Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚII APIA. Ministrul PETRE DAEA anunță când începe PLATA ANT-urilor în VEGETAL ȘI ZOOTEHNIE!

Plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) este așteptată de fermieri. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că producătorii agricoli care așteaptă această schemă mai au de așteptat până la începutul anului 2018, lunile ianuarie-februarie. Motivul este legat de efortul uriaș bugetar pe care l-a făcut deja Guvernul României prin Ministerul Agriculturii și Agenția de plăți pentru achitarea unei bune părți din subvențiile în avans pentru Campania 2017! 

Pe scurt, ca să înțelegeți cum se fac plățile prin agenția de plăți trebuie menționat că banii pentru plata avansului din subvenții sunt alocați inițial din bugetul național urmând ca la finalul perioadei de acordarea a sumelor, adică 30 noiembrie, să fie trimisă ”factura” de rambursare către Comisia Europeană.

Mai mult, APIA trebuie să își rezerve în conturi și o mare parte din banii pe care trebuie să îi acorde din 1 decembrie, plata finală sau regulară cum mai este cunoscută pentru fermieri, întrucât Comisia Europeană nu rambursează banii ”peste noapte„ având în vedere că cererea de rambursare nu poate fi trimisă mai devreme de 30 noiembrie, data-limită pentru achitarea avansului.

În privința plăților pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii, fie că vorbim de zootehnie sau vegetal, acestea sunt achitate din sumele alocate Ministerului Agriculturii din bugetul pe anul viitor, în acest caz 2018. Acesta este și motivul pentru care fermierii care așteaptă aceste plăți nu au intrat la avans dar au putut beneficia de restul schemelor care au fost aprobate.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro când intră la plată și ANT-urile. ”(…) Nu, ANT-urile nu intră la plată, pentru că nu putem. Efortul bugetar este limitat și este pe bugetul acesta pe care îl avem acum. Pentru bugetul următor continuăm în așa fel încât în lunile ianuarie, februarie să lichidăm plățile, pentru că știți foarte bine ritmul nostru de lucru, care înseamnă zi de zi și ceas de ceas pentru fermieri, indiferent dacă este zi sau noapte, dacă este sărbătoare sau este zi lucrătoare. Dar, începând cu data de 1 decembrie vom porni plata regulară definitivă, atât în zootehnie, cât și în producția vegetală”, a explicat ministrul.

Șeful de la agricultură a trecut în revistă și efortul susținut pe care l-au făcut funcționarii APIA pentru a plăti la timp în mare parte subvențiile către fermieri. ”Le mulțumesc tuturor, în primul rând fermierilor pentru efortul pe care îl fac în câmp și iată că natura ne-a ajutat. Și la APIA efortul a fost supraomensc. Mai spunea cineva aici că ați avut noroc de la natură. Sigur că norocul trebuie să-l cauți. Dacă nu-l cauți, nu găsești acest noroc. Și iată că noi l-am căutat. Am căutat acest noroc în subvenții, am căutat să le dăm la timp. Iată că le-am dat acum începând cu data de 16 octombrie și au putut să execute lucrările în câmp, iar în momentul ăsta avem 82% din suprafața de grâu a țării răsărită, ceea ce creează premise sănătoase pentru culturile respective. Sunt lucruri care se văd în câmp, iar ușurința de a privi este la ea acasă și dumneavoastră puteți prinde în tabloul zilnic aceste imagini extrem de frumoase când câmpul este lucrat și oamenii sunt mulțumiți că au primit sumele”, a conchis Petre Daea.

Interviul integral cu noutățile despre subvenții îl puteți urmări aici:


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. bai dnle ministru ne dai 5euro pe cap de oaie ia te uita in tarile vecine ce suventi au daca suntem la animale crezi ca suntem prosti o mai punet si cu arborele genealogic oaia crezi cai vaca asta est
    unde banu nu e banu da da stefan gheorghiu

  2. Domnule ministru , va solicitam respectuos sa luați in calcul si eliberarea de adeverinte APIA in vederea acordări de credite tip APIA , Pt ANT macar pe zootehnie ! Ar fii o bula mare de oxigen acordată crescătoriilor de animale , care a-ti putea sa o Rezolvați foarte simplu .

  3. Alta minciuna de adormit copiii… Cica nu poate da,,,doua avansuri… mai tampitule, ca sa dai doua avansuri, trebuie sa faci…doua cereri, nu.? pai noi toti am facut o singura cerere, care sa cuprinda toate prestatiile..Sopune mai ca nu aveti bani…nici de veceil public, cloaca perversa si mincinoasa, adunatura de misei…

  4. Gogoși! Multe, mari si pufoase! Ne-a spus ca ne va da avansul si pentru animale. Mare tam-tam. Am crezut toti ca prostii! Acum o intoarce si ne spune ca da doar pentru cei cu vaci si doar pentru aia care nu au luat bani la vegetal. O mana de oameni. Parca vad ca ne asteapta surprize, si o sa se justifice ca le da bani nici la aia cu vaci de lapte.
    Doamne ce va fi si dupa 1 decembrie cand ne spune ca ne da toti banii ! Eu am auzit ca pentru inverzire nu pupam banii asa curand ca cica nu este sistemul informatic pregatit ca nu au avut bani sa il modifice. O fi adevarat? Ne poate ajuta agrointel si sa ne spuna daca este adevarat? noi nu mai credem nimic.

  5. Acest ministru este un …propagandist, licentiat la Stefan Gheorghiu . mai netotule, nu te bateai cu pumnii in piept ca guvernul ti-a alocat toti banii pentru platile subventiilor…? pe cine crezi tu ca incalzeste daca platesti cate 100 de lei pe luna in…5-7 transe….? Esti o javra desavarsita…minti prostimea…si culmea ..te mai si lauzi… Auzi plata la animale…dar daca nu ai primit la teren… Mie scarba sa va mai aud si sa va mai vad… In 3 zile plateste animalele si nimeni nu stie efectivele si cuantumurile… Vine …MAREA MANAREALA…din zootehnie..

Scrie un comentariu