Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

SĂPTĂMÂNA BANILOR pentru FERMIERI: Sumele ce TREBUIE SĂ AJUNGĂ ÎN CONTURI!

Săptămâna banilor pentru fermieri: sumele care trebuie să ajungă în conturile producătorilor agricoli cu dosare autorizate la plată de către funcționarii APIA. După ce achitarea avansului din subvențiile pe 2017 a demarat din 16 octombrie, primii fermieri au început deja să anunțe că le-au intrat banii. Marea majoritatea a agricultorilor vor încasa sumele cuvenite în această săptămână. 

Procedura de la autorizarea dosarului la plată la APIA și până la intrarea efectivă a sumei în contul fermierilor necesită minim două zile. Este motivul pentru care nu toți fermierii care au intrat la plata avansului au încă banii în conturi.

Citiți și: 

PRIMII FERMIERI CU BANII ÎN CONTURI. În ce județe S-A ÎNCASAT AVANSUL APIA!

Potrivit celor mai noi declarații ale ministrului agriculturii Petre Daea, însă, numărul beneficiarilor de subvenții pentru care s-au operat deja plăți în sistemul APIA a depășit 657.000 de exploatații. Cele mai multe autorizări au fost efectuate în cea de-a doua jumătate a săptămânii trecute, ceea ce face ca banii să ajungă la fermieri în următoarele zile.

Citiți și:

SUBVENȚII APIA 2017: Când vor intra la plată ȘI CRESCĂTORII DE BOVINE!

Plăţile se efectuează la cursurile de schimb valutar stabilite de către Banca Centrală Europeană, astfel:

– 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 29.09.2017 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329/05 din 30.09.2017, pentru plăţile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă);

– 4,5390 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30.12.2016 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 491/01 din 31.12.2016, pentru plăţile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).

După autorizarea unui dosar la plată, acesta trece în contrabilitatea APIA, unde se efectuează ordinul de plată. Acesta pleacă la Trezorerie de unde se dau drumul banilor către banca unde fermierul are contul valid. Abia după ce se parcurge și procedura bancară, agricultorul poate să beneficieze efectiv de semele ce i se cuvin.

 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!