• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ISRAELUL – ÎNCĂ BLOCAT pentru EXPORTUL DE ANIMALE! Eurodeputatul DANIEL BUDA, apel la Comisia Europeană pentru DESCHIDEREA PIEȚEI!

    agrointeligenta.ro -

    Israelul își menține granițele închise pentru transporturile de animale din România. Fie că este vorba despre ovine sau bovine, acestea nu pot fi comercializate către acest stat, blocajul fiind impus din martie 2017. Europarlamentarul Daniel Buda a solicitat Comisiei Europene o clarificare a situației, precum și un sprijin cu privire la ce se poate face pentru ca România să reintre în ”grațiile” economice ale guvernului israelian. 

    ”România se află în pragul de a pierde deschiderea către piața israeliană de ovine și bovine, acest lucru în condițiile în care, în anul 2016, din totalul de 571 972 de capete de ovine și bovine ajunse în porturile Israelului din porturi europene și australiene, 215 000 de capete au provenit din România. ​Astfel, România s-a poziționat ca principalul furnizor al Israelului în ceea ce privește sectorul ovinelor și bovinelor, fiind un partener comercial important pentru Israel. În prezent, s-au înregistrat scăderi drastice ale exporturilor de animale, motivele fiind inexplicabile pentru furnizorii români. Comunicarea cu partenerii din Israel este la momentul actual una deficitară, neexistând nicio reacție referitoare la menținerea relațiilor comerciale. ​România nu își permite pierderea unor piețe importante cum este cea din Israel, drept urmare, se impune luarea unor măsuri imediate pentru sprijinirea fermierilor români în vederea consolidării relației comerciale pe acest segment al ovinelor și bovinelor. ​Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele avute la îndemână în vederea susținerii demersurilor fermierilor din România pentru a avea din nou un acces facil la piața israeliană”, arată europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

    ​În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru comerț, Cecilia Malmström, aceasta îi transmite reprezentantului României că oficialii Comisiei au solicitat clarificări din partea autorităților israeliene și din partea României și vor continua să abordeze aceste preocupări pentru a asigura o soluționare rapidă a acestei chestiuni.

    Iată răspunsul integral primit de către europarlamentarul român din partea CE:

    “Comisia a fost informată cu privire la restricțiile la importul de animale vii din România, care au fost impuse de serviciile veterinare din Israel în martie 2017 și care au fost prelungite până în iunie 2017. Conform informațiilor de care dispune Comisia, este posibil ca aceste restricții să fi fost aplicate ca urmare a unor presupuse încălcări ale condițiilor de import israeliene, cum ar fi documentația, sau ca urmare a importurilor de animale neautorizate de legislația israeliană.

    Cu toate acestea, restricțiile par să afecteze toate importurile de animale vii în Israel și nu vizează o țară anume.

    În 2014, taxele vamale la importurile de viței și miei au fost reduse, fapt care a dus la intensificarea importurilor de animale vii. Recent, organizațiile pentru bunăstarea animalelor au criticat condițiile de bunăstare a animalelor în timpul transporturilor de animale pe distanțe lungi și au făcut presiuni sporite asupra guvernului israelian pentru a pune capăt transporturilor de animale vii către Israel. Aceste organizații susțin că transporturile de animale vii ar trebui înlocuite cu exporturi de carne. Mai mult, atât parlamentul israelian, cât și Curtea Supremă a Israelului s-au implicat în această chestiune.

    Comisia are cunoștință de existența unor consultări purtate de serviciile veterinare din Israel în legătură cu acest subiect. Experți din partea partenerilor comerciali, în special Australia și UE, au fost invitați să participe la întâlniri cu oficialii israelieni.

    În ultimii doi ani, guvernul israelian a mărit contingentele scutite de taxe vamale pentru importurile de carne în Israel. Această măsură ar putea contribui la compensarea, pentru țările exportatoare, a pierderilor legate de accesul la piață care rezultă din restricțiile impuse asupra importurilor de animale vii.

    Comisia a solicitat clarificări din partea autorităților israeliene și din partea României și va continua să abordeze aceste preocupări pentru a asigura o soluționare rapidă a acestei chestiuni.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd