici prea legal.

”Nu știu dacă este legal. Văd că domnul ministru se duce pe la cei mici, se bagă prin lanul de porumb sau de floarea-soarelui și tot se plimbă prin toată țara. Mă mir cum de nu a auzit, sau dacă a auzit înseamnă că nu vrea să ia măsuri, ia măsuri doar la cei care muncesc și care își declară, care au angajați, plătesc contribuții, plătesc impozit pe profit și plătesc și ce nu trebuie, taxe în plus la ANAF”, a mai subliniat agricultorul.

Cornel Stroescu: ”Noi cei care am făcut investiții rămânem pe dinafară”

Fermierul mehedințean spune că problema este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în ultima vreme a investit bani serioși în utilaje, în depozitare și acum se trezește în situația de a nu mai avea pământ în arendă, deci nu mai are ce să lucreze.

”Noi cei care am făcut investiție rămânem pe dinafară și nu o să mai putem până la urmă să ne mai plătim ratele și așa mai departe la investiție, la utilaje, rămânem pe dinafară, dăm oameni afară pe care îi avem angajați. Cei despre care vă vorbesc nu angajează nici oameni sau, dacă îi au, sunt ținuți fără acte, la negru cum se spune. Mai mult, cumpără utilaje la mâna a doua și lucrează în acest fel sute de hectare, numai un singur fermier, și scot cantități enorme de cereale sau oleaginoase care nu se impozitează, nu se taxează cu nimic”, mai atrage atenția Cornel Stroescu.

Soluția: responsabilizarea celor cu suprafețe mici

Cornel Stroescu mai spune că soluția pentru ca acest ”fenomen” să înceteze este ca agenția de plăți să le solicite fermierilor mici care dețin peste 2 hectare, să facă dovada pentru subvenții de unde au luat sămânța și ce au făcut cu producția.

”Nu mai vorbesc despre cei care lucrează 10-20 sau mai multe hectare. Și astăzi au venit fermieri să se plângă, spre exemplu, că și preotul de aici dintr-o comună a dat pământul bisericii unui fermier tot în acest fel. Adică nu se poate să nu dăm subvenția fermierului pentru că se prevede clar că banii îi ia cel care lucrează pământul. Am stabilit arenda, dăm și 1.000 de kilograme la hectar, ceea ce egalizează subvenția până la urmă. Dar întotdeauna și noi dacă mergem la bancă ni se cer documente de la APIA. Vorbim despre un fenomen. Fermierii mă sună și se plâng, deși mulți se tem să vorbească”, a mai subliniat fermierul.

Contractul de arendă este documentul în baza căruia se face arendarea bunurilor agricole. Cel mai frecvent, contractul de arendă se încheie pentru terenurile agricole, inclusiv pășuni, livezi sau plantații viticole, dar poate fi încheiat și pentru animale, construcții sau utilaje agricole.

Contractul de arendă este foarte important pentru că el stipulează exact înțelegerea dintre proprietar și arendaș. El are, de regulă, o anumită formă, iar un model de astfel de contract puteți solicita la Primărie sau la un birou notarial.

Citiți și:

 CONTRACTUL DE ARENDĂ: Ce trebuie să conțină, CUM SE ÎNREGISTREAZĂ și cine încasează SUBVENȚIA DE LA APIA


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


30 comentarii

 1. Nu va certati ,. nu exagerati. Sunt fermieri cinstiti si necinstiti, sunt oameni buni si rai si oameni harnici si puturosi. Eu lucrezi aproape 40 ha si iau subventia pe el. Cand am luat in arenda toate lumea a intrebat @si cine ia [email protected] am explicat : dau 500kg cereale platesc impozite si taxe si lucrezi pamantul tau. Am zis in fata: Eu lucrezi pamantul tau ca sa castig nu sa ma aflu in treaba. Am luat terenuri plin de maracini, terenuri de la 250mp, 1000mp…si de 2 ha. Multi au inteles intentia mea . ei oricum nu lua nimic de la apia pentru terenuri mai mici de 30 de ari. Si totusi ami niste vecini cu 5, 10, 20 ari care nu dau pamantul nici nu lucreaza numai da un foc vara sau toamna sa curete. Am hectare pe o parte si pe alta cand da foc arde doua trei randuri de malai. Daca zic ceva e suparat si zice cas om rau dar nu da pamantul ca mostenire. Eu inteleg dar de ce nu da macar mie sa iau subventia si cosesc daca nu ar si cand le trebe dau inapoi si pana atuncea dau si bani de imp[ozit si ceva cereale. Sant fel de fel agricultori. IN tradevar ar trebui monitorizat toate activitatea . nu trebuie generaliza. Sant multi care vor inapoi terenurile date in arenda dar nu lucreaza nici gradina. atuncea despre ce vorbim. Nu are un tractor . in tradevar incurca pe cei care vor sa lucre. pe de alte parte Apia are obligatia si puterea sa verifivce ce se intampla pe pe teren. Eu zic ca se poate face bani frumosi din agricultura doar trebuie sa fi 1 Harnic (sa vorbesti cu proprietari de teren si lucrezi zi si noapte pe teren sau daca esti mare sa angajezi oameni care lucreaza) , 2 Responsabil(declari ce faci la apia si anaf) 3 destep (sa cultivi ce poti comercializa si sa iei subventia in loc de 180 euro si 3-400 euro pe Ha –nu oricine poate face acest lucru-) 4 sa fi cinstit(cu taranul cu muncitorul tau). Sa nu ganditi ca este saracie si foamete in aceasta tara . sint necinstiti si puturosi dar sant si negustori si oameni harnici. Eu zic sa sporiti calitatile enumerate si tarani fara posibilitate sa negocieze darea in arenda cu preti bun si limita de bun simt.

 2. Este adevarat ca in agricultura este multa evaziune! Arenda ,, la negru” este o obisnuinta mai veche si nu tine numai de subventia incasata. Oamenii nu vor sa se incurce cu acte! Cel care da terenul, prin subventia primita , economiseste resurse si scapa de riscuri. Cel care ia terenul isi asuma riscuri de la o recolta proasta si preturi mici, furturi, costuri mari cu intretinerea utilajelor. Riscul de a nu putea investi in terenul respectiv. Scapa de plata impozitului pe veniturile din agricultura. Daca ar incheia un contract de arenda, ar trebui sa-si plateasca impozitul pe venit , dar si impozitul pe arenda si contributiile sociale pe care le datoreaza un arendator. Chiar credeti ca arendatorul doreste sa plateasca impozite si contributii?
  Evaziunea cea mai eficienta este in partea lucrarilor agricole. A vazut cineva chitante, facturi ? Controleaza cineva calitatea lucrarilor? Multi proprietari sunt ruinati de catre astfel de prestatori.

 3. Ba da prosti mai [email protected]@
  Duceti-va in orice sat din Romania si o sai vedeti pe țărani vostri pe care ii sustineti si noi fermierii nui lasam sa-si munceasca terenul cum stau dimineata la ora 7.30 si asteapta sa deschidă cârciumă sa isi ia doza de dimineata. Credeti ca ei vor dezvolta agricultura României ? Nuuuuu!!!!
  Cautam zilieri si le plătim toate taxele la zi. Dar ei ce vor? Băutură si țigări si dupa aceea intreaba de remunerație. Ăstia sunt țărani care voi credeti ca noi fermierii le-am luat pământul si nui lasam sa se dezvolte. Ce sa dezvolte daca el are capul tulbure toata ziua ?

  1. Dupa capul tau toti suntem prosti iar taranii sunt niste betivi puturosi cu pretentii exagerate sau asistati sociali. Tare sunt curios cate ha de teren lucrezi si cate subventii primest tu . Cred ca tu esti un asistat social care traieste pe spinarea taranului a carui teren il lucrezi le ei toata productia plus incasezi tota subventia distrugi satele faci evaziune fiscala. Dlor cand zice unul de evaziune zicem ca este nebun dar cand mai multi au aceiasi parere este o problema. Este clar ca agricultura nu este controlata de nicio culuare. Controalele trebuie sa se faca in teren nu la hartii.

 4. Acelasi tipar, un postac cu trei nume face comentarii tendentioase in favoarea biropatilor de la minister cu terenuri in arenda la idi otii care muncesc cu adevarat pamantul si asta pentru a mai scoate niste bani de la ei. Ceea ce ma calca pe nervi este ca toti astia au salarii la minister din taxele pe care le platim noi ca boii!

  1. Ce ne facem noi cei cu 1…2 ha care nu vrea sa il munceasca nimeni pt asa zisii tractoristi prefera mai bine sa ni- l muncesdca pe bani dar fac treaba de 2 lei!!!

 5. Eu cred ca sunt un fermier mic dar corect. Lucrez 300 de ha toate trecute la Apia de mine eu incasez subventiile dar platesc impozitele la primarie si Anaf. Dau arenda 1000Kg/ha iar anul asta o sa dau peste 1000 .Am 5 angajati 3.
  tractoristi si 2 paznici. Au toti acelasi salariu fix chiar daca lucreaza zi lumina in campanie iar iarna cat stau acasa iau aceiasi bani.Am o moara de porumb si una de ciocanele impreuna cu. angajatii facem urluiala si vindem la arenda si un mic sector zootehnic din care ne hranim si vindem. In concluzie daca sunt mic si am utilaje SH sunt un fermier mic cu datoriile la zi stiu ca deranjez si incurc marii fermieri dar daca ar fi toti fermierii mici ca mine am pune umarul la dezvoltarea acestei tari. Mai stiu fermieri ca mine cu teren mai mult cu moara de grau cu presa de ulei cu magazine de desfacere nu dam totul la export ca mariu fermieri noi avem angajati pe utilaje mici si Sh.

  1. Dumneavoastra aveti 300 h eu am 50 h 35 luate in arenda 15 propietate eu cum sunt numit daca dumneavoastra aveti 300 si sunteti”mic fermier”.Domnul “mare fermier”probabil este intr-o zona a tarii unde este teren mult disponibil,dumneavoastra ati inceput de jos cu bani putini pana ati ajuns la 300h. Domnul “mare fermier”fac pariu ca nu a inceput de la 50h .
   Da,noi acestia sub 300h suntem numiti “ghimpi in coaste “nici nu suntem luati in calcul,da avem utilaje sh ca nu ne da nimeni credite ,dar noi am muncit pe tractoare sa facem bani sa le cumparam, hai sa-l intrebam pe “marele fermier”stie cum e sa fi ars de soare in camp nu pe plaja prin cine stie ce tara exotica, cand sa murdarit pe maini de vaselina si ulei dar sa stiti ca sunt “mari fermieri”care nici nu stiu cum se conduce un tractor sau mai rau unde le sunt tarlalele de cereale ,ca se ocupa altii de asta!
   Respect pentru ei ca pot!

 6. Eu cred ca sunt un fermier mic dar corect. Lucrez 300 de ha toate trecute la Apia de mine eu incasez subventiile dar platesc impozitele la primarie si Anaf. Dau arenda 1000Kg/ha iar anul asta o sa dau peste 1000 .Am 5 angajati 3 tractoristi si 2 paznici. Au toti acelasi salariu fix chiar daca lucreaza zi lumina in campanie iar iarna cat stau acasa iau aceiasi bani.Am o moara de porumb si una de ciocanele impreuna cu. angajatii facem urluiala si vindem la arenda si un mic sector zootehnic din care ne hranim si vindem. In concluzie daca sunt mic si am utilaje SH sunt un fermier mic cu datoriile la zi stiu ca deranjez si incurc marii fermieri dar daca ar fi toti fermierii mici ca mine am pune umarul la dezvoltarea acestei tari. Mai stiu fermieri ca mine cu teren mai mult cu moara de grau cu presa de ulei cu magazine de desfacere nu dam totul la export ca mariu fermieri noi avem angajati pe utilaje mici si Sh.

 7. Deci,presupușii fermieri reușesc sa facă producții mari si sa “plătească” subvenția proprietarului ,cu utilaje sh ,si marii fermieri cu utilaje noi nu reușesc !!! Domnul Stroescu mai bine nu vorbeați,căci este evident ce va deranjează,concurența. Concurența a fost,este și va fi ceva folositor,si ăia mici nu vor sa mai fie mici,vor sa crească si au ales să o faca împreună cu micii nu cu voi ăia mari care vreți totul pentru voi.

 8. Oare e evaziune daca proprietarul isi cere drepturile ? Daca mie imi da subventia ai ramane el cu toata productia nu e corect ? Cum justifica fermierul productia mare care i ramane ? Multi fermieri vand productia la negru de acasa cu amanuntul la kg . De ce Anaf nu controleaza productiile si directia lor ? Culmea este ca vand productia tot la taranul ce are teren in arenda . Fermierul da arenda 500 kg porumb la ha iar omului nu i ajunge si cumpara de la fermier porumb cu 1 leu kg la negru .Ce face fermierul cu banii proveniti din evaziune ? Masini de lux vile concedii de lux iar taranul vai de capul lui.

 9. Atat timp cat statul sau ue iti da niste bani moca ar trebuii si verificati cei care au primit banii ce au facut cu ei, se presupune ca ar trebuii investiti in terenul pentru care s-a incasat subventia, sa fie totul contabiliziat,inregistrat si cel care nu are srl sau pfa sa aduca documente doveditoare la apia ( facturi cumparare, vanzare si prestari servicii) si uite asa se elimina si evaziunea. Vrei subventie vino cu documente nu la carciuma si astepti subventia sa achiti datoriile la bautura. Ne plangem ca nu avem agricultura performanta, de unde sa avem cand doar 3% din fermieri sunt contabilizati si cei care au 1ha, 2,3 fac o lucrare minima, seamana ceva acolo sa fie pus si asteapta banii apia si sunt pe plus.
  Sa se dea subventia pe ferma si inregistrare fiscala

 10. Domnul Cornel Stroescu are dreptate si vorbeste in cunostiinta de cauza spre deosebire de unii dintre dumneavoastra.
  Nu e normal ca priprietarul sa incaseze subventia APIA. Normal este sa incheie contract de arenda pe o perioada convenita de comun acord cu fermierul. Astfel, fermieril preia (de multe ori) un teren neprofuctiv, (uneori parloaga cu maracini), cheltuie in primii ani bani multi care nu sunt acoperiti de productiile mici obtinute de pe terenul neproductiv si, ar fi culmea ca atunci cand dupa cativa ani a scapat de buruieni si alti daunatori (insecte, soareci, fungi) prin aplicarea unui asolament coroborat cu o tehnologie corecta, sa vina proprietarul cu care sa nu ai contract si sa-ti puna sula in coasta ca el vrea sa-l dea la altul care-i da mai mult (fara a socoti cati bani ai pierdut anii trecuti sa aduci terenul la a fi dat productia de anul asta). Intelegeti domnilor???

  1. Ce sa intelegem ca oameni la costum ce stau prin birouri dau sfaturi in agricultura ? Vad ingrijorarea pentru animalele salbatice dar pentru taranul amarat care nu are de lucru sau ce pune pe masa sau vine scoala si nu are cu ce da copiii la scoala cu ce i imbraca sau hrani astea nu sunt probleme ? Noi respectam legea europeana ca fermierul incaseaza subventia corect. Dar salariul minim ? Locuri de munca ? Programul de lucru zile libere sau concediu ? Pentru astea nu sunt legi europene ? Sunt dar patronul roman doar drepturile lui le vede ceilalti sclavii nu le place munca . Iti da fermierul de muncs in campanie 14 ore pe zi la negru cu 40 lei ziua fara apa mancare si tu nesimtitule preferi ajutorul social ? Ia mars tu in strainatate si adu bani in tara sa avem noi ce fura . Da nu se mai stie de bun simt in tara asta

 11. Intradevar sunt unii proprietari de teren care in ultimul timp vor sa incaseze si subventia si mai mult sa le dai si jumatate din arenda in produse. Gresesc fermierii care accepta acest lucru. Se creeaza dezechilibre in contabilitatea firmei in acest caz. Lucrand de ex 100 ha teren, dar tu ai declarat la APIA ca lucrezi de ex. 70 ha , cum justifici cheltuielile pe care le-ai facut (100 ha) , cum justifici productia aferenta celor 100 ha ?

 12. Sa imi explice cineva unde este evaziunea daca fermierul lasa proprietarul sa incaseze subventia. Este o intelegere corecta dintre cele 2 parti. Fermierii icaseaza subventiile dar impoxitele le plateste. proprietarul cum vine asta ? De aia au acumulat averi uriase fermierii si-au batut joc de taranul roman care prin pretul urias la lucrarile agricole au fortat si au silit oamenii sa il dea in arenda. Dar cand au incheiat contracte pe zece ani si proprietarul de teren a murit fermierul incaseaza si subventia si toata productia iar la finalul contractului face altul cu semnaturi false e aranjat pe viata.

  1. Evaziune este in deducerea TVA-ului de catre cel care lucreaza terenul si care vinde la negru productia obtinuta.
   Iar la faza cu contractul -APIA =ANAF=Primarie= dezinteres in munca pentru care sunt platiti.Ei trebuiau sa constate si sa comunice uni catre altii acest lucru .Dar daca functionarii sunt interesati de spagi nimeni nu e tras la raspundere si nici nu fac nimic din proprie initiva sau din interes de serviciu.

 13. PFAul cel mai mare mod de a face evaziune cum e posibil ca un Pfa sa lucreze 300 ha de teren fara angajati da statul ii acorda subventii la teren la motorina la inverzirea 2 sprijin cuplat rsmburs de TVA sau tot felul de facilitati face evaziune vinde marfa firect din camp cu TIrul fara acte la combinate de cresterea pasarilor sau a porcilor sau vitelor Evaziune este ridicata din cauza ca nimeni absolut nimeni nu controleaza agricultura.

 14. da eu decand vb pe aici si toti ma injura . arenda este prin unele locuri 30-40 litri ulei din ala penal luat din market cu 3 lei litru sau maxim 500 kg cereale la ha sau va dau ex de fermieri care nu au dat nimic de ani de zile

 15. Normal ca te plangi chiaburule,inseli oameni cu 1000kg la hectar si tu faci profituri uriase si acum vii si spui ca ramai fara teren,cea mai mare saracie la sate este acolo unde activati voi mari fermieri,ati luat tot terenul,ati arat pasunile in cardasie cu primari de nu mai are unde sa pasca vaca nenorocitului de la sat,ati inselat batranii si acum aveti nesimtirea sa spuneti ca isi iau oameni terenul inapoi.

  1. Pai,de ce investesti gresit in Tata ta ,Stroescule,or esti agramat economic si nu cunosti cum ca agricultura romaneasca are “picoarele de lemn”: investitia “feodalului”,iar pamintul apartine taranului ,dealtfel tinut in saracie si mizerie – de voi de la revolutie incoace!Dai pamintul inapoi si ajutal sa se capitalizeze,or capitalizeazal tu si dai 50% din ce creste pe pamintul lui,si nu creste numai ceriale ,ca sa seci averea lui si a Tarii,treci la leguminoase,or asolamentul tot de voi si Camerele agricole nu este controlat?Si te rog,din toti anii cat ai folosit pamantul lor,baga irigatii,plantatii multeanuale,iar tractorul ,silozul s.a .investitii – apartin si lui -nui asa? Or aici o sa va aduca ganditrea voastra socialista!Marele adevar e ca ai lansat o discutie”bomba” in spatiu public,dar nici nu te dumeresti ca abia de aici,cand oamenii o sa isi ia pamantul de la voi o ca incapa sa coopereze ,sa se capitalizeze si sa scape de neincredere si saracie,poti participa si tu si inca 188.000 asociatii agricole din tara,doar sunteti declarati prin lege – cooperative!lor,taranilor leai spus?Ca tot voi ati facit aceste legi de nimica…Actiunile si gandirea cpmplet necapitalista tot voua va joaca festa!Cititi mai mult !Cred ca urmatorul pas al vostru e sa instaurati socialismul,or veti fi zburati de pe piata… ca si asa vai de capul vostru…ati mai facut o lrge pentru suprtmarket…
   Si spune sincer ,nu faci nimic la negru?

 16. Fenomenul este real.Se intampla si la presiunea proprietarilor de pamant intrucat arenda (la mine) este de 450 la 600 ron /ha iar subventia aprox 700 lei/ha.Nu se intelege ca subventia la societati are taxe (profit,TVA,etc) iar la pf nimic.
  In cazul dl.Stroescu cat si in cel relatat de mine se produce evaziune fiscala majora ( se achizitioneaza imputuri la negru,se produce la negru,se vinde la negru,etc)
  Solutiile sunt simple ,variate,numeroase numai sa se doreasca rezolvarea problemei.

 17. Dar despre terenul pentru care se ia subvenții declarat cosit si vândut fânul cu fila de carnet de comercializare si spinii de doi metri neverificate niciodată ce se poate spune

 18. Bravo,,in sfarsit anunta cineva adevarul acceptat de autoritati,,
  Este,, legal ,,acest lucru si chiar incurajat de APIA.
  Nimeni nu are curajul sa faca nimic desi se cunoaste acest aspect.
  Sunt prea multi bugetari si neagricultori care profita de pe urma acestui fenomen.MADR nu face nimic nici macar atunci cand este sesizat de acest lucru.
  Daca stie cineva un avocat bun l-as face milionar la cate astfel de fraude cunosc si APIA nu i-a nicio masura chiar si sesizata in scris.

Scrie un comentariu