Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ATENȚIE, FERMIERI! FOLOSIREA PESTICIDELOR – INTERZISĂ pentru ACESTE SUPRAFEȚE AGRICOLE!

Produsele de protecție a plantelor, eliminate de pe aceste suprafețe agricole! Ministerul Agriculturii și Dezvoltrii Rurale pune în practică o reglementare la nivel european prin care se interzice folosirea acestor produse chimice pentru suprafețele care sunt incluse în schema de înverzire, respectiv pe zonele cu culturi secundare sau strat vegetal și pe zonele cu culturi fixatoare de azot.

În cadrul unui proiect de modificare a Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 619/2015, MADR anunță și că fermierii nu mai pot să folosescă aceste produse chimice pe suprafețele care aduc eligibilitatea la plata pe înverzire. Astfel, se introduce un nou alineat în legislație: ”Pe zonele cu culturi secundare sau strat vegetal și pe zonele cu culturi fixatoare de azot se interzice utilizarea produselor de protecție a plantelor”. În această categorie intră insecticidele, fungicidele sau erbicidele.

DOCUMENT UTIL: PROIECTUL DE MODIFICARE A ORDINULUI 619/2015 – PDF

Totodată, se mai aduc și alte modificări legate de schema de înverzire. ”Pentru efectuarea plăţii pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu, conform art. 1 pct. 1 din Regulamentul (UE) nr. 2.333/2015, fermierul poate să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce priveşte zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, fără a modifica procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat, iar amestecul de specii de culturi pentru strat vegetal să fie cuprins în anexa nr. 5”, spre exemplu.

Legat de aceste schimbări de amplasament, MADR arată că ”Fermierul are obligaţia să notifice APIA asupra modificărilor până la data de 15 octombrie a anului de cerere”, schimbare ce intră în vigoare începând cu anul de cerere 2018.

Citiți și:

PLATA PE ÎNVERZIRE: Ce trebuie să știți despre ÎNFIINȚAREA COVORULUI VERDE pentru ZONA DE INTERES ECOLOGIC (ZIE)


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Asta înseamnă că nu mai putem folosi pesticide la culturile principale de soia,mazare si lucerna , care fac parte din ZIE? ??? Si dacă răspunsul este da , pe astea cum le întreținem ?

Scrie un comentariu