• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII APIA: Ce a cerut România la Bruxelles PENTRU FERMIERI!

    agrointeligenta.ro -

    Solicitarea oficială a României la Comisia Europeană cu privire la plata subvențiilor care sunt achitate fermierilor prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). La nivel european există dezbateri aprinse cu privire la modul în care vor fi plătite subvențiile către fermieri după 2020: prin plata pe exploatația agricolă sau pe suprafață, așa cum se procedează în prezent. Invitat duminică, 17 septembrie, la emisiunea Viața Satului de la TVR 1, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor, a explicat că România susține cu tărie menținerea actualului sistem de plată. 

    ”Vom susține cu tărie menținerea sistemului actual de plată pe suprafață.  Este o chestiune pe care treptat-treptat am adus-o în atenția decidenților europeni și alături de ceilalți colegi din Consiliul European pe agricultură și pescuit. Asta a fost motivația pentru care cred că la ultima întâlnire a Grupului de la Vișegrad în care, într-adevăr am participat alături de Bulgaria și Croația, am semnat o declarație comună pe acest subiect, în sensul că ne dorim foarte clar menținerea actualului sistem, SAPS (Schema de plată unică pe suprafaţă n.r), pentru că trecerea la un sistem de plată pe fermă ar putea fi destul de dificilă pentru foarte multe țări. Acum, faptul că țări europene, chiar dacă suntem noi din zona de centru și de est a Europei, unindu-și glasul și spunând la unison același lucru înseamnă că începem deja să creăm o alianță și o susținere comună pentru aceleași probleme”, a punctat Potor.

    98% dintre fermieri riscă să rămână în afara schemelor de plată de la APIA

    În România este privită cu îngrijorare posibilitatea plății subvențiilor pe exploatație. Șeful APIA Bihor a arătat, într-o declarație pe care o făcea pe 25 iunie, la Ziua Grâului de la Diosig că introducerea plăților pe exploatație ar putea însemna, dacă lucrurile se mențin cum sunt acum, ca 98% dintre actualii beneficiari să nu mai fie eligibili.

    Din păcate, începând cu exercițiul financiar 2021, există și o a doua variantă, de acordare a fondurilor comunitare, cea pe exploatații. În condițiile în care România va fi nevoită să adopte această formă, România va fi într-o situație foarte dificilă, în sensul că doar 2% din fermierii care au depus cereri în campania 2017, au peste 50 ha de teren. Ce presupune sprijinul pe exploatație? Faptul că trebuie să demonstrați în fiecare an dacă ați realizat și cât profit ați realizat. Asta presupune forma organizatorică, personalitate juridică și gestiune economică”, a explicat Florian Pavel.

    În condițiile în care vom ajunge la această formă de sprijin, 98% din fermierii României și 48% din suprafața României riscă să rămână fără sprijin pe suprafață. În aceste condiții trebuie să ne gândim de acum ce poziție va adopta România, pentru că mai avem 3 ani și jumătate până atunci. Încă putem să ne pregătim pentru ceea ce ne așteaptă. Ori de câte ori a fost nevoie, ați dovedit că sunteți capabili să faceți un front comun. Vă rog, atât pe dumneavoastră, cât și organizațiile profesionale din care faceți parte, să strângeți rândurile, pentru ca și în exercițiul financiar următor, la nivelul Comisiei Europene să rămână actualele forme de sprijin”, a fost apelul șefului APIA din județul Bihor.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene

    Ultimele știri

    UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv” Horia Constantinescu a renunțat la funcția de președinte al ANPC