• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EMIL DUMITRU la Conferința CAPITAL: Anumite țări din UE finanțează agricultura ÎN AFARA REGULAMENTELOR EUROPENE!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii români sunt defavorizați în fața celor străini iar Europa închide ochii și lasă alte state membre să finanțeze industria alimentară și agricultura cu diverse măsuri de ajutor de stat care nu sunt dintre cele mai transparente, este de părere liderul Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru. Prezent astăzi, 4 octombrie, la conferința Revistei Capital ”Cum valorificăm la maximum producția agricolă și alimentară”, Emil Dumitru a avut un discurs tranșant privind modul în care Europa hotărăște să își trateze fermierii! 

    ”Practic sunt anumite țări care au devenit cu adevărat competitive dar care finanțează agricultura dincolo de mecanismele prevăzute în regulamentele europene și lucrul acesta ar trebui să înceteze. Ar trebui să înceteze și modul în care Europa face acele tratate de liber-schimb cu țările terțe pentru că, vă dau un simplu exemplu, România este țara cu cea mai mare suprafață cultivată cu porumb, avem undeva la 2,650 de milioane de hectare semănate cu porumb anual, producem undeva la 12 milioane de tone, dar, cu toate acestea, Europa, într-un exces de zel, face acord de liber-schimb cu Ucraina, care este cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeană, în condițiile în care eu, fermier din România, am niște bariere pe ceea ce înseamnă bune condiții agricole și de mediu pe care trebuie să le respect datorită legislației europene pe când colegul din Ucraina, nu”, a arătat Emil Dumitru.

    Acesta a atras atenția că a venit momentul ca România să stabilească foarte clar o strategie ca stat în care să arate ce își propune și ce trebuie să finanțeze. ”Pentru că degeaba vom finanța supradotarea fermelor din sectorul vegetal unde sigur că modul în care se depun proiecte este mult mai facil, un proiect se scrie în 3-4 zile, pe când un proiect pe parte de zootehnie are nevoie de foarte multe avize și nu face atractivă măsură. Și trebuie să vedem în viitor care sunt pozițiile noastre de stat în aproape dezvoltare pe ce înseamnă zona de convergență a plăților directe și modul în care uneori Comisia Europeană intervine în mod brutal într-o piață unică europeană în a permite din afară să vină tot felul de materii prime. Nu cred că este neapărat ceva rău să avem piețe de export pentru materii prime deoarece pe acestea le-am câștigat cu greu. Spre exemplu, pe ce înseamnă exportul de grâu în Egipt ne-a trebuit foarte mulți ani să îi convingem pe partenerii egipteni că grâul nostru este unul de calitate. Și intrăm în competiție cu Franța, cel mai mare producător de grâu din Europa”, a mai punctat liderul fermierilor din Federația Națională Pro Agro.

    Emil Dumitru, care este la rândul său fermier, recunoaște că agricultura României a cunoscut o dezvoltare și pentru că suntem membrii în Uniunea Europeană și primim subvenții, fie plăți directe, fie pe Pilonul II de dezvoltare rurală.

    ”Trebuie să vedem unde suntem și ce vrem să facem în viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) care se va discuta și dezbate clar la Bruxelles și România va avea un cuvânt mare de spus dacă vom știi să ne fixăm niște priorități ținând cont că în 2019 vom deține președinția rotativă a Consiliului Europei și asta înseamnă că trebuie să avem o strategie de țară. Eu cred că agricultura României a cunoscut o dezvoltare și pentru că suntem membrii în Uniunea Europeană și primim subvenții, fie plăți directe, fie pe Pilonul II de dezvoltare rurală, este o sumă consistentă pe care anual statul român o plătește, pe deoparte prin proiecte europene și pe de alta prin plăți directe.  Este absolut necesar ca statul românesc să aibă și totodată nu trebuie să reacționăm emoțional la propunerile pe care statelele membre le fac în momentul de față pentru ceea ce înseamnă plafonarea subvențiilor pentru că avem companii foarte mari care sunt competitive tocmai pentru că au o forță de negociere foarte mare și nu în ultimul rând cred că discutăm prea mult despre modul în care finanțăm agricultura și industria alimentară și nu ne uităm la relațiile dintre partenerii pe filiera de produs”, a conchis președintele Pro Agro.

    Conferința Capital ”Cum valorificăm la maximum producția agricolă și alimentară” și-a propus o dezbatere care i-a pus față în față pe cei mai importanți factori de decizie din partea autorităților cu reprezentanții industriei agricole și alimentare, precum și cu reprezentanți ai ambasadelor din România. Potrivit ultimelor date furnizate de Comisia Europeană, citate de Revista Capital,  firmele din țara noastră au exportat 7,15 milioane de tone de cereale adică un sfert din totalul exporturilor europene din perioada 2016-2017. Cea mai mare parte din cantitate a fost reprezentată de grâu – 5 milioane de tone, dublu față de media înregistrată între 2011-2015.

    Fermierii atrag atenția însă că, exportând cerealele, trimitem peste granițele țării materia primă pentru mâncarea noastră de zi cu zi pe care apoi o importăm. De asemenea, România exportă anual milioane de animale vii ieftine și importă în schimb carnea foarte scump. Fermierii din România pierd bani, iar consumatorii trebuie să plătească mai mult.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale