Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

FERMIERI CHEMAȚI DE URGENȚĂ LA APIA!

Producătorii agricoli, chemați  de urgență de funcționarii APIA la sediile agenției de plăți unde au depus cererea unică. Mai mulți producători agricoli din țară ne-au trimis mesaje că au fost sunați de funcționarii care se ocupă de dosarul lor de subvenții pentru a se prezenta de urgență. Motivul este același în toate cazurile: fermierii sunt solicitați să semneze rapoartele de control astfel încât să intre la plata avansului pentru Campania 2017. Este vorba despre acei fermieri care au picat anul acesta la controlul prin teledetecție și pentru care de abia acum situația a fost deblocată. 

Producătorii agricoli trebuie să semneze raportul de control întocmit de firma Gauss sau pot refuza semnarea acestuia dacă rezultatele nu li se par corecte, Vestea bună este că situația începe să se deblocheze și pentru acești producători agricoli care nu au intrat la plata avansului începând din 16 octombrie.

Scopul controlului prin teledetecţie este de a verifica, pe un eșantion de cereri, condiţiile în care este acordat ajutorul financiar solicitat în cererile de sprijin. Controlul prin teledetecţie  se realizează pe baza eşantionării cererilor unice de plată pentru controlul pe teren în cadrul anului de cerere 2017. Pentru fiecare parcelă a fermierilor selectaţi la controlul prin teledetecţie pentru care s-a solicitat sprijin, se vor verifica cel puţin :

-Detectarea caracteristicilor neeligibile (apă, clădire, pădure) şi determinarea suprafeţei eligibile pentru schemele de suprafață prevăzute în OUG nr. 3/18.03.2015, cu modificările și completările ulterioare, incluzând respectarea dimensiunii minime a parcelei;

-Verificarea utilizării terenului (tipul de suprafaţă agricolă);

-Verificarea culturilor care fac obiectul plăţilor cuplate;

-Verificarea culturilor care fac obiectul diversificării;

-Verificarea caracteristicilor care fac obiectul Ariilor de Interes Ecologic;

-Verificarea respectării normelor privind Ecocondiționalitatea.

Vă reamintim că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat astăzi, 6 noiembrie, că suma totală autorizată la plată până la data prezentei, reprezentând avans aferent Campaniei 2017, este de 875,25 milioane euro pentru un număr de 727.214 fermieri care au depus Cerere unică de plată.

APIA precizează că 604,73 milioane euro s-au autorizat la plată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar diferența de 270,52 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național.

De asemenea, informăm că în perioada 16.10.2016 – 06.11.2017, APIA a autorizat la plată suma de 2,765 miliarde euro, din care:

• 2,488 miliarde euro – Campania 2016 din FEGA (Fondul European de Garantare Agricola), FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) + cofinanțare de la BN1 (Bugetul Național) și BN (Bugetul National)
și
• 276,83 milioane euro – Măsuri de piață și comerț exterior, Ajutoare de stat și alte reglări de plăți efectuate pentru Campaniile precedente.

Din 16 noiembrie, agenția de plăți va demara și plata avansului pentru crescătorii de vaci și bivolițe, mai exact 70 la sută din valoarea Sprijinului Cuplat Zootehnie pe 2017.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu