Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚII APIA 2017: Când vor intra la plată ȘI CRESCĂTORII DE BOVINE!

Când încep plățile APIA și pentru crescătorii de bovine – de lapte și de carne. Este întrebarea pe care și-o pun foarte mulți fermieri și pe care am adresat-o secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Cea mai așteptată sumă din banii ce li se cuvin crescătorilor de vaci este sprijinul cuplat pentru zootehnie. Această schemă se supune unor reguli suplimentare care, în această fază, împiedică intrarea acestei subvenții la plata avansului.

După 15 noiembrie când trece perioada de retenţie pentru bovinele de lapte şi de carne, vom putea începe plăţile şi în cazul lor. Noi ne-am axat pe ceea ce a trebuit să facem în prima etapă astfel încât plățile să demareze. Și știți că fermierii din România sunt integrați: au și teren, au și animale și pot să obțină aceste avansuri. Deci după 15 noiembrie – este o regulă europeană, nu putem sări etape ca apoi să fim penalizați și să fie penalizați producătorii”, a declarat secretarul de stat Daniel Botănoiu într-un interviu acordat Agrointeligența.

Nici ajutoarele naționale tranzitorii nu pot fi achitate de APIA la avansul ce se achită în aceste zile. Cu clarificări vine tot secretarul de stat Daniel Botănoiu.

ANT-urile sunt în bugetul anului următor. Noi ne-am propus ca până la finele lunii martie, cel târziu, să lămurim cu tot ce înseamnă plățile către fermieri. Nu pot da un termen exact, pentru că ținem de buget, dar pot să vă asigur că noi căutăm să ducem banii cât mai repede la fermier pentru că sumele ajung apoi în economia reală, se rostogolesc o perioadă mai mare din an, aducând valoare adăugată mai mare”, a explicat secretarul de stat Daniel Botănoiu.

Vă reamintim că începând de luni, 16 octombrie, APIA a demarat plata avansului APIA către fermieri. Se achită 70% din schemele de plăți directe și 85% din măsurile de plăți compensatorii. În această dimineață, ministrul agriculturii a anunțat și care au fost primele plăți efectuate.

Azi noapte (luni – n.r.), la orele 00:00, am dat drumul la plata avansului pe suprafață pentru anul 2017. Toată rețeaua APIA a funcționat de la miezul nopții în toată țara și până în prezent au primit avansurile 24.464 de fermieri dintr-un total de 885.000, iar suma plătită se ridică la peste 42,1 milioane de euro. Avansurile reprezintă 70% din plata nominală pe suprafață din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)”, a spus ministrul agriculturii Petre Daea în ziua în care s-au demarat plățile la APIA.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Sa dar ajutorul pe cap de animal (lapte) din Septembrie . Iar eu nu am primit acest ajutor . Centrul Judetean (APIA) da vina pe Centrul de la Bucuresti . Va rog sa imi trimiteti un raspuns , de ce nu am primit nici pana acum banii.

  2. Mie mi sa spus la apia ca după 15 noiembrie o sa luam și pe pământ noîn cei care avem bovine!!!reguli peste reguli, eu știam ca pe bovine o sa se dea de la sfârșitul lui septembrie dar acum e după 15 noiembrie!!

Scrie un comentariu