Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ȘEF APIA DEZVĂLUIE: Cine sunt FERMIERII BLOCAȚI LA PLATA SUBVENȚIILOR!

Circa 100.000 de cereri au rămas de autorizat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), conform datelor prezentate de ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință care a avut loc miercuri, 28 februarie.

Șeful de la agricultură a arătat că în prezent mai sunt 11 procente de prelucrat în luna martie astfel încât banii să ajungă în conturile fermierilor. Majoritatea dosarelor sunt cele ale agricultorilor care au picat la controlul prin teledetecție și au contestat rezultatele inițiale prezentate de APIA. Concret, conform sursei citate, din 876.958 cereri eligile au intrat la plată 781.608 până la finele lunii februarie, ceea ce înseamnă că 95.349 de cereri sunt încă pe unul dintre fluxurile APIA!

Directorul APIA Bistrița-Năsăud, Emil Scurtu, a declarat pentru publicația locală ”Timp Online” că în județ sunt 1.720 de fermieri blocați din cauza cotrolului prin teledetecție.

În 2017 noi am plătit aproximativ 60 de milioane de euro și am mai plătit în 2018 pentru 2017 alte 18 milioane de euro, deci sunt în total aproximativ 78 de milioane de euro. E o sumă foarte mare plătită. La ora actuală, avem în județ un procent de realizare a plăților de circa 94%. Mai sunt 1749 de fermieri care nu au primit banii dintre care 1720 sunt blocați prin teledetecție în urma teledetecției. Fermierii nu au fost de acord cu interpretarea făcută de firma care a contractat aceste lucrări de teledetecție și este un protocol cu firma de la Timișoara (este vorba despre firma Gauss, cea care se ocupă de interpretarea hărților n.r) care a făcut aceste interpretări și se face a doua fotointerpretare. Dacă fermierul nu e de acord cu amplasarea culturilor, nici cu ce cultură a fost găsită, se trimite la o nouă fotointerpretare. Probabil să fie câștig de cauză, probabil nu. Se vor face anumite controale în teren, ceea ce înseamnă un raport comasat care să confirme sau să infirme ce a spus firma care face fotointerpretarea , a arătat Scurtu.

Foarte important de precizat că sunt fermieri care au primit bani pe 2017, chiar și în avans, chiar dacă au picat la control prin teledetecție. Lucrurile s-au încurcat puțin la interpretarea datelor când foarte mulți fermieri au contestat hărțile făcute de firma Gauss deoarece în mare parte aveau de pierdut bani din subvenții. Mai mult, trebuie spus că deși acești fermieri se consideră ”ghinioniști” pentru că procedura de plată este mai anevoioasă, APIA se află în termenul legal de plată a subvențiilor până la data de 30 iunie 2018.

Și ministrul agriculturii, Petre Daea, a recunoscut că ”sistemul mai dă erori” dar a afirmat că procentul de 11 la sută de fermieri rămași la plată va fi rezolvat în luna martie. De precizat că în acest procent se află și producătorii agricoli care au cerut Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) și care au de adus la agenția de plăți documente justificative pentru a încheia procesul de eligibilitate pentru subvenții.

”Este o activitate zilnică și cu un interes major din partea lucrătorilor. Aici trebuie făcută o remarcă și anume. Sunt situații când dosarele fermierilor au anumite scăpări datorită modului de lucru cu care noi anul acesta am avut prin interesul major să introducem etapă de etapă noi proceduri, să folosim teledetecția ca o măsură de control în afara controlului clasic, sistemul mai dă și erori”, a mai spus ministrul.

Reamintim că în Campania 2017 au fost anunțați inițial un număr de 104.146 de fermieri care au fost că fac parte din eșantionul de control extras după metodele specifice. Ulterior numărul a fost completat cu încă 12.00 de fermieri  care au primit ”cartonaș galben” în 2016.

„Cartonașul galben” a fost anunțat la începutul anului 2016 de către comisarul european Phil Hogan ca o soluție pentru a reduce povara controalelor în fermele unde se constată pentur prima dată abateri de la informațiile declarate și asumate în cererea unică.  Acordarea de către funcționarii APIA a acestei ”penalizări” i-a ajutat pe fermierii care au primit ”cartonașul galben” să aibă redusă la jumătate sancțiunea decisă de inspectorii agenției de plăți. Singura condiție era ca fermierii să fi supradeclarat sub 10% din suprafața determinată pentru plată. Odată cu primirea cartonașului și înjumătățirea sancțiunii fermierii însă erau obligați să intre automat din nou la control în anul următor celui în care au primit cartonașul.

De precizat că acest tip de control, pe care fermierii îl știu deja din 2007 de când se acordă subvenții,  este impus de Comisia Europeană deci nu este decis de statul român fiind modul prin care autoritățile de la Bruxelles controlează practic corectitudinea prin care se dau subvențiile în țările membre.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


16 comentarii

 1. La centrul APIA Huedin din județul Cluj nu a primit nimeni bani pe subvenții din 2017 , decât intr-un procent foarte mic de câteva persoane intr-un sat ! Aceia care au fost plătiți nu aveau terenurile tot în locul unde sa făcut teledetecție? Când s-a făcut controlul și în urma lui nu a fost înștiințat nici un fermier ! În ce condiții sa facă oameni contestații dacă nu au cunoștință de ce li se întâmplă ? Minciuni și tâmpenii!

  1. Nu a făcut nimeni contestații, a făcut firma Gauss un raport de control greșit care face sa nu primească oameni subvenția !

 2. Domnule Ioan, cel mai simplu este sa faci calcule altuia. Din lipsa de activitate dumneata faci calcule peste calcule și acelea eronate. Anul acesta(2017) prețul grâului a fost în jur de 0,6 bani și nu 0,7 bani iar o producție medie la hectar pe ferma la cultura de grâu 6-7 tone/ha. Cheltuielile la ha ptr. aceasta producție se ridica la cel puțin 2500 lei. După câte constat din calculele dumitale ești într-o mare eroare. Te rog sa pui mana sa faci agricultura și apoi sa faci calcule altora.

 3. Ioane apucă -te și tu de agricultură dacă este așa simplu să îți iei și tu suv și vilă nu??Nu vorbi doar să te afli în treabă.Vedem în cât timp Îți iei toate astea! E ușor să vorbești în lipsă de ocupație! !!

 4. controalele trebuiesc facute in teren in permanenta sa fie cineva sa verifice fiecare lucrare din teren animalele sa fie numarate in permanenta sa nu mai avem situatii din alea cand stateau cu crotalele in sertar si incasau subventii sau cand tot felul de parloage trecute la apia ca si cultivate statul platea subventii din bani publici si deci si din banii nostri su fiecare ban sa ajunga in agricultura si nu invilele sau suvurile fermierilor care stau cu burta la soare in caraibe. cadastrarea terenurilor trebuie urgentate.

 5. De ce nu se ia in considerare hartile facute de topograf car a fost la fata locului?? pe deasupra este si cadastrat terenu, asteptam o lamurire din partea cuiva. !!

 6. Cum este posibil satelitul sa vada porumb în loc de floarea-soarelui cultura care a fost înființată si nimeni sa nu vrea sa vina in teren sa constate acest lucru

 7. minciuna minciunilor,cica contrestarea controlului…! abureala aburelilor, de patru ani consecutiv sunt la control ,fara nici o penalitate si nu am luat nici un leu …nici avans nici…lichidare!
  parca promosese oaia-daia,ca cei controlati in ultimi ani vor fi sariti,din schema de control,si vom intra la plati… snoave!
  hai sa ne facem toti buletin de videle,si sa votam ….!daia suntem in plop…hadeti in control de pe acum !va astept si anul asta!oricum de la anul va parasesc eu,tara asta trebuie ,sa ramana altora…

  1. Asa este si eu sint in acieasi situoatie nam luoat nici un leu au spus ca nau gasit nereguli la control dar nu fac plata pina la 30 iunie acesta este raspunsu de la apia Vrancia .

  2. Iti spun eu, ca sunt din Teleorman. Teleormanul este intotdeauna pe ultimul loc la plata subventiilor. Eu nu am primit niciun ban, pentru campania 2017. Sa nu iti imaginezi ca Dragnea face ceva bun pentru judetul asta. Este dezastru!

 8. Daca toate terenurile agricole ar fi cadastrate nu ar mai fi atatea nedreptati dar se vede clar ca sau facutimproprietariri ilegale si de aceea nu se face cadastru.APROPO in filiasi dolj cand se face cadastrarea terenurilor?

 9. Cea ce nu stie UE este faptul ca agricultorii romani sunt penalizati ilegal pentru ca masuratorile prin teledetecti sunt eronate si faptul ca statul roman a primit bani de la UE pentru cadastrarea terenurilor dar acest lucru nu sa facut iar pagubitii sunt agricultorii .O tara condusa de corupti iar noi agricultorii suportam toate faradelegile facute de cei care ne conduc tara

Scrie un comentariu