• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Contractul de arendă. Ce obligații au moștenitorii după decesul proprietarului arendator

    Roxana Dobre -

    Contractele de arendă – obligații după decesul arendatorului. Foarte mulți fermieri au trimis redacției Agrointeligența întrebări privind defășurarea contractului de arendă după ce arendatorul, adică proprietarul suprafeței agricole, trece în neființă. Un răspuns la obiect, care să vină în ajutorul producătorilor agricoli care se află în această situație, ne-a fost oferit de Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Mureş.

    ”Pentru contracte de arendă cu durata determinată, conform Codului Civil aplicabil după data de 1 octombrie 2011, decesul arendatorului nu este cauză specială de încetare a contractului, ca şi în cazul decesului arendaşului. În aceste contracte, persoana arendaşului este cea mai importantă, de aceea, la moartea arendatorului, contractul se continuă prin moştenitorii acestuia, în calitate de avânzi cauză (termen juridic pentru succesorii în drepturi n.r), deoarece aceştia preiau prin moştenire drepturile şi obligaţiile autorului lor”, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența șeful de la APIA Mureș. 

    Acesta a mai adăugat că dacă nu intervine o înţelegere între moştenitorii arendatorului şi arendaş, în sensul rezilierii contractului, moştenitorii arendatorului trebuie să continue contractul în condiţiile în care a fost semnat acesta. ”Cum arenda este o specie a contractului de locaţiune, cu aplicabilitate specială, trebuie ţinut cont şi de regulile generale din materia locaţiunii, cu excepţia cazului în care avem reglementare expresă în materia arendării. Astfel, nici în cazul decesului locatorului (care are aceeaşi calitate cu arendatorul), contractul nu încetează prin decesul acestuia, deci moştenitorii pot fi obligaţi să continue contractul antecesorulului lor. Totuşi, deoarece legea nu interzice expres acest fapt, părţile puteau include în contract clauze speciale de încetare şi la decesul arendatorului. Cum acest fapt nu este însă evident în avantajul arendaşului, care este interesat de exploatarea terenului, este puţin probabil ca părţile, deci mai ales din perspectiva arendaşului, să fi inserat şi semnat o asemenea clauză”, a mai subliniat specialistul de la agenția de plăți Mureș.

    Citiți și alte articole pe acest subiect:

    EXCLUSIV. ARENDA ”LA NEGRU”: FENOMENUL care RISCĂ SĂ ARUNCE ÎN AER PRODUCȚIA AGRICOLĂ A ROMÂNIEI!

    Ai luat sau ai dat TEREN ÎN ARENDĂ? Iată PREȚURILE MEDII ALE PRODUSELOR AGRICOLE care se iau în CALCUL LA PLATĂ!

    EXCLUSIV! Discuții cu fermierii pentru ELIMINAREA IMPOZITULUI pentru SUBVENȚIILE APIA ȘI ARENDĂ!

    PĂȘUNI și FÂNEȚE – DISPONIBILE PENTRU ARENDĂ! LISTA OFICIALĂ cu TERENURILE LIBERE DE LA ADS!

    CÂT SE PLĂTEȘTE ARENDĂ pentru TERENUL AGRICOL LUAT DE LA STAT!

    CONTRACTUL DE ARENDĂ: Ce trebuie să conțină, CUM SE ÎNREGISTREAZĂ și cine încasează SUBVENȚIA DE LA APIA

    SCHIMBARE privind VALABILITATEA CONTRACTULUI de ARENDĂ pentru APIA!

    VESTE BUNĂ despre VALABILITATEA CONTRACTELOR DE ARENDĂ pentru SUPRAFEȚELE DECLARATE LA APIA!

    FERMIERI, atenție la CONTRACTELE DE ARENDĂ pentru TERENURILE DECLARATE LA APIA!


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd