Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ULTIMA ORĂ din PARLAMENT! Anunțul făcut de MINISTRUL PETRE DAEA despre PLATA SUBVENȚIILOR!

Plata subvențiilor – raport în fața parlamentarilor din Comisia de Agricultură. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit astăzi, 7 noiembrie, cu toată echipa de conducerea a MADR de la consilieri personali, secretari de stat, până la directorii generali ai APIA și AFIR, în fața membrilor Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților pentru a prezenta raportul activităților de la minister. În prim plan a fost prezentarea plăților efectuate din subvențiile către fermieri, atât pentru 2016 dar și 2017!

La audierea am spus că vom prezenta de fiecare dată rezultatele pe care le avem în domeniul agriculturii vizavi de programul de guvernare. Am spus că vom fi la nivel de secretar de stat tot timpul la comisiile de lucru. În prezentarea de astăzi am avut în vedere să răspundem pe o logică corectă a programului de guvernare. Aș începe cu acordarea în timp a subvențiilor pentru agricultură pentru Campania 2016, program realizat la 31 martie 2017. La 31 martie 2017 APIA a autorizat la plată 2, 765 miliarde euro pentru Campania 2016”, a arătat ministrul agriculturii.


”Plățile în avans pentru Campania 2017, demarate pe 16 octombrie 2017 la minutul 1 având posibilitate pentru că lucrurile erau clarificate prin controale și punerea la timp a cererilor. În perioada 16-30 noiembrie trebuie să acordăm întregul avans iar de pe data de 1 decembrie începem plata regulară. Avem banii alocați în buget, acesta a fost aprobat de Parlament. 884.397 de fermieri vor beneficia de un avans de 70% din subvenție iar în prima zi – 42,1 milioane euro au fost plătite pentru 24.464 beneficiari”, a mai spus ministrul agriculturii.

În acest moment avem undeva aproape de nouă sute de milioane euro, ceea ce este un efort formidabil. Deci este un program realizat la timp și fără echivoc”, a anunțat ministrul agriculturii despre stadiul plăților din avansul APIA 2017.  Acesta a arătat că procentul autorizărilor la plată se situează la 82,3% și că au intrat la avans 728.829 de beneficiari.

Până la 1 noiembrie 2017 s-a încasat din fonduri europene suma de 2,5 miliarde de euro

În 2017 se prevede încasarea a 3,3 miliarde de euro din fonduri europene pentru agricultură și dezvoltae rurală, din care FEGA 1,775 miliarde de euro (procent de absorbție de 99,04%) și FEADR 1,558 miliarde de euro. Potrivit ministrului agriculturii, România ocupă în trimestrul II primul loc la absorbția celei mai mari sume din FEADR cu 313,7 milioane de euro (înaintea Poloniei, Italiei, Germaniei și Franței). În 2017, România a fost de trei ori pe primul loc în accesarea fondurilor europene: în martie și august la accesarea sumelor din FEGA și în trimestrul II pentru FEADR.

Rămâneți pe www.agrointel.ro! Echipa Agrointeligența se află în acest moment la ședința cu ministrul agriculturii în Parlamentul României și vom reveni cu cele mai utile informații de la fața locului!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Minte asta de ingheata apele, ca toti ..sideratii guvernului acesta. Au platit doar 70 euro pe hectar, iar diferenta de pana la 70%…o minciuna. Astazi cu 6 zile(..din care…lucratoare 4 ) anunta ca nu mai da avans la bovine..la toata lumea, cum s-a laudat pana acum…ca nu pot da …auzi-doua avansuri(…cand ei nu au dat nici unul complet)..ca dau preferential… mai mult nici nu s-a publicat cate animale intra la subventie si cat se primeste pe cap de bovina… Domnule ministru….nu ma mai mira nimic…si nici nu ma mai maira de ce te-au adus in echipa excrocului numit TUDOSE… Ptr ca esti de toata…P**a.. Rusine sa-ti fie…daca mai ai bun simt… mars…la ciurda!!!

  2. Astazi 08 noiembrie am primit un plic de la APIA prin care suntem anuntati ca am fost cazuti la control prin teledetectie si ca ar mai trebui nu stiu ce acte la dosar.ca pana nu se rezolva problema nu se deblocheaza plata subventiei.vi se pare normal ca la data cand banii trebuiau sa fie deja in conturi,noi deabia aflam ca am fost la control?de ce nu sa anuntat dinainte?
    Si cum se face ca anul acesta am cazut si la control prin teledetectie,si la controlul animalelor?tin sa precizez ca in ultimii 6 ani…suntem la al 3 lea control…ciudat ca calculatorul ala ne alege aproape in fiecare an,chiar daca in anii precedenti totul a fost in regula la controale.

  3. Daca tot se lauda ministrul cu recorduri de absorptie de fonduri europene, poate faceti si dumneavoastra, cei de la Agrointeligenta, o investigatie cu motivul pentru care nu se misca nimic pe masura 4.1. Sunt foarte multi fermieri care au depus proiecte si pe vegetal si pe ferme de familie. AFIR a publicat doar pentru vegetal un raport de selectie iar pe ferme de familie nimic. Nu stiu care sunt banii astia luati ca fonduri europene ca toti beneficiarii se plang ca lucruri s-au cam blocat.

Scrie un comentariu