Ştiri agricoleTractoare și combine

LEGE NOUĂ: CONDUCEREA TRACTORULUI FĂRĂ PERMIS – PEDEPSITĂ CU ÎNCHISOAREA! Ce alte modificări sunt propuse PENTRU CIRCULAȚIA UTILAJELOR!

Foto: www.adevarul.ro

Schimbări majore pentru fermierii care dețin tractoare! Guvernul a adoptat, miercuri, 15 noiembrie, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală, precum și a altor acte normative. Inițiativa legislativă prevede sancțiuni mai drastice pentru conducătorii auto dar și cei care dețin tractoare cu care circulă pe drumurile publice, fie că vorbim despre utilaje agricole sau forestiere! 

Iată care sunt schimbările propuse de Guvern:

Alineatele (1), (2) și (4) ale articolului 334 din Codul Penal se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă;

(2) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tractor agricol sau forestier sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulație în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Alineatele (1) și (2) ale articolului 335 din Codul Penal se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

5. deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

2 5. După articolul 336 se introduce un nou articol, art. 3361 , cu următorul cuprins: Art. 3361 . Consumul de alcool sau de alte substanțe ulterior producerii unui accident de circulație

„(1) Fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanțe psihoactive, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

(3) Nu constituie infracțiune consumul de substanțe psihoactive, după producerea accidentului de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane și până la recoltarea probelor biologice, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto.”

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

Schimbările propuse de Guvern după ce în luna aprilie judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis că o persoană care nu are permis de conducere, dar conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier neînmatriculat/ neînregistrat, nu comite o infracțiune. Completul de la Curtea Supremă a luat această decizie pornind de la ideea că tractorul nu este asimilat autovehiculului.

Totul a pornit de la o sesizare a Curții de Apel Timișoara pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost achitat de Judecătoria Deta pentru săvârșirea infracțiunilor de punere în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzute de art 334 alin.1 și art.335 alin.1 din Codul penal.

Judecătorii de la ÎCCJ au admis sesizarea, stabilind că nu constituie infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

Citiți și:

CURTEA SUPREMĂ A DECIS! TRACTORUL POATE FI CONDUS PE DRUMURI PUBLICE FĂRĂ PERMIS!

CERTIFICAT DE TRACTORIST sau PERMIS DE CONDUCERE categoria Tr? Ce DREPTURI ȘI AVANTAJE îți oferă fiecare!

Ce reguli trebuie să respecți pentru a circula cu tractorul pe drumurile publice

ȘCOALA DE ȘOFERI TRACTORIȘTI: Cât costă și unde poți obține ACEST PERMIS SAU CERTIFICATUL PENTRU TRACTOR!

AI NEVOIE DE CARNET pentru A CONDUCE TRACTORUL? Iată ce spune POLIȚIA ROMÂNĂ!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


23 comentarii

 1. vom fi la mina politistilor sa vezi amenzi pe spinarea amaritilor daca vreodata cei care isi spun parerea,au mincat PIINE sau MAMALIGA sa nu uite caldura si praful din lan,sau si mai frumos uitatul dupa ploaie si scormonitul dupa bani de motorina,seminte erbicide,reparatii etc

 2. Traim intr-o lume nebuna !
  Am ajuns ca tembelizorul manipulator si calculatorul sa ne dea sfaturile zilnice , educatia si altele.
  Romania e pe locul 6 in Europa ca si intindere si potential suprafata agricola .
  Infrastructura este cea de acum 30 de ani , si unii tampiti vrea sa puna aripi la tractoare .
  Mai sus cineva a spus ,, vor sa distruga micii fermieri,, , Perfect adevarat !
  Este o lupta continua de distrugere a taranului , a agricultorului si oadata cu el traditiile si obiceiurile .
  Momentul intrarii in legalitate a tractoristului, a infractorului mai bine zis , la 27 de ani de la revolutie spune totul despre politica guvernului si masura privind conducerea unui tractor.
  Toate guvernele care s-au perindat au avut o slabiciune fata de taran , ca sa nu se inteleaga ca am ceva cu guvernul actual doamne fereste , e la fel de aiurea ca si cele precedente.
  Nu incurajez infractiunea , dar stim cu toti ca nici pentru legea asta nu sunt pregatiti nici conducatorii si nici tractoristii.

 3. @ramona, te inteleg, dar aproape toate problemele pleaca de la existenta unor legi care nu sunt aplicate in primul rand de stat.Aici ma refer la faptul ca nu exista drumuri de exploatatie, pietruite sau chiar asfaltate, cum ar trebui sa fie si cum sunt in majoritatea statelor di vest. Apoi, pe “timpurile apuse” la toate intrarile pe sosele existau zone cu piatra cubica, denivelate, pt scuturare, acum nu mai sunt, se iese din camp direct pe sosea! Anul trecut, cand datorita precipitatiilor, utilajele mele au facut astfel de mizerie, am incercat sa gasesc niste ziliei care sa curete soseaua, crezi ca am gasit?. Nu, pt ca “asistatii sociali”, nu vor sa vina la munca, decat eventual “la negru”.Sa nu credeti ca pt agricultori este numai lapte si miere, asa cum pare din exterior si ca nu avem de lucru decat 2-3 luni pe an, iar in restul timpului ne “plimban cu jeepurile”(de la Ioan citire). Tot ceea ce achizitionam, de la imputuri, piese, utilaje le facem la pretul pietei, iar ceea ce vindem, produsele agricole indeosebi, le facem la preturile impuse in piata de marii traderi, deci multi traiasc pe “spinarea” noastra, noi ramanand de multe ori cu munca, satisfactia muncii si mai putin cu castigul! O intrebare retorica, crede cineva ca noi nu vrem sa fie totul conform legii?

 4. da asa este vor sa ingenuncheze fermieri mici si cei fara putere financiara sa faca drumuri scoli pentru categorii prima data si dupa asta sa vina cu tot felu de interese

 5. Guvernulsaiidracu si sa dea ordonante sa se faca drumuri nau bani goi si nu mai stiu cum sa faca sa ne ia bani magari dracului sa vie gunoaiele sa lucre iei pământul sa vada cum ie si apoi sa se lege de tractoare.
  Odata ce ICCJ a zis una sau trezit un magar din guvern sa dea o ordonanță.DRAGI COLEGI CARE DETINETI TRACTOARE HAIDETI SA NE MOBILIZAM SA IESIM IN STRADA.
  DIN TOATA TARA SA LE BLOCAM DRUMURILE URGENT SA NU LE MAI TREBUIASCA LA BOI ORDONANȚE TIMPITE PENTRU CE IAM VOTAT…….

 6. Hai sa incepem mai simplu . Domnilor “politisti” , de fiecare data cand opriti o persona in trafic trebuie sa o obligati sa citeasca 3 intrebari dintrun chestionar de examen . Daca nu stie sa citeasca , sa fie arestat pe loc si facuta oferta : ori spun cat si pe cine au platit pentru permis , ori se duc 5 ani la pandaimos fara drept de eliberare inainte de termen . Nicio cioara nu o sa taca si in acest fel o sa retineti cateva zeci de mii de permise de conducere si veti scapa de cativa colegi descurcareti . Dupa aceea o luam de la zero si puteti cere ce vreti voi . Deal ?

 7. Da,
  Pe acelasi principiu “Imbraca-te – dezbraca-te”
  Asa se intampla in Romania ….vine unu’ si propune stabileste legiuieste …apoi …ne batem cu neconstituționalitate , nelegală , etc😅
  Sunt de parere ca fara permis NU ESTE ADMIS indiferent de mijloacele de transport autopropulsate ce se deplaseaza pe drumurile publice.
  INSĂ , trebuie gasit un cadru legal SĂNĂTOS …
  Trebuie stabilit daca a disparut notiunea de “TRACTOR RUTIER “ pe unde circula cu cele AGRICOLE sau FORESTIERE , dar cu subiect si predicat ….ca vrem nu vrem traim intr-o țara preponderent agricola , o țara in care nu mai sunt școli pentru TRACTORIȘTI și o țară in care …..agricultura nu facem cu Doctorii , Polițiștii ,Economiștii , etc , acesti “tractoriști” au familii. , copii și atât au putut ei profesional ….si sincer fara ei nu se poate
  Sunt convins ca ….sunt și minți luminate care vor gasi soluții la aceasta problema !!!
  Un umil ing agronom care se afla intre ciocan si nicovala
  M.C.

 8. Știți,încă o dată vad tot felul de meseriași care vor sa fie “pedepsiți” fermierii,pt că așa consideră ei.De ce ? De ce sa nu mai poată nea Ion sa traverseze satul pe asfalt,văzând că alt drum nu este,sa se facă bani la buget,așa încurajați voi mediul rural ? Sau vreți doar sa eliminați și ultimii concurenți ai marilor baroni? Oricum inconștienți care conduc băuti sînt in orice sector,deci unde este noutatea ? Lăsați oamenii să muncească si plătiți prețul corect pt produsele lor mai bine.

 9. Probabil ca e vreun asistat social care nu este în stare de nimic și trăiește cu impresia ca cine muncește și vrea sa facă ceva trebuie sa împartă cu acești comentatori. Guvernul sa facă drumuri tehnologice, sa se ocupe de țiganii cu căruțe, de țiganii cu mașini cu numere nașpa de Franța și Anglia, coclauri cu bolidului obosite de Bulgaria și apoi de tractoristi și agricultori ca ăștia mai țin tara în picioare nu comentatorii de la bloc asistați social. Sa nu uite ca mai sunt multe persoane în vârstă care fac agricultura de subzistenta ca să nu fie asistati social și aceștia vor fi cei mai afectați.

 10. nu va dati seama ce inbuibati’ sunt astia.bai’domnilor dar o sa vedeti cand se vor termina fondurile,si bai prostilor care mai detineti un ha doua de pamant nu-l vindeti ca aveti copii si nepoti,ca acesti inbuibati au numai 20% pamantul lor pe bune pana la mii de ha-re e al vostru desteptilor care l-ati dat in arenda,tot prosti sunteti,lasal acolo cu buruieni ,sa ne amendeze ca vedem noi pe urma ce urmeaza.Chiar nu vedeti ca au scumpit si painea.

 11. Are perfecta dreptate Dl Ioan despre tractoarele care circula pe drumuri publice .Sa va dau un exemplu concret : circulam pe drumul european cu masina mica si un tractor a iesit de pe tarla plin de noroi lasand mizerie pe carosabil eu am derapat cu masina si m-am rasturnat provocand pagube majore la autovehicol . Cu cine sa ma judec sau cine sa despagubesca daca utilajul nu avea RCA. A urmat un lung proces la care m- am lasat pagubasa. Circula cu remorci noaptea fara semnalizare , sunt bauti la volan unii dintre ei, nu respecta norme minime de conduita . Parerea mea ca trebuie impuse niste reguli stricte si apoi sa fie lasati pe drumuri sa circule. Supararea

 12. cine are tractor poate umbla fara permis pe drumuri de tara de pamant batatorite printre tarlale prin padure etc fara permis cu capul plin de bautura dar bai nene cand ai iesit pe drum public se schimba situatia te supui legislatiei in vigoare. sunt fermierii care detin utilaje de 300 000 € care produce si ma refer la o combina care iese pe drumuri europene fara acte legale incurca circulatia combinierul nu detine permis de conducere nici macar categ”B” daca te loveste mastodontul cine te despagubeste? in concluzie ai acte ptr utilaje iesi pe drumuri publice nu ai acte iesi pe platforme daca nu stai naibii in lanul tau de porumb. ia sa vezi atunci cum fermierii se pun in regula ca au lovele dar daca pana acum o mers asa de acum sunt probleme puneti banii in circulatie nu i tineti la saltele sau prin banci

 13. Mai întâi să retragă permisele de conducere analfabeților . Apoi să facă drumuri secundare pentru că nu e nevoie de permis ca să ieși pe un drum după ce ai bătături in palme de la volan .

  1. Comunisti dau legi . Am ajuns mai rau ca iei macar pe timpul lor nu avea nimeni treaba cu cel care lucra avea cu cel care nu lucra .bravo felicitari romania ajutam pe agricultorii care lucreaza . Mai bnine le-ati da si la tractoristi ajutoare sociale ca iei lucreaza nu ca tigani vostri care le dati ajutoare sociale . Umpleti puscariile de tractoristi ca pe hoti si criminali vostri iat scos . FELICITARI.Datile bani de permis. dabea scot bani pe munca ce o depun sa traiasca de pe o zi pe alta. Sa se faca o statistica citi tractoristi au produs accidente grave . Ieu unu nu am vazut nici unu,prosti cate au intrat sub utilaje agricole care nu au adaptat viteza sau ierau atenti la telefon nu la drum am vazut . Detin toate gradele be ce de strabat toata romania si europa 10000km pe luna cu un trailar copil de 12-13ani in franta mia urcat jondir pe trailar nu le are nimeni treaba . Felicitari parlamentarilor pentru legile aprobate pentru cei care muncesc .

 14. Propunerea legislativa initiata este devastatoare pentru mediul rural si necesita corecturi majore cel purtin sub doua aspecte:
  1.pentru a putea fi pusa in concordanta cu decizia ICCJ care a statuat ca nu contituie infractiune conducerea unui tractor agricol sau forestier pe drumurile publice daca nu este inmatriculat si daca nu detii permis de conducere;
  2.raportat la faptul ca majoritatea oamenilor din mediul urban detin un tractor agricol(de regula U650) neinmatriculat,pe care nici nu mai stiu de unde l-au achizitionat,utilaj cu care se chinuie sa isi lucreze cum pot bucatica de pamant pentru asi asigura existenta. Trebuie clarificate aspectele legate de inmatricularea acestor utilaje care sunt mai vechi decat cei care le folosesc.Ce intelegeti prin inmatricularea acestora domnilor:R.A.R ,documente ,etc?Glumiti, nu-i asa?Nu cumva acest proiect l-ati initiat pentru a distruge tot oamenii amarati si pentru a-i favoriza pe puii de baroni,pe cei care au arendat terenurile nevoiasilor si au supt fondurile europene?Ce urmariti?Halal masura social-democrata!

 15. Corect oricine conduce un utilaj agricol pe drumurile publice trebuia sa detina permis ptr categoria in care se incadreaza utilajul. Daca iese la asfalt ITP RCA ROVIGNETA ca aceste utilaje produc miliarde. Personalul care lucreaza pe utilaje sunt amarati fara permis lucreaza ca sclavii prost platiti fara forme legale ITMul ce face ? Unul care are permis de conducere pune conditii vrea contract de munca vrea program salariu etc iar fermierului nu i convine. Fermierul vrea o sluga proasta pe post de marioneta sa se foloseasca de el doar in campanii si apoi mars acasa.

  1. @robert dar si @ioan,se pare ca voi aveti un dinte impotriva cuiva si-i bagati pe toti in aceiasi oala.Aveti idee cat ar costa RCA la un utilaj agricol, pai Robert daca sustii asta inseamna ca nu stii nimic, esti doar un “chibut”! Pt. utilaje agricole in statele civilizate exista drumuri de exploatatie, astfel incat sa nu se circule pe drumurile publice! In situatia asta, da, nu ai ce cauta pe drumurile publice, dar acestea neexistand puteti sa-mi spuneti pe unde sa se circule?. In alta ordine de idei, unde sa dea examen de rutierist un angajat, pt ca nu uitati cu categoriile B,C si D se poate circula doar cu o remorca!. Statul sa faca prima data ceea ce trebuie facut si apoi sa ceara!

  2. Nu înțeleg de ce va băgați voi ăștia fără nici un petic de pământ în seama. Ști cat costa itp, RCA și toate alea la un tractor sau o combina? Costa în jur la 5 mii de euro pe an..și nu vad justificarea în care un tractor lucrează 6 luni pe an și o combina 2luni. Și sa nu crezi ca viata e asa roz în privința banilor. Sa știi ca nu găsești tractoristi care sa aibă permis și trebuie sa te adaptezi cum poți, chiar dacă le dai 3mii de lei pe luna nu îți vin la lucru…pai dute frate lucrează pe banda pe 1mie de lei în mana. Asa ca nu mai fii tu asa de supărat pe fermierii încearcă sa gândești înainte de toate.

Scrie un comentariu